Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 16:44 - Пламен Юруков: Компроматните барони бързо се маргинализират
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1175 Коментари: 0 Гласове:
2



image

С Пламен Юруков, бизнесмен и бивш лидер на СДС, разговаря Лилия ЦАЧЕВА

- Г-н Юруков, вярно ли е, че правите партия "Вяра, отговорност, толерантност" (ВОТ)?

- От доста време ме интересуват идеите, свързани с консерватизма. И колкото повече навлизам в материята, толкова по-важни ми се виждат за едно модерно и прагматично общество. През последните години се срещах и говорих с много хора, основно от предприемаческите среди. Доста от тях споделят консервативните идеи и ги смятат за полезни за развитието на европейска държава, на модерно предприемачество тук, в България. Повечето хора от тези среди обаче не считат, че са политически представени. Затова съмишленици решихме да създадем нов политически субект, който да представлява малкия и средния бизнес, да допринася за развитие и за увеличаване ролята на предприемачеството и предприемчивите.

- Имахте кратък, но бурен и полярно оценяван опит като лидер на СДС. Защо се връщате в политиката?

- Към всяко занимание трябва да се подхожда сериозно, грамотно и отговорно. Предпочитам да съм добре подготвен за реализиране на идеите, важни за хората и за страната ни. И да съм сигурен, че те имат истински съмишленици. Това беше и един от големите проблеми в предишния ми политически опит - доста хора декларираха подкрепа за иновационните ми идеи, но реално се грижеха само за вътрешнопартийното си позициониране. Този подход е овехтял и непродуктивен. Разбрах това и избрах път за реализиране на идеите си извън замръзнала в развитието си формация. Мина доста време, страната и хората се променят, аз самият се чувствам доста променен. А партията, избрала неразвитието за начин на съществуване, се превърна в малък провинциален паметник на прехода.

- Кой е в екипа, ще бъдете ли лидер, кога се учреди партията?

- В създаването на ВОТ участват и млади бизнесмени, и предприемачи с голям опит и постижения зад гърба си. Но всички сме обединени от желанието България да стане по-добро място за живеене. Хората искат и трябва да си върнат удоволствието от работата, което идва, когато се вижда и се усеща резултатът от труда ти. За това са нужни разумни правила и разумни принципи като основа за формулата "успешно предприемачество - успешна държава". Държавата трябва да се научи да се доверява повече на хората и постепенно да редуцира участието си в подредбата на живота им. Кой ще е лидерът, ще реши конгресът. Едно е сигурно - никой от нас не ламти за постове - партията е по-скоро нужният инструмент за постигане на резултати, а не плацдарм за партийна кариера.Възприемаме този проект като работа, която трябва да свършим, и сме готови да инвестираме воля, сили и време.Не очаквайте бомбастични имена, събиращи стадиони и телевизионни аудитории. Хората, които решиха да се свържат с проекта, са уважавани в предприемаческите среди, експерти, прагматици, които могат да носят отговорност и да поемат разумни рискове. Те са съвсем нови за политиката лица.

- Алтернатива на ГЕРБ ли правите? И не сте ли поредният лидер на СДС с партия?

- Дясното пространство не започва с Иван Костов и не завършва с ЕНП. Обръщаме се към десномислещите хора с предприемачески дух и смятащи себе си за непредставени. Потенциалните ни партньори са тези политици и сили, които искат максимално бързо да вдигнат икономическата значимост на България. За основни противници смятаме унинието и неверието в успеха на България, липсата на енергия и нежеланието да се работи много. Не смятаме да се позиционираме в пространството между старата десница и новата дясно ориентирана формация ГЕРБ - все от семейството на ЕНП. Който иска - да го прави.

- Ще се кандидатирате ли за президент, как ще участва ВОТ на местните избори?

- Формата за участие в предстоящите избори ще бъде решена допълнително. Има време. Но със сигурност ще призоваваме хората да бъдат активни и да гласуват. Неслучайно се спряхме на името ВОТ - гласуването е важен инструмент в демократичната държава. Ще ни последват онези, които искат да действат, не да се оплакват. А те са много.

- Не се ли притеснявате пак от атаки за бизнеса, миналото ви?

- Минал съм през отвратителния период на излети срещу мен лъжи и клевети. Животът показа и доказа, че това са инструментите на временно наети изпълнители на чужди поръчки. "Произходът и качеството" на компроматите не може да е дневен ред. Хората са уморени и омерзени от тази компроматна помия. Това не трябва да се превръща в запазена марка на българската политика. Убеден съм, че процесът на маргинализиране на компроматните барони върви много бързо. Обществото вече отказва да ги приема. Просто има други приоритети.

- Как изглежда управлението на ГЕРБ? И кой е опозиция?

- На ГЕРБ се падна нелеката мисия да управлява по време на криза. Впечатлението ми е, че никой не иска провал на това управление, но има проблеми и пропуски в работата. Реформите се бавят, бизнес средата е сложна, но има напредък в борбата с престъпността. Поведението на старата десница го намирам за странно. Няма да повярвам, че позицията на ПГ на "Синята коалиция" при вота на доверие е позиция и на седесарите. Към този момент кабинетът има срещу себе си тройна опозиционна коалиция - БСП, ДПС и "Синята коалиция".



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665924
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796