Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 04:54 - Дянков става надзорник на БАН или краят на АКАДЕМИЧНАТА АВТОНОМИЯ
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
1



Академията на отчет в парламента, пишат оценка на институтите - ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАК ПАРТОКРАТИТЕ НИ ПИШАТ ОЦЕНКА НА НЕЩО, ОТ КОЕТО БЪКЕЛ НЕ РАЗБИРАТ. В ПРОВИНЦИЯ БУЛГАРИСТАН - ТОВА Е ПРЕДИЗВЕСТЕНИЯТ КРАЙ НЕ САМО НА СКАПАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НО И НА ДЪРЖАВНОСТТА КАТО ЦЯЛО. 
Финансовият министър Симеон Дянков става надзорник на БАН. Той ще работи без пари за развитието на академията. Това е записано в проектозакона за реформа на БАН, разказа председателят на образователната комисия Огнян Стоичков. Според промените, приети от всички парламентарни групи, академията вече ще се управлява и контролира от Съвет на настоятелите, който ще включва 11 души. Сред тях ще бъдат двама представители на правителството, като най-вероятно това ще са министърът на финансите и министърът на образованието, заяви още Стоичков. В Съвета на настоятелите ще фигурират още по двама представители на работодателските организации, Съвета на ректорите, Съюза на учените, Общото събрание на БАН и Сдружението на общините. Като настоятел ще бъде повикан и бившият шеф на БАН, както и двама чуждестранни учени. Без право на глас ще бъдат и представители на банките, дарителите на академията, председателят на комисията по образование и експерт от Икономическо министерство. Председател на Съвета на настоятелите пък ще бъде настоящият шеф на БАН академик Никола Съботинов, но той няма да има право на глас. Всички настоятели ще работят без възнаграждение, категоричен бе Стоичков. Според подготвяните промени нито един от 47-те научни института няма да се закрива или да преминава под чужда шапка, но ръководителите на институтите ще се отчитат пред настоятелския съвет на всеки две години. Според измененията до 30 април БАН и институтите му ще се отчитат пред парламента за изразходените държавни пари за научна дейност. По думите на Стоичков депутатите чрез вота си за бюджета на институтите за идната година ще дават оценката си и за тяхната работа. Настоятелският съвет ще има право да преобразува, създава или закрива научни институти само ако събере две трети от гласовете на членовете си. Ще бъдат необходими обаче и гласовете на две трети от членовете на Общото събрание на БАН, което в момента наброява 120 души.
Надя Панкова

ПРЕДИ ГОВОРЕХМЕ ЗА ПИРОВА ПОБЕДА НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НАД СКУДОУМИЕТО И ПРИРОДНАТА НЕДАДЕНОСТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА. СЛЕД КАТО АКАДЕМИЯТА СЕ ЛИШИ НАПЪЛНО ОТ АКАДЕМИЧНАТА СИ АВТОНОМИЯ С ПРИЕМАНЕТО НА ДЯНКОВ И ИГНАТОВ - ПАЛАЧИТЕ СИ - В Т.НАР. НАСТОЯТЕЛСТВО - ВЕЧЕ НЯМА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ!
БЕЗ МЛАДИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ - ПОМНЕТЕ ПАРТОКРАТЧЕТА! - ПРОВАЛЪТ НЕ САМО НА БАН Е ГАРАНТИРАН. ВЪРВИМ КЪМ ПРОВАЛА СИ КАТО ДЪРЖАВА.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670081
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796