Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 18:04 - Цунамито може да се окаже по-страшно за съседите
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 680 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2011 18:09


   Последиците от земетресението и цунамито в Япония на 11 март може да се окажат по-сериозни за световната икономика, отколкото за японската. Първите коментари на японското правителство показват, че за борба с възможната рецесия Токио ще задейства стандартните схеми – ръст на държавния дълг, стимулиране на потреблението, преориентиране на външните инвестиции към вътрешния пазар. Само по себе си това няма да е шок за другите икономики по света, но ще намали устойчивостта на световната финансова система за всякакви други сътресения през 2011 година.

Властите в Япония незабавно започнаха операция за предотвратяване на последиците за икономиката след катастрофалните събития. На 12 март Централната банка предостави на 13 банки в североизточните префектури извънредна финансова помощ в размер на 670 милиона долара. В неделя бе обявена готовност за увеличаване на ликвидността на банковата система като цяло до 25 милиарда долара. Заедно с това Централната банка и правителството на страната обявиха, че незабавно ще реагират в случай на опити за спекулации на финансовите пазари.

Въпреки че правителството на Япония вече сравни случилото се със следвоенните разрушения през 40-те години на XX век, анализаторите от най-голямата японска инвестиционна банка „Номура” сравняват последиците със земетресението в Кобе през 1995 година. Тогава последствията от катастрофата за икономиката на Япония бяха оценени на 2,5% от БВП на страната. Питър Уестуей от „Номура” уточни, че общият обем на производството и сферата на услугите в префектура Мияги, която е най-сериозно засегната от сегашната катастрофа, е около 1,7% от БВП на Япония.

Практически всички анализатори се съгласяват, че през първото тримесечие на 2011 година БВП на Япония ще пада. Експертите отбелязват, че направените инвестиции в инфраструктурата и мерките за стимулиране на икономиката на правителството ще доведат до бум на промишленото производство в края на 2011 и началото на 2012 година. Японският икономист Такудзи Окубо вече заяви, че земетресението по-скоро ще доведе до засилване на икономическата активност, а не до отслабване.

В неделя правителството отхвърли предложенията на японската опозиция за временно увеличаване на данъците и заяви, че предприема мерки за стабилизиране на пазарите, намеквайки за възможността да се окаже административен натиск върху спекулантите. През последните 25 години в шокови ситуации Япония достатъчно активно стимулираше търсенето и прякото раздаване на пари на населението и компаниите, както и масово влагаше средства в инфраструктура – в условия на заплаха от дефлация Националната банка на Япония разглежда инфлационните процеси като желано явление. Анализаторите са единодушни, че ще продължи увеличаването на държавния дълг, който вече възлиза на 196% от БВП.

При това, влиянието на случващото се върху партньорските икономики (най-големите търговски партньори на Япония са САЩ, Китай, ЕС, Южна Корея, Тайван и Австралия) и върху финансовите пазари може да бъде по-голямо, отколкото върху икономиката на Япония. Нестабилността в Япония може да доведе до спад на автомобилното производство по света заради зависимостта от доставката на японски части. Възможно е да има спиране на доставките на уникалната продукция на японската химическа промишленост и машиностроене.

Заради затварянето на японски АЕЦ-и и редица нефтопреработващи заводи може да се увеличи потреблението на петрол и петролни продукти в Япония – може да се стигне до ръст на петролните котировки, а това засилва опасенията за намаляване на световния растеж през 2011 година заради
всякакви други проблеми, преди всичко заради продължаващата дългова криза в ЕС.

"Коммерсант"

image  


Тагове:   япония,


Гласувай:
2



1. hikari - Юрген Тритин, бивш министър на околната среда и съпредседател на Зелената партия в парламента, призова за отказ от „неконтролируемата, нечовешка” ядрена енергия
14.03.2011 21:08
Необходимостта на Европа да намали зависимостта си от петрол, газ и въглища означава, че е малко вероятно новите европейски ядрени планове за милиарди долари и да бъдат засегнати от японската атомна криза, освен ако няма огромно земетресение, предаде Ройтерс.Бедствието е пречка за ядрената промишленост, която се радва на възраждане, след като обществените страхове за ядрената безопасност отслабнаха заедно със спомените за инцидента в "Три Майл Айлънд" в САЩ през 1979 и Чернобилската катастрофа през 1986 година.Вероятно правителствата ще бъдат изправени пред по-силно изразено противопоставяне срещу новите ядрени планове след усилията на Япония да предотврати взрив в три ядрени реактора вследствие на мощното земетресение и цунами, които страната определи като най-голямата криза след Втората световна война.Противниците на ядрената енергия в Европа сочат японското бедствие като доказателство за опасността от ядрената енергетика и посочиха, че правителствата трябва да преосмислят плановете си за нови ядрени централи.Опасенията от тежка ядрена катастрофа в Япония поставят германския канцлер Ангела Меркел под натиск заради решението й да отложи прекратяването на работата на атомните реактори, захранващи водещата европейска икономика, коментира АФП.По-малко от две седмици преди ключови местни избори, на които ядрената енергетика, на която повечето германци се противопоставят, ще бъде основен проблем, опозицията, еколози и медиите поставят канцлера под засилващ се натиск.„Трябва да осъзнаем, че с епохата не само на евтиния петрол, но и на ядрената енергия вече е свършено”, коментира Зигмар Габриел, лидер на лявоцентристки настроените социал-демократи. Въпреки че Германия не се намира в сеизмична зона като Япония, това не означава, че страната е в безопасност. „Хората допускат грешка в настоящия дебат да смятат, че земетресението е проблемът. Проблемът е спирането на тока”, коментира Габриел.
Към момента Германия генерира около една четвърт от електроенергията си с ядрени реактори
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664442
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796