Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 15:53 - Ситуацията в японската АЕЦ „Фукушима-1” все повече излиза извън контрол (ОБЗОР)
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2011 15:54


Токио. Ситуацията в японската АЕЦ „Фукушима-1” все повече излиза извън контрол. Тази сутрин в атомната електроцентрала имаше нова експлозия на водород, този път във втория енергоблок. Нивото на радиация в аварийния четвърти енергоблок на АЕЦ-а продължава да се покачва.
Според съобщенията радиационният фон около реактора вече е толкова висок, че затруднява нормалната работа и контрола над състоянието на енергоблока, което увеличава риска от инциденти.
По-рано днес бе съобщено, че в района на АЕЦ „Фукушима” е отчетено ниво на радиацията, превишаващо 400 пъти годишната норма.
„Вече говорим за ниво, което може да повлияе на здравето на хората. Моля ви да приемете тази информация спокойно. Тези данни са получени на местата, където, както смятаме, има изтичане на радиация”, заяви началникът на японския кабинет Юкио Едано.
Властите в Токио съобщиха, че нивото на радиацията в японската столица е десет пъти над нормалното. В същото време властите посочват, че няма опасност за здравето на жителите на Токио.
По-рано се появи информация за повишени радиационни нива в околностите на японската столица. В префектура Точиги, северно от Токио, нивото на радиацията е било 33 пъти по-високо от допустимите норми.
Днес във въздуха в японската столица са открити частици цезий.
Инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима” вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала за сериозността на ядрените инциденти, обяви Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност.
Най-високата седма степен е достигана само веднъж – при експлозията в Чернобил през 1986 г.
Японската агенция за ядрена безопасност дава на инцидента във „Фукушима” четвърта категория.
„Инцидентът е преминал в изцяло ново измерение спрямо вчера. Ясно е, че се намираме на шесто ниво”, коментира Лакост.
Европейският съюз ще обсъди възможността да проведе тестове, които да проверят сигурността на атомните електроцентрали в страните от европейския блок.
Възможните „стрес тестове” ще бъдат обсъдени по време на среща на министрите на енергетиката, на националните агенции за ядрена сигурност и на енергийни експерти, която бе свикана по настояване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Целта на срещата е да бъдат обсъдени системите за сигурност на атомните електроцентрали в Европа.
Германия вече реагира след инцидента в японската атомна електроцентрала. Канцлерът на Ангела Меркел съобщи, че страната временно ще затвори седем свои ядрени реактора за проверка на сигурността.
„Започваме проверка на сигурността на ядрените реактори. Всички реактори, които са в експлоатация отпреди 80-те години на миналия век, ще бъдат затворени за период от три месеца”, обяви Меркел.
Междувременно официалният брой на загиналите и изчезналите след разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония достигна 10 000 души. Японската полиция официално потвърждава смъртта на 3373 души.


Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



1. hikari - за Агенция „Фокус” Марина Низамска, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност” в Агенцията за ядрено регулиране. „Започват да се разпространяват слухове
15.03.2011 16:05
София. За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние. Риск за българското население няма. Това каза . Нека хората да не предприемат никакви защитни мерки, да не пият йод. Една жена сутринта ми каза, че щяла като се прибере да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. Фонът у нас е нормален”, подчерта тя.Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България. Факт е, че радиационният фон в Япония е повишен и стойностите са високи и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ „Фукушима 1”, подготвена е и йодната профилактика. „Там на място наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Можете да си представите как атмосферата ще разсее всичко, а дори да достигне нещо до нас, то ще бъдат отделни частици. Възможно е дори те да не бъдат измерени”, добави Низамска.Тя посочи, че информацията от Япония се следи и Агенцията за ядрено регулиране прави прогнози и получава данни. Метеорологичната обстановка е такава, че радиоактивността от централата се движи на север и на изток – в посока Тихия океан. „Имаше взрив на водород в басейна за отлежаване на касетите на 4 блок, вследствие на което е възникнал пожар и е започнало директно изхвърляне на радиоактивност в атмосферата, защото този басейн е извън обвивката на реактора”, обясни експертът.Низамска припомни, че през 1986 г. при аварията в АЕЦ „Чернобил” са били измерени радиационни количества на голямо разстояние от Украйна, но случаят в Япония по никакъв начин не застрашава населението на България и няма да предизвика прилагането на застрашава населението на България и няма да предизвика прилагането на защитни мерки.
Христина ДОБРЕВА
цитирай
2. hikari - Екологична организация призова за затваряне на най-стария атомен реактор в Испания
15.03.2011 19:32
Европейски съюз Мадрид. Испанска екологична организация призова правителството да затвори най-стария атомен реактор в Испания след инцидента във АЕЦ "Фукушима 1" след земетресението в Япония, предава АФП. "Еколози в действие" заявиха, че испанският реактор е "близнак" на японския атомен реактор, в който настъпи взрив. Те призоваха за провеждане на демонстрация в испанската столица в четвъртък за затваряне на атомното съоръжение, което се намира в Гарона, северната част на Испания.
"Никой не може сериозно да спори, че "Гарона", която е в по-лошо състояние, отколкото беше "Фукушима 1", може да продължи да функционира още няколко години.", гласи изявление на организацията.
цитирай
3. hikari - Нов пожар е избухнал в четвърти енергоблок на японската АЕЦ „Фукушима-1”
16.03.2011 05:57
Токио. Нов пожар избухна в четвърти енергоблок на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1”, съобщи операторът на централата „Токио електрик пауър”, цитиран от АФП.
Служител на компанията потвърди, че от покрива на четвърти реактор в централата излиза пушек.
В същия реактор във вторник имаше експлозия и пожар.
цитирай
4. hikari - Андрей Ковачев: Отражението на радиацията върху природата е същото, каквото е върху човешкия организъм
16.03.2011 06:01
София. Отражението на радиацията върху природата е същото, каквото е върху човешкия организъм. Това каза пред Агенция „Фокус” Андрей Ковачев, член на Сдружение за дивата природа “Балкани”, по повод бедствието в Япония и повишението на радиационният фон там. „Радиацията причинява изменение в генетичния материал на клетките и води до ракови образувания в индивидите и до някои специфични болести. Радиацията влияе по същия начин върху животинските популации, както върху човека”, обясни Ковачев. По думите му – едни животни са по-чувствителни от други. Известно е, че след провеждане на ядрени опити, единствените оцелели животни са били плъховете не заради друго, а просто защото са останали скрити в дупките, уточни природозащитникът. „Големият проблем на атомните централи и техните аварии е, че за разлика от атомните взривове, те разпръскват в околната среда трайно оставащи изотопи и в заразения периметър около атомната централа доста дълго време не може да се живее, а и самите животински популации, които се срещат в този район, са подложени на това замърсяване и страдат от неговите ефекти, т.е. животните също страдат от по-висока смъртност и заболеваемост. При растенията се забелязва соматична промяна в генома, т.е. не толкова драстично унищожение на организма, но могат да възникнат странни мутации, които да засегнат размножителните органи и да се появят странни растения”, коментира Ковачев. Според него по-страшното е за животинските видове, и то при тези, които са по-сложно устроени. „Не трябва да се забравя влиянието на горещи частици, т.е. на такива, на които има закрепено парченце, което излъчва радиация, които предизвикват рак. Страшното е, ако хората консумираме продукти, които са заразени със съответните радиоактивни елементи. Някои от тях имат способността да се натрупват в определени животински тъкани и след това, ако ние ги консумираме, ще бъдем заразени.
цитирай
5. hikari - ...
16.03.2011 06:04
Става въпрос за почти всички животински продукти, включително млякото. Когато беше аварията на „Чернобил” при абсолютно всяко растение можеше да се появи гореща частица”, смята природозащитникът. Той посочи, че тогава някои растения са били натрупали много големи концентрации. „България преди „Чернобил” изнасяше големи количества исландски лишей в чужбина. Това е медицинско растение, което расте по високите планини в България. То понеже има склонността да натрупва много големи количества тежки метали, след „Чернобил” спряха износа, защото то от дъждовете беше натрупало толкова големи количества радиация, че износът беше прекратен, защото пратките в първите години, коти бяха събирани, бяха с такава концентрация, че стават негодни за износ. Проблем беше и това, че исландският лишей се пасе от животните, които пашуват във високата планина. Тези неща не се знаят от хората”, подчерта Ковачев. Той посъветва да направим така, че в България да нямаме такава опасност: „Всеки българин трябва да има гайгер-мюлеров брояч. Имаме сетива за нещата, които виждаме, обоняние за нещата, които миришат, но за съжаление нямаме сетива за радиацията. След като ще си имаме атомна централа, трябва всеки от нас да има и по един брояч”.
Аделина ГЕОРГИЕВА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658762
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796