Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 13:10 - Проф. Георги Генов: Доброволно никой не сваля цените, за да печели по-малко
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 979 Коментари: 5 Гласове:
0



  Проф. Георги Генов, ръководител катедра „Международни отношения” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) пред Агенция „Фокус” за цените на горивата и храните и влиянията на международните фактори.

Фокус: До каква степен ситуацията в България с високите цени на горивата е временна, повлияна от конюнктурата на международните пазари?
Георги Генов: Ситуацията у нас има двете измерения – и еднократност поради събития, които са непредвидими и очевидно няма да са особено продължителни, и заради събития, които са постоянно действащи. Постоянно действаща например е политиката на българското правителство и тенденцията за покачване на цените у нас, която става чрез държавния енергиен регулатор. В този смисъл може да се каже, че българската държава умишлено увеличава цените или ако щете умишлено стимулира инфлацията. Очевидно това се прави с цел да се изпълни приходната част на бюджета. Поради тази причина реалната инфлация в България вероятно тази година ще бъде двуцифрена. Предвижда се увеличение на електроенергията от 1 юли и това увеличение ще продължи и през следващата година.
Чисто конюнктурно, непредвидими са събитията около Северна Африка и част от Либия и тяхното въздействие за спекулативно качване на цените на нефта на Лондонската борса, става дума за доставки след шест месеца.
Фокус: Ако там ситуацията се промени, цената се понижи - ние колко бързо ще усетим това по нашите цени?
Георги Генов: Няма да го усетим. Досега монополист или фирма, която е печелила много в България изведнъж да е казала – Защо не печеля по-малко? Доброволно никой не сваля цените, след като те са изгодни на този, който ги е оформил по някакъв начин. Стабилизирането на цените на международната борса, главно спекулативен натиск и влияния, става дума за доставки след шест, дори вече седем месеца, в този смисъл това няма да даде пряко отражение върху свалянето на цените у нас.
Фокус: Ако приемем, че в момента има известен натиск правителството да осмисли някаква политика по отношение на горивата, какво може да бъде направено?
Георги Генов: Правителството се е лишило от възможност, като е въвело минимален акциз и е позволило при тази цена на дребно монополистът да получава несъразмерно голяма печалба в сравнение с тази, която би могъл или има в други страни-членки на Европейския съюз. Не знам какъв натиск някой си представя, че правителството може да окаже, то няма икономически и административни лостове за оказване на натиск. Може да праща хиляди пенсионери да следят цените и какво от това? В българското право няма заложен механизъм, с който административно по съдебен ред, някой да си свали цената.
Фокус: Защо напоследък има усещане в обществото, че обедняването става с пълна сила и се увеличават цените на абсолютно всичко? Реално ли е това усещане?
Георги Генов: Съвсем реално е и това може да се види при сравнение на касови бонове от декември и сега. Да, цените на продоволствени продукти, които заемат приоритетно място в потребителската кошница, се качиха от 1 януари насам в двуцифрени измерения. Като се повиши цената на електроенергията от 1 юли, има производства, които след това месеци наред имат завишени разходи за енергия и в един момент започват да излизат с по-високи цени. Това веднага рефлектира върху цената на дребно. Да, това не е просто усещане, цените пораснаха, хората го виждат и го изпитват по джоба си.
Фокус: Има ли международни фактори, които да влияят на това поскъпване?
Георги Генов: Международни фактори за цената на месото, плодовете, хляба, зеленчуците, олиото и захарта в България няма. България унищожи тези производства и зависи от внос на продоволствия. Има този български фактор - че нашата икономика не е в състояние да поддържа съществуването на българско общество и държава.
Фокус: Тъй като ще има такава експертна група, която ще наблюдава цените на храните – според Вас ще има ли резултат от действията, свързани с наблюдението? Това, че обществото ще знае, че някъде например има неколкократно увеличение на цената?
Георги Генов: Това е отклоняване на вниманието и симулация на действия. Тази експертна група може да констатира, че надценките са високи, ако ги сравни с надценки в други отрасли ще види, че не са чак толкова, а и дори да установи, че са високи какво от това? Законно право на всеки е да продава на каквато цена иска, ако успее да продаде. Ако те надуват цените, но не отчитат адекватно доходи в Националната агенция по приходите, това вече е друг тип нарушение. Но това, че им били високи цените не е нарушение.
Фокус: Може ли да се очаква ръст на доходите, след като ръстът на цените не е само усещане?
Георги Генов: Понеже правителството няма ясно обявена политика на заетост и доходи, от една страна, от друга страна има една и тя е замразяване на доходите, вероятно щедро ще дадат по 5-10 лева, което въобще няма да компенсира увеличението на цените дотук и по-нататък. Да не говорим, че съм силно скептичен относно това, че ще го направят, но преди изборите вероятно ще го направят.
Фокус: Тогава предизборно може ли да очакваме намаляване на някои данъци?
Георги Генов: Нищо няма да ни намалят, а просто ще стимулират групи гласоподаватели с еднократни премии, може би увеличения на пенсии т.н. Поне да бяха подобрили качеството на публичните услуги, да се бяха преборили с корупцията на равнище общини. Цените намаляват сезонно заради увеличаване на оборотите, че продават наличната продукция, която остава или вече не може да се съхранява, срокът й на годност изтича и т.н.
Веселина ЙОРДАНОВА


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



1. hikari - Втори протест срещу цената на горивата ще се проведе във Варна
16.03.2011 13:12
Варна. Втори протест срещу цената на горивата ще се проведе във Варна на 27 март. Това съобщи за радио „Фокус”-Варна Иван Иванов, координатор на протестите във Варна. Сборният пункт за втория протест е отново на паркинга на крайбрежната алея - бившият полигон на „Почивка”. Според Иван Иванов повишаването на цените на горивата през последните седмици в страната се дължи на спекула и води до повишаване на всички видове стоки и услуги в страната. Протестиращите искат държавата да се намеси като свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията и търговците, за да се получи благоприятно ниво на цените на горивата у нас, съобразено с доходите на хората. Протестиращите са подготвили и писмо с искания до премиера и правителството. Те настояват да бъде създадена специална комисия, която да следи надценката на единствената действаща рафинерия у нас, както и крайните цени на търговците, както и строг контрол по отношение качествата на горивата, както и намаление на данък добавена стойност. Има вероятност протест да бъде организиран и на 20 март, но все още няма окончателно решение за това, допълни Иванов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
цитирай
2. hikari - Намаляването на данъка върху биодизела е възможна мярка по проблема с цената на горивата
16.03.2011 13:13
София. Намаляването или премахването на данъка върху биодизела е възможна мярка по проблема с цените на горивата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Според Цветков, това е резонна мярка, но въпросът е доколко ще се отрази на цената на горивото.
Биодизелът е компонент на дизела, ще има отражение, но доколко ще бъде сериозно, трябва да се анализира, каза министърът.
Днес предстои среща за цените на горивата в Министерски съвет.
Ще разгледаме всички въпроси, които са поставени като варианти за решаване на това положение, ще ги обсъдим днес с търговци, потребители, производители. Възможни мерки бяха предложени още на моята среща с превозвачите през миналата седмица, днес очаквам да има окончателно становище на Министерство на финансите и на икономиката по тези предложения, каза министърът.
Цветков заяви, че срещата е в широк формат, за да се чуят и обсъдят различни предложения и вероятно днес ще има и нови.
Веселина ЙОРДАНОВА
цитирай
3. hikari - Красимир Лалов: Превозвачите са принудени да зареждат в чужбина и така отслабва българската икономика
16.03.2011 13:15
София. Българските превозвачи са принудени да зареждат гориво от други страни заради високите цени на горивата, заяви пред радио „Фокус” заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. По думите му по този начин акцизът остава в страната, в която е заредено горивото, а не в България. „Не може в страни, които са далеч по-развити от нас, цените на горивата като чист фактор, т.е. без акцизи и без ДДС, да са по-ниски от България. По този начин българският превозвач става неконкурентноспособен”, заяви Лалов. Превозвачите се принуждават да зареждат в чужбина, където акцизът остава в съответната държава, в която зарежда. „Т.е. ние отслабваме икономиката на нашата държава и не сме конкурентноспособни. Това е целият проблем, от който възникнаха тези протести”, добави Лалов.
На срещата днес с междуведомствената работна група от експерти на три министерства, на която ще се анализира ситуацията на пазара на горива у нас, превозвачите ще предложат промяна в предлагането на дизела на българския пазар, заяви Лалов.
Росица АНГЕЛОВА
цитирай
4. hikari - Валентин Бянов: Има добро намерение да се намери компромисно решение за цените на горивата
16.03.2011 13:18
София. Има добро намерение да се намери компромисно решение за цените на горивата, каза пред Агенция „Фокус” Валентин Бянов, председател на Български съюз на товарните превозвачи, във връзка с предстоящата днес среща по темата в Министерски съвет. В нея ще участват представители на транспортния сектор у нас.
Валентин Бянов посочи, че след срещата ще стане ясно дали цените на горивата могат да бъдат намалени. Към момента по думите му има доста противоречива информация.
„Нека от правителството да кажат просто какво може да стане. В края на краищата експертите са от правителството. Ние ще ги изслушаме и ще кажем нашите искания”, каза Бянов. По думите му едва ли днешната среща ще е последната. Вероятно ще има и други подобни между транспортния сектор и правителството. „Ще изчакаме да видим какво ще се случи и след това ще решим дали протестите в страната ще продължат. Но диалогът за нас е показателен”, уточни още Валентин Бянов.
Галина ДИМОВА

цитирай
5. анонимен - НЕЩАТА СА ЯСНИ И НЕ ПОДЛЕЖАТ НА КОМЕНТАРИИ....
16.03.2011 20:35
АКЦИЗА НА ГОРИВАТА Е ПОСТОЯНЕН, ОДОБРЕН ОТ ЕС , И НЕ ПОДЛЕЖИ НА РЕВИЗИЯ!
В УСЛОВИЯТА НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА--НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СНИЖАВА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, ЗАЩОТО ПРИЧИНАТА, ...НЕ Е В ТЯХ!
ПРИЧИНАТА Е В "МОНОПОЛНОТО СЪСТОЯНИЕ" НА "ЛУКОЙЛ" И ТОВА СТАТУКВО --ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ --БЕЗУСЛОВНО!
ПРОМЯНАТА ВЪВ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА КЪМ ПОНИЖАВАНЕ , МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ УСПЕШНО ЕДИНСТВЕНО:

"...АКО СЕ УЛЕСНИ И СТИМУЛИРА СВОБОДНИЯ ВНОС НА ГОРИВА В СТРАНАТА--ПРИ РЕДОВНО СПАЗВАНЕ НА МИТНИЧЕСКИЯ РЕЖИМ"!!!!!

ТОВА СА ДУМИ НА мин.Т.ТРАЙКОВ...И СА АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА , КАКТО И РЕАЛНИЯ ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА!
БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА СТРАНА И НЯМА ЗАЛЕЖИ НА ПЕТРОЛ---СЛЕДОВАТЕЛНО СВОБОДНИЯ ВНОС И ПРЕРАБОТКА----ТРЯБВА ДА БЪДАТ УЛЕСНЕНИ И СТИМУЛИРАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!

ЕТО ВИ ЧУДЕСЕН БИЗНЕС ЗА.....ТЕЗИ ,КОИТО ГО МОГАТ И СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ГО ОРГАНИЗИРАТ!

ТОВА Е СВОБОДНИЯ ПАЗАР----А , НЕ МОНОПОЛ...."ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ"!!!!
"МОНОПОЛА" Е ---СМЪРТ , ЗА ВСЯКА ИКОНОМИКА!

НЕ Е НУЖНО ДА СИ ПРОФЕСОР---ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕШ......!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658603
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796