Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 22:47 - Проф. Цветан Теофанов, арабист: Събития в Либия и региона тепърва предстоят
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1268 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 17.03.2011 22:49


По повод напрежението в Либия Агенция „Фокус” разговаря с арабиста проф. Цветан Теофанов. Цветан Теофанов e завършил арабска филология в Багдадския университет. Гост-професор е в Оксфорд, автор на първия академичен превод на Корана на български и ръководител на катедрата по арабистика в СУ “Св. Климент Охридски”.

Фокус: Проф. Теофанов, правителството отново си възвръща позициите в Либия. Ще успее ли то, според вас, да вземе контрол над страната?
Цветан Теофанов: Събитията в Либия за пореден път доказаха, че тази страна и нейният несменяем лидер не подлежат на прогнозиране. Доскоро повечето анализатори смятаха, че свалянето на Кадафи е само въпрос на време. Като най-лоша развръзка се посочваше разпадането на държавата поне на две зони. Въпреки че ситуацията в Либия не може да се откъсне от политическия контекст на арабския свят, аналогията с хода на скорошните събития в Тунис и Египет не се оказа добра база за сравнение. Очевидно и диктатурите подлежат на степенуване. Бившите президенти на Тунис и Египет показаха упорство и проляха кръв, но все пак отстъпиха пред бунта на народите си. Предстои да видим какво ще се случи в Либия, но засега се очертава надмощие на правителствените сили, които са готови да убиват, бомбардират и опожаряват, за да задържат Кадафи на власт. Боя се, че вече е късно да се спре офанзивата на тези сили, които имат военно и материално превъзходство. Съветът за сигурност накрая събра кураж да реагира по твърд и решителен начин, но каквито и решения да вземе, моментът за адекватна намеса е изпуснат. Да не говорим, че след земетресенията и цунамито в Япония светът се изправя пред нови тежки предизвикателства, които отклоняват вниманието от Либия. Евентуални действия на външни сили в северноафриканската държава вече или ще бъдат закъснели и безполезни, или още повече ще нагнетят напрежението.
Фокус: Как ще коментирате поведението на международната общност спрямо режима на Кадафи?
Цветан Теофанов: Под международна общност разбирам САЩ, Европейския съюз, Съвета за сигурност, Арабската лига. Най-важното решение, което те трябваше да вземат, беше да осигурят свободна от полети зона над Либия. Опозицията вече е премазана, не само като военен потенциал, но и морално. Хората, расли в страх и лицемерие, водачите на опозицията, които години наред са служили на Кадафи, се пречупват пред варварската жестокост на диктатора. Причините за поведението на международната общност се коренят в икономическите интереси на държави и отделни личности, които се опасяват, че свалянето на Кадафи ще ги лиши от облаги. Но не само това. И САЩ, и европейските държави се страхуват, че с намесата им в конфликта ще ескалират антизападните настроения. Не на последно място е и съображението, че т. нар. опозиция е непозната и вероятно не по-малко непредсказуема в сравнение с Кадафи. И още, лавинообразните бунтове в арабския свят и подпомагането на революции, които се стремят към свалянето на марионетни прозападни режими и управници, би довело до коренна промяна на геополитическата карта и до допълнителни трусове в света от всякакъв характер.
Фокус: Политически труп ли е Кадафи или по-скоро е несменяем диктатор, който може да разиграва световната общност?
Цветан Теофанов: Опитът показва, че няма несменяеми диктатори. Но Кадафи е особено тежък случай на диктаторско поведение. Той никого не разиграва. Просто световната общност е безсилна да се обедини срещу него. Тя излиза срещу варварството му с цивилизовани словесни тиради. А някои дори го изобразяваха като човек, който е разбрал, че краят му е дошъл и единствената му цел е да нанесе колкото се може поражения на страната и хората. Сега разбираме, че никога не се е чувствал победен. Очевидно е разбрал, че мирисът на нефт притежава магически свойства. 42 години власт са го научили на простата истина, че и другите управници по света не са чак толкова морални. Да не забравяме и бедуинската природа на Кадафи, който зачита единствено силата.
Фокус: Какви са козовете на Кадафи, с които той успява да се задържи на власт?
Цветан Теофанов: На първо място висока степен на манипулативност. В началото говореше за ислямисти и „Ал-Кайда”, за ролята на алкохола и опиатите в революционизирането на масите, после започна да обяснява, че всъщност в Либия нищо не се е случило и обстановката е спокойна. Сега атакува единствения европейски политик, френския президент Саркози, който се осмели да скъса с режима му. Сайф ал-Ислям разкри, че либийските власти са финансирали изборната му кампания през 2007 г. Тази манипулативна политика на Кадафи започва още през 1977 г., когато той се отказва от президентския пост и уж дава властта на народа. Всъщност той придобива власт на монарх, който управлява изпълнителната власт. И подобно на други арабски ръководители, решава да предаде властта си в наследство на свой син. Каквото и да се случи оттук насетне, Кадафи е политически труп в морално отношение. Неговият народ никога няма да му прости.
Фокус: Доколко конфликтът в Либия може да повлияе на световната икономика и на световните борси?
Цветан Теофанов: Този конфликт има и ще има отражение върху световната икономика. Още повече и защото събитията в Либия влияят на политиката в региона и това неизбежно ще повлече след себе си допълнителни усложнения. Ако все пак Кадафи успее с цената на много кръв да потуши бунта, това ще подскаже и на други арабски диктатори, че моралът въобще няма никакво значение в арабския свят. Резултатът ще бъде катастрофален и тъкмо това ще отвори път на крайни ислямистки движения, които ще яхнат недоволството на хората в региона.
Фокус: Какви са сценариите за излизане от либийската криза и стабилизирането на региона?
Цветан Теофанов: Не виждам скорошно разрешаване на либийската криза. Ако Кадафи постигне пирова победа, това няма да сложи край на недоволството на широки маси от хора. Кутията на Пандора в региона е отворена. Не искам да съм лош пророк, но събития тепърва предстоят.
Фокус: Евентуалното падането на Кадафи ще доведе ли до демокрация в страната? И къде диктаторът може да намери убежище?
Цветан Теофанов: Падането на диктаторите не води до незабавна демокрация, а още по-малко до развитие на гражданското общество. Хората, които стоят начело на опозицията в Либия, са отцепили се от режима номенклатурчици. Техният начин на мислене не е по-различен от този на Кадафи. Думите „демокрация”, „реформи” и т.н. отдавна са кухи понятия без покритие.
Фокус: Кой печели от конфликта в Либия?
Цветан Теофанов: Ако установим кой печели от събитията в Либия, ще разберем кой им пръст в разпалването им. Анализаторите отдавна се питат дали има някакъв сценарий и дали някой провокира бунтовете в арабския свят. Шиитският бунт в Бахрейн например неизбежно се свързва с влиянието на Иран. Но всяка арабска държава трябва да се разглежда през призмата на специфичните й условия. По принцип не вярвам в конспиративните теории, но верижните реакции на бунтовете поощрява разгръщането на хипотези за планирането им в нечий кабинет.
Фокус: Реагират ли европейските страни и световната общност адекватно на събитията в Либия и до колко ние разбираме как функционират страни като Либия?
Фокус: В Европа и САЩ има достатъчно добри експерти по Либия и арабския свят, но политиците невинаги се съобразяват с мненията им. Неадекватните реакции на Запада подсказват, че досегашният баланс на силите в света се е нарушил. Надявам се, че тежката и всеобхватна криза, пред която сме изправени в момента, ще доведе до нов, по-справедлив световен ред.
Красимира ГЕОРГИЕВА


image 


Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
2



1. hikari - Либия заяви, че позволено от ООН военно действие би било незаконно и неморално
17.03.2011 22:56
Триполи. говорител на либийското правителство заяви, че всяко позволено от ООН военно действие би било незаконно и неморално, предава Ройтерс.
"Това е въоръжено въставане против властта. Всяка страна би се борила срещу него. Те освновават своето решение въз основа на медийна информация", заяви Муса Ибрахим.
"Това не трябва да се случва. Това ще навреди на либийския народ. То само ще подсили нашата вътрешна позиция, тъй като либийците ще имат външен враг и ще действат като едно цяло.", добави той.
цитирай
2. hikari - Ален Жупе: Франция иска военна акция в Либия бързо след решение на ООН
17.03.2011 22:57
Париж. Френският външен министър даде знак, че бързо след одобрение от Съвета за сигурност на ООН могат да последват военни удари срещу Либия, предава АФП. Ален Жупе заяви пред репортери, че "Франция е готова" да осъществи резолюция на съвета.
цитирай
3. hikari - Гласуването на ООН може да проправи път за военни удари в Либия
17.03.2011 22:58
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще гласува на предстоящата си среща за резолюция, която ще позволи извършването на военни удари и въвеждането на зона без полети, за спиране на офанзивата на либийския лидер Муамар Кадафи срещу либийските опозиционни сили. Това предава АФП, позовавайки се на проекто-резолюцията, според която 15-членният орган ще позволи използването на "всички необходими мерки" за защита на цивилните райони в Либия, включително крепостта на бунтуващите се срещу режима в Либия сили - град Бенгази.
По време на преговорите Китай се противопостави на военни мерки, но не е ясно дали някой от петте постоянни членки на съвета ще използва правото си на вето, за да блокира предложението.
По-рано френски дипломатически източник заяви, че могат да бъдат извършени въздушни нападения срещу либийските военни позиции, когато Съветът за сигурност одобри употребата на сила.
Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюцията за Либия в 22.00 часа (по Гринуич) тази вечер
цитирай
4. hikari - “Ню Йорк Таймс”: Отразяващи сраженията в Либия американски журналисти са изчезнали
17.03.2011 23:00
Четирима журналисти отразяващи сраженията в Либия за “Ню Йорк Таймс” са изчезнали, съобщава изданието. Вестникът посочва, че журналистите, сред които е и двукратният носител на награда „Пулицър” Антъни Шадид, за последно е имал контакт с редактора си във вторник сутринта от град Аждабия.
Другите изчезнали са Стефан Фарел, репортер и фотограф, който е бил отвлечен в Афганистан от талибаните през 2009 г.и спасен от британски военни; както и двамата фоторепортери Тейлър Хикс и Линси Адарио.
„Разговаряхме с представители на либийските власти в Триполи и те ни казаха, че се опитват да установят местоположението на нашите журналисти”, казва главният редактор Бил Келер.
По думите му, либийското правителство е уверило редакцията на британския вестник, че ако журналистите са били заловени, ще бъдат незабавно освободени невредими.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4659076
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796