Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2011 09:13 - Петко Ковачев от партия „Зелените”:Ядрената индустрия върви към своя край
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1140 Коментари: 3 Гласове:
1



  image

 

Г-н Ковачев, какви поуки могат да се извлекат от ядрената драма в японската АЕЦ „Фукушима 1”?

Случилото се е трагедия и катастрофа за ядрената индустрия. Жалко за хората, оказа се, че случилото се е плод на дългогодишни лъжи на компанията оператор на централата. Ние, природозащитните организации, имахме информация, че там има проблеми отдавна, но никой не ни послуша. Ако още през 2006 г. японското правителство беше взело мерки спрямо подобни случай, тази трагедия щеше да се избегне. Но това не се случи.

Защо не се случи?

Защото ядрената индустрия като цяло отдавна се превърна в ядрена мафия. Това са големи печалби. В същото време ядрената индустрия отдавна не може да постигне достатъчно висока степен на безопасност. Вместо да се признае този факт и да се търсят решения, той е бил прикриван. И тук не става въпрос за една или друга страна, това е в глобален план. Освен това вече няма вид реактор, който да не е аварирал сериозно. Големите катастрофи в световен мащаб са с различни реактори. В този смисъл дебатът за добрите и лошите реактори е абсолютен малшанс. Докато се продължава в тази плоскост държавите са в опасност.

Докато не се погледне на енергетиката като цял сектор, винаги ще спорят едни лобита и винаги ще има риск от проблеми и аварии. Опитът показва, че въпреки проектите за потенциални рискове, никога не могат да се предвидят всички рискови фактори. В Япония роля изиграха природните катаклизми, но в Чернобил нямаше такива катаклизми, проблемите в АЕЦ “Козлодуй” също не са заради катаклизми. В нашата централа също има проблеми, засега не са чак толкова опасни. Пример е 2006 г., когато 5 блок едва го загасиха.

Каква ще е ядрената политика на държавите оттук нататък?

Аз мисля, че тази индустрия върви към своя край. Разбира се, това ще става бавно. И Германия, и Швейцария обявиха, че спират свои ядрени реактори. Както и други индустрии изчезнаха, така ще изчезне и тази.

Българите имат ли от какво да се притесняват с оглед бъдещата АЕЦ “Белене”?

Имат от какво да се притесняват и за “Белене”, и за “Козлодуй”. Има много високо ниво на корупция, което може да доведе до некачествени системи за безопасност, за злоупотреби и др. При “Белене” освен другите рискове, голяма опасност крие сеизмичността на района. Ако го построят, то ние ще станем опитни зайчета, защото такъв тип реактори все още никъде не работят. Всички говорят, че в България не може да има цунами. Само че никой не показва анализа на риска при скъсване на Железни врата при Дунав. Тези неща се подминават с лекота.

От “Росатом” преди няколко дни бяха тук и увериха, че реакторите им са абсолютно безопасни.

Руснаците са наясно, че в момента, в който стана това в Япония, техният бизнес е заплашен отвсякъде. Тяхната цел е да пробият в ЕС и Турция. Те си следват техните интереси.

Има ли опасност за България от случващото се в Япония?

При положение, че няма ядрен взрив, България няма да бъде засегната. Но все още чакаме да видим дали такъв ще има или не. Ако има взрив, радиацията ще бъде изпусната на много високо и вятърът ще я разнесе, тогава вече е опасно.



Тагове:   екочук,


Гласувай:
1



1. hikari - НД "Екогласност"
21.03.2011 09:19
На 19.03.2011 г., след края на антиядрения протест пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, преминал под девиза “Светът срещу опасното безумие АЕЦ и радиоактивните отпадъци” и лозунги “НЕ! на атомната енергетика”, “НЕ! на радиоактивните изхвърляния в атмосферата от АЕЦ Козлодуй“, “НЕ! на АЕЦ Козлодуй без Техническа Обосновка на Безопасността”, “НЕ! на новия ядрен реактор в ЖК"Младост"-София”, “Козлодуй - 100 000 години радиоактивен боклук”, “ДА! на Възобновяемите Енергийни Източници”, зам.-министър на МИЕТ Марий Косев прие трима представители на протестиращите антиядрени активисти – Петър Пенчев и Снежинка Цветанова от Национално движение “Екогласност”, Огнян Чипев от “Нови хан-европейско селище. На срещата дойде и атомният физик Георги Котев, оповестил сериозни аномалии при подмяна на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” след 2004 г. и за далавери на ядрената мафия.


Бяха разисквани четири въпроси, представени от еколозите.

Първият бе за най-новото разкритие на природозащитниците за нарушаване от Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” на изискванията за ядрена безопасност – строеж и пускане в експлоатация през м. януари 2011 г. на ново съоръжение “Гореща камера” в Постоянното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци в Нови хан, без най-важния за здравето на населението от Голяма София нормативен документ “Оценка на въздействието върху околната среда”, защото процедурата е била прекратена от Министерството на околната среда и водите на 11.06.2009 г., по искане на ДП “РАО”.

цитирай
2. hikari - ===
21.03.2011 09:19
Вторият въпрос бе за работата вече седма година в АЕЦ “Козлодуй” без най-важния документ за ядрената безопасност на всяка атомна централа - Техническа Обосновка на Безопасността(ТОБ). Като доказателство за този факт, бе представен на зам.-министър Косев доклад от 2008 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, в който Националният ядрен регулатор признава, че документите на раздел 31 от ТОБ за блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” са в процес на преглед от експертите в агенцията, като доказателство за потвърждаване на изнесеното от Г. Котев увеличаване на дълбочината на изгаряне на новото гориво. В тази връзка П. Пенчев настоя МИЕТ да осигури осигуряване на заплата за физика със 17-годишен опит в АЕЦ “Козлодуй”, докато той работи по проверките на изнесените от него преди три години обстоятелства.


Третият въпрос бе искането в предстоящия стрес-тест под егидата на Европейската комисия, за АЕЦ “Козлодуй” да бъде включено и разглеждане на тревожните данни за скриване на най-лошите показатели на българската централа спрямо другите европейски държави. Радиоактивните изхвърляния в атмосферата по данните в Международната агенция за атомна енергия през 2003 г. за един реактор от АЕЦ “Козлодуй” са 4730 пъти по-високи от изхвърляниятяа за единица произведена електрическа енергия от един реактор в германските АЕЦ. Груб опит за скриване в АЕЦ “Козлодуй” на опасните за здравето на хората изхвърляния на радиация в атмосферата е днешното изменение на методологията на мерене, а не на технологията за предотвратяване на замърсяванията на околната среда с радиоактивни аерозоли, газове и Йод-131. Наличието на тези опасни частици не увеличават радиационния фон, но попадат в питейната вода или в пасищата и оттам в млякото, което днес разтревожи Япония, а попаднали в човешкия организъм тези частици образуват рак
цитирай
3. hikari - ===
21.03.2011 09:20
Четвъртият въпрос бе за спиране на проекта за нов ядрен реактор на площадката на БАН в ЖК"Младост" на столицата и изместването на изследователската база на Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания далеч от жилищна среда. Този въпрос не търпи компромиси, особено на фона на пълната евакуация на населението от 30-километровата зона около авариралите ядрени реактори в Япония, когато една трета от населението на България живее в Софийското поле.


Петър Пенчев – зам.-председател на НД “Екогласност”, заяви задоволство от проявеното добронамерено отношение на зам.-министър Марий Косев за неговото много внимателно записване на поставените от тримата антиядрени активисти и Георги Котев въпроси, като е обещал своевременното им уведомяване за хода на изпълнението.


За повече информация:

Петър Пенчев – GSM 0887525032

Снежинка Цветанова – GSM 0882298103

Огнян Чипев – GSM 0894390377

Георги Котев – GSM 0887782306


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665129
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796