Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 06:44 - Втора препоръка на ЕК за АЕЦ „Белене” не е необходима
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 907 Коментари: 2 Гласове:
0



Тази седмица започва изготвянето на критериите за стрес тестовете в ЕС   ЕК вече даде положителна оценка на АЕЦ „Белене”. ЕК ще изготви второ мнение за строителството на АЕЦ „Белене” само в случай че бъдещият финансов инвеститор промени сегашния проект, по който комисията е излязла с препоръка, заяви  Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

ЕК вече даде мнение как гледа на строителството на АЕЦ „Белене” и препоръката ни беше положителна. Смятам, че следваща стъпка ще е да бъде намерен инвеститор и ако този инвеститор са придържа към това, което вече сме изложили на хартия, няма да има нужда от втора препоръка. А ако има промени в плана, тогава ще ги проучим и ще излезем с  втора препоръка, изтъкна тя.

 

„Белене” е един голям проект. Българското правителство има нужда от финансов инвеститор и в момента го търси. От него зависи  да го намери и одобри. Това означава също да се  избере и проектът на инвеститора. Ние, ЕК, си свършихме  работата.

 

Дадохме положителна препоръка по плана

 

Що се отнася до реализирането на проекта, това зависи от правителството, каза говорителката.

 

При всяко положение, каквато и препоръка да издаде Европейската  комисия, тя е не задължителна за изпълнение. Ако правителството реши, че трябва да продължи със строителството независимо от характера на препоръката ни, то може да направи това. Нашата препоръка не е задължителна и е изцяло в ръцете на правителството да реши кои да са финансовите инвеститори и да върви напред със строителството или не, допълни Марлене Холцнер.

 

Тази седмица експерти на ЕК ще установят контакт с националните власти в страните от ЕС, за да бъдат създадени работни групи и разработени критериите за стрес тестовете, които ще се състоят във всички ядрени електроцентрали в съюза. Това бе решено във връзка със сериозния  ядрен инцидент в АЕЦ „Фукушима Даичи” в Япония.

 

Работните групи ще решат как ще вървят тестовете, какви елементи да бъдат обхванати, с  които точно АЕЦ да се започне. Щом това  бъде готово, очакваме го да стане през юни или юли тази година, през втората половина на годината

 

тестовете в Европа могат да започнат каза Марлене Холцнер.

 

Според нея сега е рано да се каже кога тестовете ще приключат, тъй като в ЕС има 143 ядрени електроцентрали и много зависи какво точно ще се проверява. Първо, трябва да се знае какви точно ще са критериите за проверка, второ - дали ще започнат тестове във всички ядрени електростанции едновременно, или ще се започне с онези,  които се намират в земетръсни зони.

 

Ако един стрес тест не премине добре, зависи от правителството на дадена страна и от съответните власти дали ядрената електроцентрала да бъде подобрена или затворена. Това не е решение, което взема ЕК, нямаме такива пълномощия. Но ще следим стриктно за решеното от Европейския съвет –

 

стрес тестовете да са прозрачни

 

Общественото мнение трябва да знае дали една централа е сигурна или не. И ако стандартите не са изпълнени, политическият и обществен натиск трябва да подскажат  тази централа да бъде подобрена или закрита, подчерта говорителката.


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



1. hikari - Радиацията - невидимият убиец
30.03.2011 07:13
Тя е невидима, не може да се помирише, нито да се вкуси. Но може да бъде смъртоносна. Става дума за радиацията. Тя прониква в тялото чрез вдишания въздух или през кожата. Последиците са катастрофални...

Рак на щитовидната жлеза, тумори, левкимия, очни болести, психични отклонения, новородени с увреждания - това са само някои от последиците, които може да предизвика високата радиоактивност. Дори ако е изложен на лъчение за съвсем кратко време, човек може да умре в рамките на само няколко часа.

Внимавайте с йодовите препарати!

Ракът на щитовидната жлеза е една от болестите, които може да предизвика атомната катастрофа. Виновници за това са радиоактивните изотопи на йода - йод 131 и йод 133. За да бъде предотвратено вредното им въздействие, е необходимо приемане на висока доза йод. Тя пречи на опасния йод да се натрупа в клетките. Но медикаментите, съдържащи йод, въздействат в продължение на само няколко дни и помагат само на онези, които все още не са облъчени.
Заплахата от ядрена катастрофа след експлозиите в японската АЕЦ Фукушима накара мнозина европейци да се втурнат към аптеките за таблетки йод. Но профилактичното приемане на йодови препарати е изрично непрепоръчително, тъй като може да доведе до увреждания на щитовидната жлеза, предупреждават експерти. Непосредственият страничен ефект би могъл да се изрази в хиперфункция на щитовидната жлеза, която може да предизвика истинска заплаха за здравето. Освен това йодовите препарати не защитават от другите радиоактивни вещества.

Такива вещества са например радиоактивните изотопи стронций 90 и цезий 137. Ако те се натрупат в костната система, това може да предизвика рак. Тялото бърка тези субстанции с калция и включва опасните вещества във физиологичните процеси на мускулните тъкани и костите. Костният мозък има задачата да образува нови кръвни телца. Но този процес може да бъде объркан от йонизиращото лъчение. Последствието носи зловещото име "левкимия".


цитирай
2. hikari - ===
30.03.2011 07:15
Спасение няма?

Освен изброените дотук болести, високата радиоактивност може да има като последица раждането на деца с увреждания. Така беше след Нагасаки и Хирошима, така беше и след Чернобил, където 25 години след катастрофата последиците са все още видими. Броят на болните от рак е нараснал там с цели 40%, сочи официалната статистика. А според една друга статистиката само в Русия са починали 25 000 души, които са помагали при работите по реакторите след катастрофата.
Не е пресилено да се каже, че радиацията е равна на смърт. Важно е обаче дали става дума за контаминация или за инкорпорация. При контаминацията по тялото се натрупват радиоактивни вещества. Колкото и банално да звучи, тези вещества могат да бъдат отстранени от кожата чрез измиване с вода и сапун. Много по-опасна е инкорпорацията. При нея вредните вещества проникват директно в тялото. Отстраняването им е почти невъзможно.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670524
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796