Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 09:42 - Лесно е да започнеш война
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
2



    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Напразни ли бяха надеждите? Западните държави уж се обединиха срещу Кадафи, но все още не знаят как точно да прогонят омразния самодържец. Разногласията са огромни, а военните действия в Либия са вече в задънена улица. Провали ли се Западът?  

 

В заключителното комюнике на провелата се в Лондон международна конференция за Либия всичко изглежда просто и ясно: целта е да се постигне свободна, демократична и обединена Либия. Но военната, политическата и дипломатическата реалности по либийската криза се твърде далеч от тази цел. Международният алианс, събрал се вчера в британската столица, не може да стигне до нещо повече от най-малкия общ знаменател.

Как да прогонят Кадафи - въпрос без отговор

Конференцията се съгласи, че в бъдеще международна контактна група ще координира усилията за установяване на демократична Либия след Кадафи. Но кога и как омразният самодържец ще бъде принуден да си отиде - по въпроса на конференцията бяха изразени твърде различни позиции: Франция би искала да въоръжи бунтовниците, на Великобритания това й се вижда прекалено. САЩ заявяват, че свалянето на Кадафи е стратегическата цел, ала изключват използването на сухопътни войски. НАТО, вече и официален командващ на военните действия по въздух и вода, иска да се придържа стриктно към мандата от ООН. Германия пък обещава структурни помощи за демократични преобразувания в Либия, но стриктно отхвърля участие в каквито и да било военни акции.

Bildunterschrift: Сред бунтовниците може би има и хора на Ал Кайда

Бунтовниците, с които зад граница тепърва започват да се запознават, се стремят да изглеждат сериозни и надеждни и си придават осанката на кристално чисти демократи. Американските тайни служби обаче предупреждават, че вероятно към революционерите са се присламчили и привърженици на терористичната мрежа Ал Кайда и на шиитските милиции Хизбула.

Изходът - колкото неясен, толкова и далечен

Отсъствието в Лондон на високопоставени представители на Арабската лига и Африканския съюз показва освен това, колко оспорвана продължава да е военната акция. Не е ясно и развитието на бойните действия по суша, където сраженията се водят ту тук, ту там. Както изглежда обаче, надеждите, че Кадафи под натиска на военната коалиция ще бъде принуден бързо да се предаде, са били прибързани.

Международният алианс се вкара сам в задънена улица с бойните си действия. Събирането в Лондон навежда на извода, че изходът от либийската криза е колкото неясен, толкова и далечен. За пореден път проличава, че е относително просто да се започне война. Да се сложи обаче край на вече започната война е съвсем различна и несравнимо по-трудна задача.

 

 

Автор: Даниел Шешкевиц    



Тагове:   европеистика,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664971
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796