Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 16:33 - Огнян Стоичков: Законът за БАН ще проработи, ако в най-кратък срок се приеме и Стратегията за насърчаване на научните изследвания
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2011 23:43


   image на Комисията по образованието, младежта и спорта в НС, в интервю за предаването „Това е България” на радио „Фокус”

Водещ: Парламентът прие на второ четене промените в Закона за Българската академия на науките. С тях се създава Съвет на настоятелите, който ще подпомага управлението и развитието на академията. Кой ще членува в този Съвет на настоятелите и какво ще прави този орган?
Огнян Стоичков: Приетият Закон за изменение и допълнение - Закона за Българската академия на науките предвижда в Съвета на настоятелите да се включат общо 15 члена, от които 13 с право на глас, и двама без право на глас. Тези 13 човека са двама министри, определени от МС, двама представители на национално представителна организация на работодателите, двама представители на юридически лица с нестопанска цел на изкуството и науката, двама учени, членове на Общото събрание на БАН и двама чуждестранни учени, също така, представител на Съвета на ректорите на висшите училища и представител на Националното сдружение на общините в Република България. Без право на глас ще бъде председателят на постоянната парламентарна комисия, отговаряща за науката и представител на на БАН. Идеята е действително този орган да съчетае най-добрите традиции назад в годините в БАН. Настоятелството е нещо, което има корени в БАН и във висшите училища Ползвали сме добрите образци от европейските научноизследователски центрове, френския център и немския „Макспланк” и австрийската академия на науките. Идеята е да се съчетае общественото, държавно и частно начало, да си протегнат ръце различни представители, за доброто на академията, за привличане на повече средства, за техния контрол. Отчитане, което се предвижда ежегодно до 30 април пред Народното събрание и пред цялото общество академията да се отчита за финансовата, научната и международната дейност какво е свършила през годината със субсидиите, които е отпуснала държавата и с привлечените от нея парични средства.
Водещ: Какво ще струва този съвет на държавната хазна?
Огнян Стоичков: Няма да струва нито един лев. Съветът на настоятелите ще работи без възнаграждение. Това е задължителна политика. Съветът на настоятелите трябва да помага, да координира, а не да получава възнаграждения. Държа да отбележа, че този Съвет на настоятелите и тази промяна в закона би била работеща, ако в най-кратък срок се приеме и Националната стратегия за насърчаване на научните изследвания, в които държавата да определи приоритетите за развитие на науката. По тези приоритети Съветът на настоятелите да контролира и координира дейността на БАН. На следващо място, но не по значимост, адекватен бюджет, годишен бюджет на БАН. В момента тези 59 милиона не стигат дори за режийни разходи, а камо ли за развитие на науката в ХХІ век. Това са трите основни компонента. Днес е направена първата крачка и то във вярната посока – Съвет на настоятелите, втората крачка е Националната стратегия и третата крачка, живот и здраве, бюджета за догодина, който да бъде в двоен размер в сравнение с досегашния.
Водещ: Кога се очаква да бъде приета тази Националната стратегия?
Огнян Стоичков: Иска ми се до два месеца, когато ще бъде конструиран Съвета на настоятелите, до два месеца ще бъде действащ орган, когато всяка от институциите ще излъчи свой представител и Съвета на настоятелите юни месец ще започне да работи, два месеца след влизане на закона в сила. Иска ми се до юни месец да имаме тази Национална стратегия, за да може Съветът на настоятелите първия шестмесечен период на тази година, получавайки анализа от всички научни институти и самостоятелни научни звена, този анализ да бъде съпоставен със стратегията на държавата до 2010 година, за да може Съветът на настоятелите ефективно да си изпълнява своите функции.
Водещ: С тези три стъпки ли ще приключи реформата в българската наука?
Огнян Стоичков: Не бих казал. Това са най-важните три стъпки. По-нататък, ако говорим специално за БАН, необходимо е изменение и допълнение на самия устав, организационен и устройствен акт на БАН. Там има редица несъвършенства, които са били актуални тези десетина години, но сегашната организационна структура на академията трябва да се усъвършенства. Това ще бъде първото предизвикателство в Съвета на настоятелите, тъй като те имат такава инициатива да предлагат изменения и допълнения на устава, така че БАН да бъде по-отворена на европейския пазар. Да могат младите учени по-бързо да израстват в своето кариерно развитие, да се постигне обективна и точна оценка за тяхната работа и то не само на българско, но и на международно ниво. Що се касае до науката в България като цяло, това е доста обширна тема. Едно от първите неща, които трябва да се направят, тази Национална стратегия да превърне и нашите висши училища в научноизследователски центрове, където им е мястото.
Димитър ДРАГАНОВ



Тагове:   България,   път,   наука,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665295
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796