Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2012 14:44 - Обвиненията към бившия шеф на парк " Витоша" в конфликт на интереси се оказаха безпочвени
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2012 14:45


image

Обвиненията към бившия директор на природен парк "Витоша" Тома Белев в конфликт на интереси са неоснователни. Това реши Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след няколкомесечна проверка по сигнал на сдружението "Природата за хората".

Сигналът срещу парковия директор бе подаден в края на миналата година в комисията, а мотивът на сдружението, председателствано от бизнесмена Филип Цанов, беше, че Белев членува в ръководството на няколко неправителствени организации, някои от които са регистрирани на адреса на парка. Друг аргумент срещу него беше, че публикувайки имената на двама партньори и спонсори на сайта на парка им е направил "търговска реклама" - неправителствената организация "WWF - Дунавско - Карпатска програма" и фирмата "Мачирски спорт".

Тези обвинения, предшествани от сигнали на фирма "Витоша ски" срещу Белев, бяха подкрепени и от серия публикации на няколко медии срещу Белев миналата година, които го наричаха "глава на зеления октопод".

Още миналата година комисията реши, че с участието си във въпросните организации - "Асоциация на парковете в България", "Зелени Балкани", "Сдружение за горска сертификация" директорът не е в конфликт на интереси, тъй като те не са с частна цел. По обвинението, че е правил реклама, тя също го "оправда", заключавайки, че споменаването на даренията от двете организации на сайта на ПП "Витоша" - за залесяване и за отпечатване на издание на дирекцията, не е реклама.

Комисията за конфликт на интереси опроверга и друг сигнал на "Витоша ски" срещу Белев, че толерирал незаконни постройки - на конкурентни нейни фирми, в парка. Проверката й показа, че парковият директор няма правомощия да констатира незаконност на строежи или да санкционира. Нещо повече, оказа се, че той е сезирал отговорните институции - Държавното горско стопанство в София и РДНСК за проблемни постройки.

Враждата между "Витоша ски" и Белев датира от няколко години и една от причините за нея е съпротивата на бившия вече директор срещу намеренията на фирмата да разшири ски-курорта Алеко над София. Сред поводите за напрежението беше и случаят от 2008 г., когато директорът подаде сигнали срещу няколко проекта на фирмата - за ски-път, езеро за изкуствен сняг и др. Тогава стана известно, "Витоша ски" в нарушение е "разчистила" с тежка техника морени и растителност в планината, за да направи ски-път. Тогава прокуратурата обяви, че започва разследване срещу "неизвестен извършител", което замря.

В края на миналата година Белев застана и срещу искането на "Витоша ски" за законови поправки, които да улеснят строителството на ски-писти и съоръжения. Поправките, поискани от фирмата, вече стигнаха до финално второ четене в парламента и основен акцент в тях е, че ски инфраструктура върху държавна гора вече ще се строи без изключване от горския фонд, с отстъпено право на строеж.
Преди няколко месеца след конкурс Белев беше заменен от нов директор - Снежана Петрова.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4671789
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796