Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2012 16:04 - Трети опит с втората атомна -Енергийният министър Делян Добрев и собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев представиха в парламента неясен конс
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1030 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.09.2012 16:05


  Ралица Николова image

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев твърди, че самият той е намерил евентуалните инвеститори в ядрения проект

Енергийният министър Делян Добрев и собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев представиха в парламента неясен консорциум с интерес към проекта за АЕЦ "Белене"


 

© Юлия Лазарова
"Глобал пауър консорциум" е регистриран специално заради  проекта "Белене"
Американски консорциум поиска да строи "Белене" като частен проект

"Глобъл пауър консорциум" заяви желание да довърши централата без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на тока

  Под заплахата от съдебно дело за 1 млрд. евро заради спрения проект "Белене" българското правителство намери инвеститори, които предлагат да изградят атомната централа като 100% частен проект. Това е компанията "Глобал пауър консорциум", която беше представена на заседание на икономическата комисия в парламента от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По думите на министъра това е първата му среща с инвеститорите, която обаче вместо в неговия кабинет се провежда пред депутатите, които също могат да зададат въпросите си към техните представители.

Самюъл Реди от "Глобал пауър консорциум" представи компанията като регистрирана в САЩ. По думите му компанията майка на консорциума притежават 3000 мегавата инсталирани мощности в целия свят, между които обаче няма ядрени. От думите му стана ясно също, че консорциумът разговаря с няколко компании, които да се включат в проекта. "Те ще станат ясни, когато подпишем меморандум за сътрудничество", посочи Реди.

От изброяването на гостите, присъстващи на заседанието, обаче стана ясно, че има представител на "Сименс". На самото заседание присъстваше и собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който по-късно призна, че именно той е намерил въпросните инвеститори. Самият Манчев от месеци твърди, че американски инвестиционен фонд има намерение да купи проекта "Белене" и да изгради изцяло частна централа. До момента името на този фонд обаче не беше назовавано. Икономистът Емил Хърсев пък явно е финансов консултант на инвеститорите, тъй като по време на представянето обясняваше на депутатите как ще се структурира бъдещата компания.

Кои са "Глобал пауър консорциум"?

"Глобал пауър консорциум" е регистриран преди няколко месеца специално заради проекта "Белене". Основният акционер в консорциума е инвестиционният фонд Quantum Group, който е регистриран през 2004 г. със седалище Ню Йорк. Според Богомил Манчев това е един от най-големите инвестиционни фондове в Америка с 40 млрд. долара инвестиции за 2011 г. В сайта на Quantum Group обаче линкът, който води към представянето на инвестиционния фонд, дава грешка и препраща към други фондове с подобни имена.

Иначе от профила на компанията става ясно, че има осъществени проекти в телекомуникациите, медиите, недвижимите имоти, интернет технологиите и генерирането на електроенергия. За успешен проект в сферата на електроенергията е посочена New England Power Company, която се занимава с проекти за възобновяема енергия. През последните няколко години New England Power Company развива проекти за ТЕЦ и ВЕЦ в Азия и Африка.

Като адрес на Quantum Group пък е посочен Battery Place 17, 11-и етаж, Ню Йорк. Проверка на Дневник.бг в социалната мрежа за споделяне на местоположение FourSquare обаче показва, че една от компаниите, регистрирана на този адрес, е технологичният стартъп SinglePlatform, която няма нищо общо с атомната енергия, инженерството или Quantum Group.

Друг интересен факт е, че в страницата за контакти на Quantum Group за ядреното поделение на компанията е посочена Quantum Risk Engineering. Нейният директор бизнес развитие пък е Анчо Бадев, който вчера беше представен като представител на Quantum за България. Освен това от посочените мейли за контакти става ясно, че той е представител на компанията за цяла Европа и Русия.

Какво обещават инвеститорите

Това, което бъдещите инвеститори предвиждат, е НЕК да създаде проектна компания, към която да бъдат прехвърлени активите и пасивите по проекта "Белене". След това консорциумът ще започне комплексен анализ, след който трябва да предложи оферта за изграждането на централата. Според Емил Хърсев това може да стане най-рано след 5-6 месеца.

По думите на Реди компанията вече е започнала разговори с "Атомстройекспорт", които ще бъдат доставчици на ядрената част на този проект. По думите му засега руснаците проявявали "интерес и съгласие за преговори", но реалните действия щели да започнат след подписването на меморандум. Реди изрази надежда финансовите претенции на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа от "Белене" в този случай да отпаднат.

Финансовите условия

Реди посочи, че за реализацията на проекта няма да се търсят никакви финансови гаранции от българското правителство и това ще е проект, финансиран изцяло от американски компании, заяви Реди. Той добави, че активите на "Белене" ще бъдат придобити от НЕК по пазарна оценка. 
Сагата, наречена "Белене"  
Реди също така коментира, че консорциумът няма да иска дългосрочен договор за изкупуване на произведената от централата енергия, тъй като тя ще бъде продавана на свободния пазар. В знак на своите сериозни намерения консорциумът ще внесе гаранция за участие, която ще бъде в размер на няколкостотин милиона. Така, ако на даден етап въпросният инвеститор се откаже, тези пари ще останат за НЕК. Реди също така посочи, че намерението е да започнат проекта с техническия проект, предложен от "Атомстройекспорт", който включва руския ядрен остров и западна система за управление.

Рестарт на "Белене"?

По време на заседанието на икономическата комисия председателят на парламента Цецка Цачева напомни, че Народното събрание трябва да даде мандат на министър Добрев да започне преговори с инвеститорите. Причината е, че именно парламентът гласува отказа от "Белене" и няма как проектът да бъде рестартиран без съгласието на депутатите. В тази връзка утре Цачева ще представи проект на решение, който да бъде гласуван от депутатите в икономическа комисия, а след това и в пленарна зала.

Какво става със 7-и блок?

"Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" все още е опция", посочи министър Добрев. Той обаче допълни, че ако бъде даден рестарт на "Белене", той няма да бъде правен с руския реактор. Това, от друга страна, би улеснило американската "Уестингхаус", която бе наета да извърши предпроектното проучване и която в същото време е доставчик на атомно оборудване и трябваше да изготви проект както с руска, така и с алтернативна технология.
Анкета Одобрявате ли строителството на АЕЦ "Белене" като частен проект?     23%

Да, защото ще свали цените на тока и ще създаде работни места 156 гласа

    24%

Да, защото няма да струва нищо на данъкоплатците 163 гласа

    15%

Не, защото няма гарантиран пазар за произвеждания ток 102 гласа

    29%

Не, защото ще създаде опасност от ядрени аварии 197 гласа

    9%

Друго (моля, посочете в коментар) 61 гласа


Още по темата

Борисов поиска 200 млн. евро гаранция от кандидата за "Белене"

Парламентът поставя осем условия на потенциалния инвеститор

27 сеп 2012

Беленското перпетуум мобиле

Поредният опит за реанимация на проекта за втора АЕЦ

26 сеп 2012

Първи коментари за предложението АЕЦ "Белене" да стане частен проект

26 сеп 2012

Овчаров: ГЕРБ се опитва да обезмисли референдума за "Белене"

от Дневник,26 сеп 2012

Симеон Дянков: Инвеститорът да подплати с пари интереса си към АЕЦ "Белене"

от Дневник,26 сеп 2012

Илиян Василев: "Реанимацията" на проекта е опит за спестяване на разкритията за АЕЦ "Белене"

от Дневник,26 сеп 2012

Девет компании имали интерес да инвестират в АЕЦ "Белене" чрез американския консорциум

от Дневник,26 сеп 2012

Цачева ще внесе проекторешение за даване на мандат на кабинета за АЕЦ "Белене" (допълнена)

от Дневник,26 сеп 2012

Кой е Самуел Реди ?




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672140
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796