Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2013 15:17 - "Индепендънт": Българската корупция е влошаващ се рак в тялото на ЕС
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2013 15:27


image

 

 

 

Би Би Си: Разочарованите българи няма към кого да се обърнат на изборите

"България и Румъния отхвърлиха комунизма след падането на Берлинската стена, но последвалите реформи бяха козметични и по-голяма част от партийната номенклатура си остана. От тогава нищо съществено не се е променило и днес окопалият се и прогнил елит доминира парламента и икономиката като в старите лоши дни. Те изнудват медиите и се смята, че са в един отбор с организираната престъпност."

Това се казва в
коментар на Питър Пофъм в лондонския в."Индепендънт" по повод събитията в България от последните месеци.

"Всичко това е сериозен проблем за ЕС - рак в политическото тяло на Европейския съюз, който ще се разраства и ще става все по-сериозен с времето. Една от най-силните точки на пропагандата на ЕС е, че при разширяването си съюзът карат новите държави да се променят и не само да дава енергия на икономиките им, но и да прочиства политиката и да налага модерни ценности в обществото.

Случилото се с България доказва, че това е вече изтъркан довод. Британските евроскептици обвиняват ЕС, че си вре носа в нашите работи. Но когато подобна намеса наистина има смисъл - когато държава кандидат е застанала на прага и чинно слуша, а Брюксел наистина има някакви лостове за въздействие, както бе в случая с България и Румъния - ЕС сериозно се провали в това да даде старт на радикални реформи."

"Пламен Горанов и другите четирима българи, постъпили като него, с други думи, постигнаха това, което години на мъчителен и скъп натиск от ЕС не успя да постигне преди приемането на България в съюза: да хвърли ярка светлина върху гнилото състояние на българската политика и да я принуди да се промени".

Авторът отделя значителна част от статията си на самозапалването на Пламен Горанов и го сравнява с няколко други емблематични случая на отчаян протест - от Ян Палах в Чехословакия от 1969г. през починалите в гладна стачка 10 затворници в Северна Ирландия от 1981г. до масовата гладна стачка в момента в лагера за заподозрени терористи в Гуантанамо и самозапалващите се тибетци от последните години.

"Всяка гладна стачка и всяко самозапалване е крещящ пример за политически провал: в цивилизованите държави никоя конфронтация не бива да стига до това", казва авторът, според когото оставките на варненския кмет Кирил Йорданов и на премиера Бойко Борисов са били правилно действие.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665252
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796