Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2013 13:50 - Вигенин още от днес бистри отношенията ни с Македония
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1233 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
Новият външен министър иска да се запознае и с доказателствата за участието на "Хизбулла" в атентата в Бургас

Отношенията с Македония са първото, с което ще се заеме "още днес" новоизбраният ръководител на българската дипломация Кристиан Вигенин. По думите му проблемът на Македония, особено в последните месеци, не е само с България. Има процеси вътре в страната, които са проблемни и за Европейската комисия, посочи новият външен министър пред Нова тв. Той обаче смята, че не може всичко да се сведе до договора за добросъседство, който София и Скопие трябва да подпишат. Според Вигенин, трябва да разширим политическите и икономически контакти.

"Това ще помогне за отпадане на част от проблемите, които не са толкова сложни, ще отнеме възможността на екстремисти и в двете държави да задават тона в отношенията", коментира бившият вече евродепутат.

Кристиан Вигенин иска да се запознае и с доказателствата за участието на "Хизбулла" в атентата в Бургас. "Единственото което имахме беше твърдението на двама министри, по-точно обоснованото предположение на вътрешния", коментира той.

Външният министър заяви, че темата е важна и още в понеделник ще има среща с представители на другите институции. Той ще се запознае лично с доклада.

"Трябва да разделим двете неща - не може решението за "Хизбулла" да се опира само на предполагаемата връзка на групировката с атентата у нас", заяви Вигенин, който не изключи възможността България да подкрепи европейските си партньори, ако има решение за включването на радикалната ливанска групировка в черния списък на ЕС.

Вигенин каза още, че ще продължава да убеждава нашите партньори, че кампанията срещу българските имигранти във Великобритания е безсмислена. "Опасност от българите няма. Те не са от онези имигрантски общности, които създават проблеми", коментира той.

Позицията на Вигенин по отношение на посланиците, които са работили за бившата Държавна сигурност, е че те трябва да се оценяват в зависимост от техните качества и способности. По думите на бившия евродепутат, дори неговият предшественик не е стигнал докрай в своята офанзива.

Въпреки че "няма да прави революции" в българската дипломация, Кристиан Вигенин ще търси промяна на начина на работа и фокуса на политиката в МВнР. В министерството няма да има реваншизъм. По думите му, ако Марин Райков е бил изчакал гласуването на новото правителство на Пламен Орешарски, те са щели да го върнат като посланик.

"Да, той ще бъде посланик в Рим. Ще прегледам останалите 7 назначения, които бяха направени от служебния кабинет. Редно е новото правителство и новият министър да направят преглед на назначенията им", каза още Вигенин. Попитан дали Швейцария ще остане без посланик, той заяви, че Меглена Плугчиева се справя добре.

Ще работя за привличането на млади хора и оставането им във външно министерство. България трябва да преценява възможностите и да отсява тези, при които има тежест. Трябва да имаме една активна европейска политика на Балканите, категоричен е Кристиан Вигенин.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665188
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796