Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2012 06:11 - Изпробвани японски рецепти в България:)
Автор: hikari Категория: Рецепти   
Прочетен: 2239 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2012 06:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тsukimi udon

Tsukimi (jap. 月見, "гледайки луната")  е традиция, която съществува от над 300 г.
При първото пълнолуние от започването на есента се празнува в Япония богатата реколта, като благодарят на Луната, поднасяйки й подаръци.
Тези подаръци са малки пирамиди от
Tsukimi-Dango, сезонни плодове или саке.
Всички се събират и заедно с близки и приятели наблюдават луната.

Tsukimi-Udon получава името заради яйцето, което е в средата на купата и символизира пълната луна, забулена от облаци.
По принцип се сервира със сурово яйце, което трябва да е прясно.

image
 
Ето и от мен нещо:

Iaki meshi-пържен ориз.
Запържва се пилешко или свинско месо. Добавя се малко лук, 4ушка и като се позапържат се добавя и едно яйце и се разбърква. Като се изпържи и яйцето, се добавя ориз - от оризоварка, по-гъст или варен в съотношение 1:1 и пилешки (свински) бульон (не се разтваря във вода, ами се стрива и се разбърква с ориза и другите неща).
Може да се направи и зелен4уков вариант-без месо. Задушават се само зелен4уци (лук, 4ушка, гъби, грах, морков), после пак яйце и накрая -ориза и зелен4уков бульон.

 image

Аз мн харесвам и тяхното BENTO  - много идеи могат да се вземат (особено за оформление image

http://www.youtube.com/watch?v=-_hbPLsZvvo

 
 
_____________________________________
според мен рецептата е за тепан яки грил image
но там вкусът е друг  image, не става като на нормален грил....

ето го тук моя в действие  image

image, после порция   image




Гласувай:
1



1. hikari - desita:
29.04.2012 06:16
Здравейте ето и една рецепта от мен която често приготвям в къщи
Панирани банани
Продукти
4 средно големи банана, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, половин ч.ч. брашно, щипка захар, щипка сол, 60 г краве масло, пудра захар, карамел.
Приготвяне
Бананите се обелват и се нарязват на дълги парчета. От яйцата, брашното, млякото, солта и захарта се приготвя паста за паниране. Бананите се потапят в нея и се пържат от всички страни в предварително загрялото масло. След като се извадят от тигана, се поръсват с пудра захар и поливат с карамел.
цитирай
2. hikari - ivelina atanasova
29.04.2012 06:17
Маринована сьомга

* 400g филета от сьомга (с кожата)
* 1/2 ч.л. сол
* 200g гъби
* 4 зелени пиперки
* 1 лимон


За маринатата

* 2 ч.л. захар
* 4 ч.л. саке или бяло вино
* 2 ч.л. соев сос
* 6 ч.л. оризов оцет



Приготвяне:

1. Поръсете сьомгата със сол и я оставете за 5мин. да поеме

2. Нарежете гъбите и пиперките на малки парчеца.

3. Смесете продуктите за маринатата.

4. Подсушете филетата от сьомга и ги запечете на грил заедно със зеленчуците.

5. Преди да сервирате, потопете сьомгата и зеленчуците за 10 мин. в маринатата. В чинията, в която сервирате сложете малко от маринатата. Гарнирайте с резени лимон.


цитирай
3. hikari - valentines
29.04.2012 06:19
Привет и от мен! Ще напиша една много вкусна и лесна рецепта. Тази рецепта я имам от една приятелка японка която беше в нашия град , но за съжаление тя си тръгна.

Рецептата:
няколко моркова
две глави червен лук
два-три картофа
коприва -300гр.
Панировка:
100 гр.брашно
150гр вода
1 яйце
Морковите,картофите се нарязват на ивички. Лукът се нарязва на колелца. След това ивичките моркови и картофи се смесват с лукът и към тях се прибавя почистена копривата. Прави се панировка от посочените продукти. След това всички смесени продукти се потапят в панировката и се слагат в предварително сгорещено олио. С една лъжица се гребва от сместа за да е по-лесно. Става много вкусно ястие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672195
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796