Постинг
29.04.2012 04:39 -
Oще за японската кухня:)
Автор: hikari
Категория: Рецепти
Прочетен: 3952 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 29.04.2012 04:41
Прочетен: 3952 Коментари: 1 Гласове:
1
Последна промяна: 29.04.2012 04:41
Тomoshiraga somen са вид нудълс (noodles или спагети). Историята на спагетите започва от ... Китай. Разбира се през годините този вид тестени изделия непрекъснато променят своята рецепта и състав, но основните видове нудълс са:
Soba (Соба)
Соба нудълс са традиционни японски "спагети" от брашно от елда. Дебели са приблизително толкова колкото обикновените спагети. Могат да се сервират както топли, така и студени.
Udon (Удон)
Отново типични японски спагети от пшеничено брашно. Удон са по-тънки от соба нудълсите. Сервират се както топли, така и студени.
Ramen (Рамен)
Рамен са китайски вид спагети, които обикновено се използват за супи и се гарнират с различни зеленчуци или подправки. Въпреки, че по произход са китайски, рамен са доста популярни в японската кухня.
Somen (Сомен)
Сомен са типични японски спагети, но по-тънки от Удон и Соба. Сомен се консумират обикновено студени и най-вече през летните месеци.
Якисоба (Yakisoba)
Якисоба са вид китайски пържени спагети, които обикновено се сервират с гарнитура от зеленчуци.
Рецепта за Tomoshiraga somen noodle супа
Продукти: 150 гр Tomoshiraga somen noodles, 100 гр нарязано на ситно зеле (чудесна работа биха свършили немските зелета от консерва или буркан), 4 чаши с вода, Ѕ глава лук нарязан на ситно, 2 с.л. соева паста, 170 гр рулца от раци, сол, черен пипер, пресен ситен лук, чили
Начин на приготвяне: Изсипете нарязания лук и водата в средно голям тиган за правене на сосове, след което загрейте сместа, за да заври. Добавете соевата паста и бъркайте, но не на котлона. Прибавете Tomoshiraga somen noodles, а след 1 минута сложете зелето и нарязаните рулца от раци. Върнете обратно на котлона и поръсете със солта и пипера, рабъркайте и пак остранете от котлона. Накрая поръсете с пресния ситен лук и чилито.
Ако си задавате въпроса „От къде да купя такива нудълси?”, то моят съвет е – Фантастико, Пикадили, Хит, (понякога) Метро. Това са местата, където можете да намерите специализирани щандове за азиатски продукти. Ще бъде полезно, ако споделите дали сте намирали такива продукти и в други магазини.
Soba (Соба)
Соба нудълс са традиционни японски "спагети" от брашно от елда. Дебели са приблизително толкова колкото обикновените спагети. Могат да се сервират както топли, така и студени.
Udon (Удон)
Отново типични японски спагети от пшеничено брашно. Удон са по-тънки от соба нудълсите. Сервират се както топли, така и студени.
Ramen (Рамен)
Рамен са китайски вид спагети, които обикновено се използват за супи и се гарнират с различни зеленчуци или подправки. Въпреки, че по произход са китайски, рамен са доста популярни в японската кухня.
Somen (Сомен)
Сомен са типични японски спагети, но по-тънки от Удон и Соба. Сомен се консумират обикновено студени и най-вече през летните месеци.
Якисоба (Yakisoba)
Якисоба са вид китайски пържени спагети, които обикновено се сервират с гарнитура от зеленчуци.
Рецепта за Tomoshiraga somen noodle супа
Продукти: 150 гр Tomoshiraga somen noodles, 100 гр нарязано на ситно зеле (чудесна работа биха свършили немските зелета от консерва или буркан), 4 чаши с вода, Ѕ глава лук нарязан на ситно, 2 с.л. соева паста, 170 гр рулца от раци, сол, черен пипер, пресен ситен лук, чили
Начин на приготвяне: Изсипете нарязания лук и водата в средно голям тиган за правене на сосове, след което загрейте сместа, за да заври. Добавете соевата паста и бъркайте, но не на котлона. Прибавете Tomoshiraga somen noodles, а след 1 минута сложете зелето и нарязаните рулца от раци. Върнете обратно на котлона и поръсете със солта и пипера, рабъркайте и пак остранете от котлона. Накрая поръсете с пресния ситен лук и чилито.
Ако си задавате въпроса „От къде да купя такива нудълси?”, то моят съвет е – Фантастико, Пикадили, Хит, (понякога) Метро. Това са местата, където можете да намерите специализирани щандове за азиатски продукти. Ще бъде полезно, ако споделите дали сте намирали такива продукти и в други магазини.
И аз като Asyalein ще се включа с нещо, което е лесно изпълнимо на българска земя:
Броколи с дресинг от сусамово семе (goma-ae)
необходимите продукти са следните:
- 450-500 г броколи (нарязани на малки парчета, без крайните твърди части);
- 3 с.л. сусамово семе;
- 3с.л. соев сос;
- 1 с.л. захар
Приготвянето е следното:
В съд слагате вода (около 1,5 л) да заври. След като водата заври се прибавят броколите за около 1 минута (внимавате да не се преварят, трябва да запазят цвета си). Изцедете и ги оставете настрани.
Сусамовото семе го запечете в сух тиган с капак, на средна температура, като разбърквате от време на време, за да не прегорят семенцата. Когато леко покафенеят (след около 3 минути), отстранявате тигана от котлона. Изсипвате семенцата в купичка или друг подходящ съд и леко ги намачквате с обратната страна на обикновена лъжица или ги смилате много за кратко с блендер (буквално с едно-две завъртания на блендера). Смесете сусама със захарта и соевия сос и така полейте броколите.
Може да се използват за гарнитура или като салата.
забележка: Забравих да отбележа, че по принцип се използва бял сусам, тъй като черния има по-силен аромат и вкус - той обикновено влиза в употреба за гарниране на дадено ястие.
цитирайБроколи с дресинг от сусамово семе (goma-ae)
необходимите продукти са следните:
- 450-500 г броколи (нарязани на малки парчета, без крайните твърди части);
- 3 с.л. сусамово семе;
- 3с.л. соев сос;
- 1 с.л. захар
Приготвянето е следното:
В съд слагате вода (около 1,5 л) да заври. След като водата заври се прибавят броколите за около 1 минута (внимавате да не се преварят, трябва да запазят цвета си). Изцедете и ги оставете настрани.
Сусамовото семе го запечете в сух тиган с капак, на средна температура, като разбърквате от време на време, за да не прегорят семенцата. Когато леко покафенеят (след около 3 минути), отстранявате тигана от котлона. Изсипвате семенцата в купичка или друг подходящ съд и леко ги намачквате с обратната страна на обикновена лъжица или ги смилате много за кратко с блендер (буквално с едно-две завъртания на блендера). Смесете сусама със захарта и соевия сос и така полейте броколите.
Може да се използват за гарнитура или като салата.
забележка: Забравих да отбележа, че по принцип се използва бял сусам, тъй като черния има по-силен аромат и вкус - той обикновено влиза в употреба за гарниране на дадено ястие.
Търсене
Блогрол
1. star relax
2. яко
3. пътя на любовта
4. incendium amor!
5. la femme desiree
6. incendium veritas!
7. bgnetsociety
8. desire
9. ортодокс уики
10. кладенецът,душа
11. у4илище за родители
12. науката - не търси под вола теле!
13. светът на розите
14. за православни християни
15. айкидо
16. попътен вятър
17. светлината
18. светлините на дълбокото
19. океанско житие
20. православни светци
21. sourteardrop
22. политически строфи
23. свят на омиротворение
24. st valentine
25. България
26. още книги за бойни изкуства
27. не обичай деградето!
28. духовна библиотека
29. владимир висоцки
30. тайната на златното цвете
2. яко
3. пътя на любовта
4. incendium amor!
5. la femme desiree
6. incendium veritas!
7. bgnetsociety
8. desire
9. ортодокс уики
10. кладенецът,душа
11. у4илище за родители
12. науката - не търси под вола теле!
13. светът на розите
14. за православни християни
15. айкидо
16. попътен вятър
17. светлината
18. светлините на дълбокото
19. океанско житие
20. православни светци
21. sourteardrop
22. политически строфи
23. свят на омиротворение
24. st valentine
25. България
26. още книги за бойни изкуства
27. не обичай деградето!
28. духовна библиотека
29. владимир висоцки
30. тайната на златното цвете