Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2012 04:39 - Oще за японската кухня:)
Автор: hikari Категория: Рецепти   
Прочетен: 3952 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2012 04:41


Тomoshiraga somen са вид нудълс (noodles или спагети).  Историята на спагетите започва от ... Китай. Разбира се през годините този вид тестени изделия непрекъснато променят своята рецепта и състав, но основните видове нудълс са:

Soba (Соба)
Соба нудълс  са традиционни японски "спагети" от брашно от елда. Дебели са приблизително толкова колкото обикновените спагети. Могат да се сервират както топли, така и студени.
Udon (Удон)
Отново типични японски спагети от пшеничено брашно. Удон са по-тънки от соба нудълсите. Сервират се както топли, така и студени.
Ramen (Рамен)
Рамен са китайски вид спагети, които обикновено се използват за супи и се гарнират с различни зеленчуци или подправки.  Въпреки, че по произход са китайски, рамен са доста популярни в японската кухня.
Somen (Сомен)
Сомен са типични японски спагети, но по-тънки от Удон и Соба. Сомен се консумират обикновено студени и най-вече през летните месеци.
Якисоба (Yakisoba)
Якисоба са вид китайски пържени спагети, които обикновено се сервират с гарнитура от зеленчуци.

Рецепта за Tomoshiraga somen noodle супа

Продукти: 150 гр Tomoshiraga somen noodles, 100 гр нарязано на ситно зеле (чудесна работа биха свършили немските зелета  от консерва или буркан), 4 чаши с вода, Ѕ глава лук нарязан на ситно, 2 с.л. соева паста, 170 гр рулца от раци, сол, черен пипер, пресен ситен лук, чили

Начин на приготвяне: Изсипете нарязания лук и водата в средно голям тиган за правене на сосове, след което загрейте сместа, за да заври. Добавете соевата паста и бъркайте, но не на котлона. Прибавете Tomoshiraga somen noodles, а след 1 минута сложете зелето и нарязаните рулца от раци. Върнете обратно на котлона и поръсете със солта и пипера, рабъркайте и пак остранете от котлона. Накрая поръсете с пресния ситен лук и чилито.

image
image

Ако си задавате въпроса „От къде да купя такива нудълси?”, то моят съвет  е – Фантастико, Пикадили, Хит, (понякога) Метро. Това са местата, където можете да намерите специализирани щандове за азиатски продукти. Ще бъде полезно, ако споделите дали сте намирали такива продукти и в други магазини.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - milasan:
29.04.2012 06:02
И аз като Asyalein ще се включа с нещо, което е лесно изпълнимо на българска земя:
Броколи с дресинг от сусамово семе (goma-ae)
необходимите продукти са следните:
- 450-500 г броколи (нарязани на малки парчета, без крайните твърди части);
- 3 с.л. сусамово семе;
- 3с.л. соев сос;
- 1 с.л. захар
Приготвянето е следното:
В съд слагате вода (около 1,5 л) да заври. След като водата заври се прибавят броколите за около 1 минута (внимавате да не се преварят, трябва да запазят цвета си). Изцедете и ги оставете настрани.
Сусамовото семе го запечете в сух тиган с капак, на средна температура, като разбърквате от време на време, за да не прегорят семенцата. Когато леко покафенеят (след около 3 минути), отстранявате тигана от котлона. Изсипвате семенцата в купичка или друг подходящ съд и леко ги намачквате с обратната страна на обикновена лъжица или ги смилате много за кратко с блендер (буквално с едно-две завъртания на блендера). Смесете сусама със захарта и соевия сос и така полейте броколите.
Може да се използват за гарнитура или като салата.

забележка: Забравих да отбележа, че по принцип се използва бял сусам, тъй като черния има по-силен аромат и вкус - той обикновено влиза в употреба за гарниране на дадено ястие.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658978
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796