Постинг
29.04.2012 05:06 -
Още за японската кухня:)
Автор: hikari
Категория: Рецепти
Прочетен: 1267 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.04.2012 05:13
Прочетен: 1267 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 29.04.2012 05:13
А ето и обещаната тема за сушито. Малко история Историята на сушито започва от Югоизточна Азия, когато прясно уловената риба е била оставяна да ферментира между пластове ориз и сол. Така се появява и самото название „суши”, което буквално означава „вкиснато е”. Тайната на този процес била, че при ферментацията на риба „опакована” в ориз се отделяла киселина, която освен че възпрепятствала гниенето на месото, придавала онзи особен Умами вкус на сушито. Всъщност в самото начало Японците отделяли ориза и консумирали само рибата. По-късно, някъде към 14 век Японците започват да добавят към ориза специален оризов оцет и по този начин процесът се съкращава значително (като в последствие изцяло отпада), а вкусът на сушито значително се подобрил. Видовете суши Ще се спрем само на основните видове. Маки Това е може би най-популярният вид суши, който представлява малки рулца от нори (водорасли), в които са увити оризът, зеленчуците и/или рибата; Има няколко вида Маки-та: - Хосо-маки - имат диаметър около 2 см и се правят с най-често от само един вид плънка (освен ориза се слага само авокадо, или само риба, или само ... нещо друго) - Футо-маки – ролцата са с диаметър около 4 см и са малко по-дебели от Хосо-макито; обикновено са вегетариански, но за сметка на това са доста „богати” от към пълнеж; - Ура-маки – за разлика от горните две Маки-та, при това оризът е от външната страна, а норито и плънката са отвътре; върху оризът обикновено има вкусни сусамови семенца (за разкош ) - Капа-маки – има размерите на Хосо-маки, но характерното е, че се „пълни” с краставица и се предлага с цел прочистване на езика и небцето от различни вкусове при консумирането на повече видове сурова риба; - Тека-маки – Маки пълнено с риба тон - Те-маки – конусовидно Маки, което Японците обикновено си приготвят в домашни условия „набързо”. По-надолу ще можете да разгледате едно клипче за такъв вид “Fast food”. Нигири Това е другият популярен вид суши, за който малко по-надолу ще можете да видите едно интересно клипче. Грубо казано Нигири е топка ориз, върху който е сложено парче риба (сьомга, риба тон, скарида, октопод и пр.). Често пъти между ориза и парчето месо се слага съвсем малко Уасаби („онова изключително люто нещо”, за което ще говорим след малко). И тъй като Youtube.com са били така добри да качат няколко полезни за нашата тема клипчета, бих искала да Ви обърна внимание на няколко, които ми направиха най-силно впечатление: Как се прави Калифорния Рол (вид Нигири): http://www.youtube.com/watch?v=Nz9EAqTBrNw&feature=channel Как се прави Те-Маки: http://www.youtube.com/watch?v=_vFpcKeSdS0&feature=channel Как се прави Нигири: http://www.youtube.com/watch?v=dPMaid87Es0&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=cdQzX9SR_gk&NR=1 Как се прави Маки: http://www.youtube.com/watch?v=_nfEYUHtlLY&feature=related Какво му трябва на едно суши? Ами трябват му Джинджър, Уасаби и Соев сос. Сервират се винаги към рулцата, така че не е необходимо да питате за тях, ако сте решили да посетите някой Суши Бар. Джинджърът обикновено е лютичък, но нищо не може да се сравнява с Уасаби – с него внимавайте, защото всичко което се носи като слух за лютивината му е вярно! Идеята на Усабито е, че има антибактериално действие, което от своя страна е голям плюс като се има предвид, че рибата в рулцата все пак не е минала термична обраобтка. Ако не се справяте с клечките за суши, то не се притеснявайте, защото сушито спокойно може да се яде и с ръце – това изобщо не се смята за невъзпитано, а даже напротив. Когато сте си поръчали или направили Нигири-суши, никога не го потапяйте в купичката със соевия сос от страната на ориза, а от тази на рибата. Но недейте да прекалявате с топенето, тъй като самият ориз вече е бил обработен със специалния оцет, за който споменахме по-горе и прекаляването със соев сос може по-скоро да съсипе удоволствието Ви от храната. Нека да напомним още веднъж, че оризът за суши НЕ е оризът, който сме свикнали да купуваме за нашите традиционни Български гозби. Той е специален сорт, който поема достатъчно влага при варенето и същевременно остава и достатъчно твърд, за да не се натрошават или „скашкват” самите зрънца. Не само видът на ориза е важен за доброто суши, но и правилното му варене. За да стане максимално ясно, предлагам на Вашето внимание едно много полезно клипче по темата: http://www.youtube.com/watch?v=ByXX17MpcF4&feature=channel Ако някой не е разбрал, ето каква е основната идея – оризът се мие, а после се вари за около 20 мин., после пак се мие със студена вода, и пак се вари за нови 20-тина мин. докато водата се изпари. Междувременно се приготвя смес от оризов оцет, сол, захар и комбу (ядливи и изсушени морски водорасли), която се смесва с ориза след като той вече е изстинал и сте го прехвърлили в подходящ съд. Без да искам да Ви отчайвам, но варенето на ориза е нещо, което големите майстори готвачи на суши изучават с години. Така че дори да не Ви се получи от първия път – имайте предвид този факт! Искрено ще се радвам, ако тази информация, поднесена макар и съвсем сбито, Ви е провокирала и Вие все пак се престрашите да направите своето първо Маки или Нигири Който успее, нека прати снимки. |
|||
|
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. star relax
2. яко
3. пътя на любовта
4. incendium amor!
5. la femme desiree
6. incendium veritas!
7. bgnetsociety
8. desire
9. ортодокс уики
10. кладенецът,душа
11. у4илище за родители
12. науката - не търси под вола теле!
13. светът на розите
14. за православни християни
15. айкидо
16. попътен вятър
17. светлината
18. светлините на дълбокото
19. океанско житие
20. православни светци
21. sourteardrop
22. политически строфи
23. свят на омиротворение
24. st valentine
25. България
26. още книги за бойни изкуства
27. не обичай деградето!
28. духовна библиотека
29. владимир висоцки
30. тайната на златното цвете
2. яко
3. пътя на любовта
4. incendium amor!
5. la femme desiree
6. incendium veritas!
7. bgnetsociety
8. desire
9. ортодокс уики
10. кладенецът,душа
11. у4илище за родители
12. науката - не търси под вола теле!
13. светът на розите
14. за православни християни
15. айкидо
16. попътен вятър
17. светлината
18. светлините на дълбокото
19. океанско житие
20. православни светци
21. sourteardrop
22. политически строфи
23. свят на омиротворение
24. st valentine
25. България
26. още книги за бойни изкуства
27. не обичай деградето!
28. духовна библиотека
29. владимир висоцки
30. тайната на златното цвете