Постинг
29.04.2012 05:19 -
Още за японската кухня:)
Храненето в Страната на изгряващото слънце се отличава с вековни традиции, много от които са останали непроменени от векове. Японците вярват, че то може да сътвори истински чудеса: подмладяване и оздравяване на организма.
Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.
Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.
Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти - с една дума тя е нискокалорична.
Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония.
Правило №1: малки порции
Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.
Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие.
Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна.
По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората - с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.
Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. "Да ядем малко" - това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.
Правило №2: пресни за сезона продукти
Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества.
Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват само тази храна, която смятат за сочна и съответно прясна за конкретния сезон.
Например в края на пролетта те употребяват зелен чай, бамбукови кълнове и сьомга, а през есента най-предпочитаните ястия са скумрията и гъбите мацутаке.
В северната част на Япония оризът всъщност не е популярен. Но пък там има идеални условия за отглеждането на царевица и картофи. Според японците храната на жителите от тази част на страната трябва да бъда по-калорична. И затова на Хокайдо типичната за цяла Япония юфка се поднася с щедро парче масло. В много райони от северната част се готвят питателни супи от раци и сьомга.
Соевият сос, различните маринати, суши и сладкишите също са различни за различните части на страната. Остров Сикоку се слави с предпочитанията си към тихоокеанската сардела, мандарините и местната юфка, а остров Кюсю - към своя чай, морските продукти и плодовете (тук се усеща влиянието на китайската кулинария).
През горещите дни японците употребяват храна, която носи усещането за прохлада - морски дарове и различни видове желе.
През есента на особена почит са печените кестени и юфката от грис и гъби. През късната есен те употребяват саши - нарязана на ивици сурова риба и нагрято до телесна температура саке.
През зимния студ японците се хранят предимно с месо, риба и горещи супи, а през летните жеги - със студени супи, освежаващи морски продукти, студена юфка и салати.
През последния половин век т.нар. бързо хранене завладя и Япония, но с присъщата си мъдрост нацията се опита да ги "пояпончи" - предлагат се чипсове с водорасли, спагети с рибен хайвер и сладолед със зелен чай.
Правило №3: близост до изходния вид на продукта
Японската кухня се отличава с минимална обработка на първоначалния вид на продуктите, които трябва да бъдат колкото се може по-пресни и с по-високо качество.
Местните готвачи се опитват да запазят дори външния вид на рибата и зеленчуците, за да може визуално след тяхното приготвяне те да създават илюзията, че не са докосвани.
Правило №4: запазване на витамините и минералите
Японците се стремят да готвят продуктите по такъв начин, че да запазват съдържащите се в тях витамини и минерали. За тази цел е особено важно да се избере правилният температурен режим.
Не е за пренебрегване и особеното нарязване на зеленчуците - те трябва да изглеждат привлекателно и да се готвят за кратко време. На всички е известно, че колкото по-кратко е времето за приготвяне на продукта, толкова повече хранителни вещества се запазват в него.
Японците уважават и вегетарианската кухня. Широко разпространени са както салатите от ряпа, краставици и моркови, така и диворастящите растения, билки и водорасли.
Предлагаме ви две популярни японски рецепти.
Японска салата
Продукти:
- 200 г сирене Ементал или кашкавал
- 250 г картофи
- 50 г грах консерва
- 250 г риба тон от консерва или друга риба по избор
- 1 глава лук
- 1 ч.л. горчица
- 1/4 ч.ч. олио
- 3 с.л. оцет
- щипка захар
- 1 ч.л. черен пипер
- сол
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват. Горчицата се разбива добре с олиото. Добавят се оцета, солта, черният пипер и захарта. Разбива се хубаво. Прибавят се ситно нарязания лук, настърганият Ементал, нарязаните на кубчета картофи, грахът и рибата. Обърква се. Слага се в подходяща чиния и се украсява с маслини.
Пиле Терияки
Продукти:
- 6 бр. пилешки бутчета
- 250 мл сос Терияки (вид японски соев сос)
- 2 с.л. саке
- 2 с.л. захар или мед
- 6-7 стръка зелен лук
- 10 бр. малки моркови
- 300 г млади шушулки грах
- соеви кълнове по желание
- 2 с.л. фъстъчено олио за запържване
Начин на приготвяне:
Бутчетата се разделят на две в коляното, заливат се със 100 мл терияки сос и се оставят 3 часа в хладилник. Граха и зеленият лук се нарязват по диагонал на около 3 см дълги парчета. Морковите се нарязват на ивици. Останалият сос се смесва със сакето и захарта, вари се около 5 минути.
Във висок тиган се загрява олиото и бутчетата се запържват от всички страни до потъмняване. Изваждат се. В мазнината се запържват зеленчуците за около 3 минути и се вадят. Месото се връща в тигана, залива се със соса и се вари на тих огън около 30 минути. Слагат се запържените зеленчуци и се вари още 5 минути. Сервира се с ориз.
Източник Link
Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.
Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.
Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти - с една дума тя е нискокалорична.
Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония.
Правило №1: малки порции
Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.
Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие.
Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна.
По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората - с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.
Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. "Да ядем малко" - това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.
Правило №2: пресни за сезона продукти
Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества.
Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват само тази храна, която смятат за сочна и съответно прясна за конкретния сезон.
Например в края на пролетта те употребяват зелен чай, бамбукови кълнове и сьомга, а през есента най-предпочитаните ястия са скумрията и гъбите мацутаке.
В северната част на Япония оризът всъщност не е популярен. Но пък там има идеални условия за отглеждането на царевица и картофи. Според японците храната на жителите от тази част на страната трябва да бъда по-калорична. И затова на Хокайдо типичната за цяла Япония юфка се поднася с щедро парче масло. В много райони от северната част се готвят питателни супи от раци и сьомга.
Соевият сос, различните маринати, суши и сладкишите също са различни за различните части на страната. Остров Сикоку се слави с предпочитанията си към тихоокеанската сардела, мандарините и местната юфка, а остров Кюсю - към своя чай, морските продукти и плодовете (тук се усеща влиянието на китайската кулинария).
През горещите дни японците употребяват храна, която носи усещането за прохлада - морски дарове и различни видове желе.
През есента на особена почит са печените кестени и юфката от грис и гъби. През късната есен те употребяват саши - нарязана на ивици сурова риба и нагрято до телесна температура саке.
През зимния студ японците се хранят предимно с месо, риба и горещи супи, а през летните жеги - със студени супи, освежаващи морски продукти, студена юфка и салати.
През последния половин век т.нар. бързо хранене завладя и Япония, но с присъщата си мъдрост нацията се опита да ги "пояпончи" - предлагат се чипсове с водорасли, спагети с рибен хайвер и сладолед със зелен чай.
Правило №3: близост до изходния вид на продукта
Японската кухня се отличава с минимална обработка на първоначалния вид на продуктите, които трябва да бъдат колкото се може по-пресни и с по-високо качество.
Местните готвачи се опитват да запазят дори външния вид на рибата и зеленчуците, за да може визуално след тяхното приготвяне те да създават илюзията, че не са докосвани.
Правило №4: запазване на витамините и минералите
Японците се стремят да готвят продуктите по такъв начин, че да запазват съдържащите се в тях витамини и минерали. За тази цел е особено важно да се избере правилният температурен режим.
Не е за пренебрегване и особеното нарязване на зеленчуците - те трябва да изглеждат привлекателно и да се готвят за кратко време. На всички е известно, че колкото по-кратко е времето за приготвяне на продукта, толкова повече хранителни вещества се запазват в него.
Японците уважават и вегетарианската кухня. Широко разпространени са както салатите от ряпа, краставици и моркови, така и диворастящите растения, билки и водорасли.
Предлагаме ви две популярни японски рецепти.
Японска салата
Продукти:
- 200 г сирене Ементал или кашкавал
- 250 г картофи
- 50 г грах консерва
- 250 г риба тон от консерва или друга риба по избор
- 1 глава лук
- 1 ч.л. горчица
- 1/4 ч.ч. олио
- 3 с.л. оцет
- щипка захар
- 1 ч.л. черен пипер
- сол
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват. Горчицата се разбива добре с олиото. Добавят се оцета, солта, черният пипер и захарта. Разбива се хубаво. Прибавят се ситно нарязания лук, настърганият Ементал, нарязаните на кубчета картофи, грахът и рибата. Обърква се. Слага се в подходяща чиния и се украсява с маслини.
Пиле Терияки
Продукти:
- 6 бр. пилешки бутчета
- 250 мл сос Терияки (вид японски соев сос)
- 2 с.л. саке
- 2 с.л. захар или мед
- 6-7 стръка зелен лук
- 10 бр. малки моркови
- 300 г млади шушулки грах
- соеви кълнове по желание
- 2 с.л. фъстъчено олио за запържване
Начин на приготвяне:
Бутчетата се разделят на две в коляното, заливат се със 100 мл терияки сос и се оставят 3 часа в хладилник. Граха и зеленият лук се нарязват по диагонал на около 3 см дълги парчета. Морковите се нарязват на ивици. Останалият сос се смесва със сакето и захарта, вари се около 5 минути.
Във висок тиган се загрява олиото и бутчетата се запържват от всички страни до потъмняване. Изваждат се. В мазнината се запържват зеленчуците за около 3 минути и се вадят. Месото се връща в тигана, залива се със соса и се вари на тих огън около 30 минути. Слагат се запържените зеленчуци и се вари още 5 минути. Сервира се с ориз.
Източник Link
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. star relax
2. яко
3. пътя на любовта
4. incendium amor!
5. la femme desiree
6. incendium veritas!
7. bgnetsociety
8. desire
9. ортодокс уики
10. кладенецът,душа
11. у4илище за родители
12. науката - не търси под вола теле!
13. светът на розите
14. за православни християни
15. айкидо
16. попътен вятър
17. светлината
18. светлините на дълбокото
19. океанско житие
20. православни светци
21. sourteardrop
22. политически строфи
23. свят на омиротворение
24. st valentine
25. България
26. още книги за бойни изкуства
27. не обичай деградето!
28. духовна библиотека
29. владимир висоцки
30. тайната на златното цвете
2. яко
3. пътя на любовта
4. incendium amor!
5. la femme desiree
6. incendium veritas!
7. bgnetsociety
8. desire
9. ортодокс уики
10. кладенецът,душа
11. у4илище за родители
12. науката - не търси под вола теле!
13. светът на розите
14. за православни християни
15. айкидо
16. попътен вятър
17. светлината
18. светлините на дълбокото
19. океанско житие
20. православни светци
21. sourteardrop
22. политически строфи
23. свят на омиротворение
24. st valentine
25. България
26. още книги за бойни изкуства
27. не обичай деградето!
28. духовна библиотека
29. владимир висоцки
30. тайната на златното цвете