Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2009 13:56 - позата Дзадзен
Автор: hikari Категория: Спорт   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
0



Свързващото звено между ум и тяло, между дух и поза, ум и уаса е дишането. Дишането се превръща в ки енергията - пружината, както ки в айкидо. При будо трите съществени неща са техника - уаса, активност - ки, дух-разум или дух -шин.
При дзадзен е възможно посредством позата, да се доведат ум и дишане в баланс, докато при една схватка е трудно да се балансира дишането, защото е налице доста голяма физическа активност.
Когато човек за първи път започне да практикува дзадзен, той, разбира се, среща много трудности. Но по-късно правилната поза, отношението на ума и дишането се балансират лесно. В началото позата трябва да се изработи съзнателно, търпеливо. Необходимо е усилие: изпъваш тила нагоре, преднамерено се концентрираш върху издишването. Но след няколко години практика се научаваш да се концентрираш несъзнателно...Позата на дзадзен много бързо дава резултат, веднага - не както при Будо, където едва след четири или пет години, на нивото на трети дан си способен да се концентрираш върху всяко нещо освен уаса. При дзадзен позата въздействува върху съзнанието още от самото начало.


Тагове:   айкидо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672495
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796