Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2009 13:40 - Същността на дзадзен
Автор: hikari Категория: Спорт   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
0



В шобогендзо Доген е написал:
Какво е дзадзен? Това е да бъдеш изцяло в момента, отвъд всички съществуващи във Вселената неща, постигайки състоянието на Буда и живеейки там. Дзадзен е само това: отвъд будисти и не-будисти, преживявайки самата сърцевина от опита на Буда.
Думите са прости и изразяват същноста на Дзен, който сам по себе си е простота.
Каква е същността на дзадзен?
Значимостта на дзадзен е в самият него.

Дзадзен не е нито мислене нито не-мислене, той е отвъд мисълта, той е чиста мисъл без никакво лично съзнание въплътено в нея, то е в хармония със съзнанието на Вселената. Доген разказва, как един ден Учителят Якузан бил запитан от един млад монах:
Какво мислите през време на дзадзен? А той отговорил - Мисля без да мисля.
Практиката на медитацията, концентрацията в позата на Буда няма нищо общо с това. Религиозните церемонии също пораждат емоции, чувства, екстаз, докато дзадзен не означава екстаз или пораждане на емоции, или пък някакво определено състояние на тяло и ум. Дзазен означава преди всичко завръщане, напълно, към чистото, нормално човешко състояние. Това състояние не е запазено за някакви велики учители и светци - в него няма нищо мистериозно и тайнствено. То е в обсега на всички.

Дзадзен означава да станеш близък със самият себе си, да откриеш точният вкус на вътрешното единство и да бъдеш в хармония с живота на Вселената.


Тагове:   айкидо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658990
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796