Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2013 14:03 - 60 години от първото покоряване на връх Еверест
Автор: hikari Категория: Спорт   
Прочетен: 1477 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

60 години от първото изкачване на Еверест се навършиха  на 29 май. Новозеландецът Едмънд Хилари и непалецът Тенсинг Норгей успяват да стъпят на най-високия връх и да забият 4 знамена - на Великобритания, Индия, Непал и ООН. Днес и двамата вече не са между живите, но имената им остават завинаги в историята.

 

На 29 май през далечната 1953 година двама души покоряват връх Еверест. Едмънд Хилари от Нова Зеландия и Тенсинг Норгей от Непал се превръщат в първите хора в историята на човечеството, които стъпват на най-високата точка на планетата, извисена на 8848 м над морското равнище. Те прекарват там 15 минути и увековечават момента с поставянето на знамената на Великобритания, Индия, Непал и ООН. В Непал 60-годишният юбилей се отбелязва с различни празнични прояви.


„Днес тук се срещат духът на историята, културата и героизма на тези двама мъже. Британската експедиция, към която принадлежаха през 1953 г., промени завинаги световния алпинизъм и вписа имената им в историята”, заяви Таши Тенсинг - внук на Тенсинг Норгей.

 

Сред гостите на празненствата са последният все още жив член на първата експедиция до Еверест - 81-годишният Канча Шерпа, както и първата жена с ампутиран крак, покорила върха преди няколко месеца - Арунима Синха.

 

„Усещането е велико. Трудно е да се опише с думи. Изкачвайки Еверест, чувствах, че мога да реализирам всяка своя мечта. А когато покорих върха, исках да изкрещя на света: Да, днес аз съм на върха!”, споделя Арунима Синха, първата жена с ампутиран крак, покорила връх Еверест.

 

Седмица преди 60-годишния юбилей от покоряването на върха на света 80-годишният японец Юичиро Миура постави нов рекорд за най-възрастния човек в света, стигнал до тази точка. Според Асоциацията на алпинистите след постижението на Хилари и Тенсинг през 1953 година до днес близо 4000 души са изкачили Еверест.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670079
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796