Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 21:04 - От учителя на Миамото Мусаши - Такуан
Автор: hikari Категория: Технологии   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2009 03:10


Фудо чи шинмьо року -
Тайнственият запис на Неподвижната Мъдрост.

Фу в началото на едно изречение е отрицание, както във фуширьо. До обаче в случая не е до - пътя, а означава движа. Чи означава мъдрост. Шинмьо означава тайнствен. Року е знак - запис.
Неподвижната Будо поза е поза музо тоест - не-поза. Това означава, че не само нищо в тялото не се движи, а и също така, че нищо не се движи в ума, че неподвижният дух е бил постигнат.
Какво е неподвижният дух или разум? Както казах, умът не трябва да се прилепва, да се задържа върху едно или друго нещо. Трябва да оставим мислите и илюзиите ни да преминават като облаци в небето, като отражението на луната върху водата. Луната не се движи. Лунното отражение не се движи.
Виж пумпала - в началото, когато се върти бавно той се клати, движи се, после когато набере инерция, той става стабилен и вече не се движи. а към края подобно на старец, започва нанова да се клатушка и най-подир се прекатурва.
Реката тече и изтичайки се променя, но същността на ума ни, на егото ни, е точно като лунното отражение върху повърхността на водата.
Така, че ако не се спираме върху нашите мисли, ако ги пропускаме, същността на нашия ум е неподвижна. И тази неподвижна същност е Бог или Буда, това е Дзен умът, това значи сатори, хишириьо - просветление.
Така в айкидо дори ако самураят е нападнат от десет връгове едновременно той може да се справи с тях. Десет души не могат да атакуват всички едновременно един човек - те атакуват един по един.
Когато един учител е атакуван последователно от десет от своите ученици съзнанието му се мести, мигновено, концентрирайки се върху вскеи нов противник.


Тагове:   айкидо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665640
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796