Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 19:58 - поздрав на bambola - 3 900 глас за семейството на красивите неща
Автор: hikari Категория: Технологии   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.01.2010 20:16


продължавам серията заблуди за истините и истината за заблудите, както и с поздравите към автори на блогове, които с удоволствие чета.

полярното сияние

Едни от най-величествените по своята красота и мащаби атмосферни явления са полярните сияния. Понякога неправилно ги наричат Северни сияния, защото най-активно се проявяват в полярните области - около северния и южният магнитен полюс - до 100 дни в годината; но се наблюдават и в други географски ширини. Полярното сияние е било наблюдавано дори на екватора - януари, 1909 година! Полярните сияния представляват светене на силно разредени газове в горните слоеве на атмосферата. Появяването им е съпроводено с така наречените магнитни бури, които предизвикват кратковременни, но значителни изменения в магнитното поле на Земята. Появяването пък на магнитните бури, е свързано с повишена слънчева активност - върху повърхността на Слънцето се появяват огромни петна и в космическото пространство се изхвърлят мощни потоци от заредени частици, които се движат с огромни скорости. Много, преди да навлязат в земната атмосфера, те попадат в плен на магнитното поле на Земята и се отклоняват към полюсите, където полето е най-силно. Магнитното поле на тези движещи се заредени частици се наслагва с магнитното поле на Земята и предизвиква т.нар. магнитни бури. Тези заредени частици, съсредоточени от земното магнитно поле в полярните области, при среща с молекулите на въздуха и при удар с тях предизвикват процеси, съпроводени с излъчване на разноцветна светлина. С това се обяснява красивото сияние. Поради голямата скорост на частиците, с която навлизат в пространството около Земята, магнитните полюси не успяват да ги съберат само в областите около тях. Затова те проникват и по на юг, в средните, а понякога и в ниските географски ширини, като предизвикват редките за тези места полярни сияния. Някои учени допускат, че полярните сияния се дължат и на краткотрайни избухвания на ултравиолетовата радиация на Слънцето, която силно йонизира високите въздушни слоеве, а елетрически натоварените частици под влияние на земното магнитно поле се отклоняват към полярните области.
Така вече се разбира какво предизвиква честите припламвания. Линиите на земното магнитно поле достигат далече в космоса, като съхраняват енергия от слънчевия вятър. Когато две линии на магнитното поле се доближат заради натрупването на енергия, се достига критична граница и линиите се свързват. Това преобразува магнитната енергия в кинетична и в топлинна. Освобождаването на тази енергия предизвиква зрелищните припламвания.
Процесът започва далече от Земята, а след това се разпространява към нея - това е начин да се освобождава слънчевата енергия, погълната от Земята...
Освободената енергия може да е мощна като силно земетресение и да премине през полярен район за 60 секунди...

следва





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672349
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796