Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 19:05 - поздрав на валсодар за последните постинги - заблуди за истините и истината за заблудите
Автор: hikari Категория: Технологии   
Прочетен: 1858 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 27.01.2010 20:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
явления свързани със светлината

Светлинните лъчи, преминавайки през атмосферата, не само се изкривяват, но и разсейват от молекулите на въздуха и намиращите се в него малки водни капчици и прашинки. Това разсейване е причина за множество явления, на повечето от които почти не обръщаме внимание, поради това, че дълбоко са навлезли в ежедневието ни.

И така, Валсодар, какво са облаците? Какво е дъгата?

Облаците в атмосферата се състоят от водни капки, ледени кристалчета или двете заедно, в зависимост от това, на каква височина над Земята се намират.

Дъждовната дъга наблюдаваме толкова често, че едва ли има някой, който да не я е виждал. Но макар и често явление, никога не се наблюдават две абсолютно еднакви дъги. Броят на цветовете в тях, яркостта на отделните цветове и тяхната променливост, широчината на дъгата и др. зависят от метеорологичните условия, които никога не могат да са еднакви. Дъга се появява, когато на едната страна на небосвода има облаци и вали, а на срещуположната грее слънце. Тогава, като се застане с гръб към Слънцето, почти винаги може да се види дъгата. На външната, изпъкнала страна на дъгата се намира червеният цвят, следван от оранжевия, жълтия и т.н., а на вътрешната - виолетовият. Наблюдаването на всичките седем цвята е рядкост, обикновено преобладава някой от тях. Колкото Слънцето е по-близо до хоризонта, толкова дъгата му е по-голяма, а с издигането му тя като че ли постепенно се потопява зад хоризонта и около обедните часове не се наблюдава. Тези особености на дъгата се обясняват с пречупването, разлагането и отражението на светлината от дъждовните капки в атмосферата. Когато един светлинен лъч падне върху дъждовна капка, най-много се отклоняват от първоначалната си посока след пречупването - виолетовите лъчи, а по-малко червените и т.н.

следва





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - А ако зрението ни бе в инфрачерве...
27.01.2010 19:49
А ако зрението ни бе в инфрачервеният спектър, как ли щяхме да виждаме света около нас?
А ако слухът ни долавяше ултразвуковите вълни, какво ли щяхме да чуем около нас?

Нашият свят е затворен между нашите сетива.
И единствено силите на ума и на въображението, може да разчупят оковите на заблудите, в които е окован. :)
цитирай
2. hikari - възможно е да живеем в илюзорен свят...
27.01.2010 20:05
отдавна сме свикнали да възприемаме реалността в нейната даденост, без да се замисляме. може би, защото така е по- лесно... разтваряме се в рутината и тривиалността, осъществявайки важната си мисия - живот и когато все пак решим да се замислим, се самозалъгваме, че е прекалено късно да променяме каквото и да е. поне така е обикновено...
всъщност, как протича животът ни?
в началото осъзнаваме действителността около себе си - ставаме съзнателни, приемаме на доверие всичко, представено ни за достоверно от хората около нас - наблюдаваме различни необясними явления, но обикновено ги отминаваме с безразличие - те така или иначе са необясними... На моменти все пак успяваме да уловим парадоксите, които възникват от срастването ни с логиката. Точно тук, по любознателните тръгват по пътя на познанието и обикновено стигат до констатацията на Соломон - трупаш мъдрост, трупаш тъга...
цитирай
3. valsodar - Така е.
27.01.2010 22:52
По пътят на просветлението вървят или идиоти или мазохисти :))
цитирай
4. kamosutrov - Здравейте!
18.12.2012 09:15
Какво се разбира под термина "път на просветление"? Че нещо много общо го даваш, Валсодаре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664774
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796