Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 15:45 - за земята - общият ни дом - 3
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1362 Коментари: 3 Гласове:
2



Този подход обаче има поне три недостатъка. Първо, той води директно до екокрация, която се различава от технокрацията по по-голямата власт, която съсредоточава в свои ръце - глобален мениджмънт, маскирана с неподправена чиста съвест.
Второ, той пренебрегва значимостта на културните възприятия и на интеркултурния конфликт и диалог. Защото едни и същи опасности изглеждат на един като дракони а на други като червеи. Найдобрият пример е еоценката за опасност на атомната енергия. За нашите френски съседи ядрените реактори символизират висшето постижение на модерната епоха  родителите водят там децата си по празниците като на поклонение. Междувременно от другата страна на границата германското правителство променя понастоящем политиката си, търсейки излаз от атомната епоха.
Трето, естествено научните подходи към екологичните въпроси отново предполагат скрити културни модели за природа  например, характерният за научните системи модел, който категорично се различава от предишният. Разбира се, всеки трябва да мисли в понятията на естествените науки просто защото трябва да възприема земята като застрашена. Така всекидневното екологично съзнание е пълната противоположност на определено естествено съзнание - то е тотално сциентизиран възглед за света, при който химическите формули детерминират всекидневното поведение.

Улрих Бек - Световното рисково общество, следва


Тагове:   дом,


Гласувай:
2



1. hikari - осъзнаваме ли че нямаме отговор на въпроса - Как искаме да живеем?
27.12.2009 15:49
Улрих Бек е немски социолог, директорна Института по социология в Мюнхен. Става изсвестен през 80 и 90 години на 20 век с концепцията си за рисковото общество.
цитирай
2. анонимен - виж и чуй това поздравче!
27.12.2009 15:53
http://www.youtube.com/watch?v=z19jH7qAhnE&feature=player_embedded#
цитирай
3. zaw12929 - Всичко е политика, а обичта иде о...
27.12.2009 18:22
Всичко е политика, а обичта иде отвътре на всеки.
Опасностите се бнушават, според нуждите на манипулаторите, които имат силата на властта. А ние тук подражаваме и върпим непоправими за държавата ни дела, докато вярваме в така поднесената информация. Жалко, но... ние българите трябва да се освободим от робуването на големи идеи, защото идват от велики народи. Ако сами не се уважаваме, защо другите да го правят.
По точно изглежда глобалната политика детерминира... и заробва... Вас също, както и меН
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658965
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796