Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 14:00 - България раздава децата си в чужбина
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове:
1




    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Щъркелът pазнася българчетата навън   ООН публикува първия по рода си доклад за осиновяванията по света. Въпреки ниското ниво на раждаемост в България, страната е един от главните източници на деца за международни осиновявания, става ясно от доклада.    

 

Докладът на ООН обхваща 195 държави и за първи път събира на едно място данни за броя на осиновяванията по света. Всяка година биват осиновявани над 260 хиляди деца, повечето от които момичета. Почти половината от тези осиновявания стават в САЩ (127 хиляди през 2001 г.), Китай (46 хиляди през 2001 г.) и Русия (над 23 хиляди през 2001 г.). 85 процента от всички осиновявания са „вътрешни”, в границите на отделните страни. Но според събраните от ООН данни броят на международните осиновявания расте. САЩ, Франция и Испания са държавите с най-много регистрирани международни осиновявания. Веднага след тях се нареждат Канада, Германия, Италия и Холандия.

България - по петите на Китай и Русия

Най-големи източници на деца за международни осиновявания, според доклада на ООН, са Азия и Източна Европа. В рамките на Източна Европа най-много деца идват от Русия и Украйна.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  България - осма по брой на децата, осиновени в чужбина

Сред 195-те проучени държави България е 19-та по брой на вътрешните осиновявания. Според ООН съществува зависимост между високия брой вътрешни осиновявания и ниската раждаемост.

Доста изненадващо е, че България е цитирана в доклада на ООН и като една от главните държави-източници на деца за международно осиновяване. Най-големите източници, от които идват 35 процента от всички международно осиновявани деца, са големи нации като Китай и Русия. Следват България, Гватемала, Индия, Република Корея, Украйна и Виетнам. В доклада се казва: „В последните години всяка от тези страни е била източник на повече от 1000 деца на година, осиновени в чужди държави.” Сред изброените държави само България и Гватемала имат население под 15 милиона, като населението на Гватемала е почти двойно по-голямо от българското.

По какво България изпреварва САЩ?

България е на 8-мо място по брой на деца, осиновени в чужбина. По данни за 1999 година главно направление за децата от България е била Италия. Другите направления – по ред на важността им – са били САЩ, Испания, Швеция и Дания. 

България, Монголия и САЩ - точно в този ред - са трите водещи държави по брой осиновявания на всеки 100 хиляди родени деца. Монголия и България са респективно на 3-то и 4-то място в света и по брой на осиновени деца на под 5 години. САЩ са едва след тях, на 5-то място.

Повечето данни в доклада на ООН са за периода 1998 – 2006 година.

 

   



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658914
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796