Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 20:14 - Джулай морнинг
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1032 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 01.07.2010 20:15



image 1 Джулая (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски означава юли. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Фотограф: Анелия Николова 
  image 2 Въодушевлението от първите сутрешни лъчи като символ на зараждащия се живот е все още основна причина хората да го честват. Стотици се събраха на градския плаж във Варна в очакване

Фотограф: Анелия Николова 
   

 

 

  image 3 Фотограф: Анелия Николова     

 :

 

  image 4 Фотограф: Анелия Николова    image 5 Фотограф: Анелия Николова    image 6 Фотограф: Анелия Николова     

 

 

image 7 Фотограф: Анелия Николова    image 8 Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България

Фотограф: Анелия Николова 
   

 

 

  image 9 Идеята за Джулая е по-жива от всякога. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

Фотограф: Анелия Николова 
    image


Тагове:   Джулай Морнинг,


Гласувай:
3



1. hikari - Изгрев с бира
04.07.2010 20:41
Хиляди посрещнаха слънцето на 1 юли по плажовете
Хиляди хора чакаха изгрева на 1 юли по Черноморието. На плажовете във Варна се събраха стотици българи и чужденци. Около хиляда души посрещнаха слънцето край морето в Бургас. На Камен бряг се събраха 5000.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658659
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796