Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 20:58 - Дисидент взе Нобеловата награда за мир
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 734 Коментари: 3 Гласове:
1



GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Лю Сяобо Тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир се казва Лю Сяобо. Известният по цял свят китайски дисидент е един от най-изтъкнатите критици на комунистическия режим в Китай. От почти 20 години Лю лежи в затвора. За слабичкия Лю, който е в средата на 60-то си десетилетие, решетките не са нещо ново. В интервю за германската обществена телевизия ARD през 2007 г. той си припомни първия си арест по време на кръвопролитното потъпкване на китайското движение за демокрация през 1989 година:

"Отивах си с велосипеда към къщи. Беше към полунощ. Кола ме последва по улицата и ме принуди да спра. Група хора слязоха от автомобила. Завързаха ми очите, запушиха ми устата и ме хвърлиха в колата. Цялата атмосфера внушаваше страх и аз наистина се страхувах. Нямах понятие къде ще ме откарат. Помислих си, че просто ще ме завлекат някъде и ще ме разстрелят."

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Да си в затвора е част от професията на дисидента, казва китайският активист

"Изпитвам чувство на дълг спрямо мъртвите"

През 1989 г. литературоведът застава на страната на студентите и се обявява за демократизацията на Китай. Близо двете години затвор не го отклоняват от пътя му. Следват нови арести през 1995 и 1996 година. Жертвите на площада Тянанмън са за Лю Сяобо мотивация да продължи напред: "Много невинни хора бяха застреляни на 4 юни. Мисля, че като оцелял трябва да се боря за справедливост за загиналите. Изпитвам чувство на дълг спрямо мъртвите, от което не мога да се отърся", казва Лю Сяобо.

В края на 2008 г. Лю Сяобо е отново задържан: като главен инициатор на "Харта 08", публикувана на 60-та годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека. Междувременно хартата е подписана от над 10 000 китайци. Но по Коледа 2009 г. Лю Сяобо е осъден на цели 11 години затвор по обвинение в "диверсия". Сега изказването му в един пекински хотел през месец август 2007 г. звучи пророчески:

"Бях казал веднъж, че е професионален риск на дисидента да изгуби свободата си и да бъде поставен под контрол. Това е част от професията на дисидента. В очите на останалите може и да си великолепен или герой. Трябва обаче да си наясно, че е въпрос на собствен избор. Можеш да се занимаваш и с нещо друго, да си търговец или учител и да печелиш лесни пари. Вземеш ли обаче един път решението си, трябва с оптимизъм да гледаш на риска, който поемаш, и на натиска, на който си подложен."

Пекин се гневи

Председателят на Нобеловия комитет в Осло съобщи, че официален Китай специално е предупредил наградата да не бъде връчвана на Лю. Можели да се очакват негативни последствия за отношенията между Норвегия и Китай. На подобни сценарии Лю Сяобо отговаря още през 2007 г. така:

"Някои европейски политици се опасяват, че дискусията за правата на човека може да попречи на икономическите отношения. Аз гледам на нещата по-различно. Политическите отношения между Китай и Япония са изпълнени с напрежение. Търговията между двете страни обаче съставлява основна част от целия търговски обмен на Китай. Оттук проличава, че двете неща нямат никаква връзка помежду си."

Автор: М. фон Хайн, В. Шопов




Гласувай:
1



1. natali60 - тук, в Китай,
11.10.2010 07:22
хората, които познавам, нищо не са чували за Лиу Шаобо. Съвсем естествено, ние знаем за него повече от тях самите...
цитирай
2. hikari - Съпругата на Нобеловия лауреат за мир е под арест
11.10.2010 11:53
Съпругата на Нобеловия лауреат за мир, китайския дисидент Лю Сяобо, е била поставена под домашен арест. Според американската правозащитна организация „Фрийдъм Хаус” тази мярка била наложена на г-жа Лю Ся, след като тя посетила затвора, за да каже на мъжа си, че е бил удостоен с Нобеловата награда. Сяобо, който излежава 11-годишна присъда по обвинение в подривна дейност, заявил, че това е „награда за мъчениците от площад Тянанмън”.
цитирай
3. hikari - Китай осъди Нобела за мир на дисидента Лиу Сяобо
11.10.2010 12:30
Китай строго осъди Нобеловата награда за мир на дисидента Лиу Сяобо, се казва изявление на китайското външно министерство, предаде "Ройтерс". "Това е оскверняване на наградата", казва говорителят на ведомството Ма Джаосу.
Според норвежкия външен министър Йонас Гар Стьоре наградата не би трябвало да предизвика негативни реакции от страна на правителството в Пекин. Той подчерта, че Норвежкият нобелов комитет, който отличи Лиу за дългата десетилетия мирно борба за човешки права и демокрация, е напълно независим от норвежкото правителство.
В момента Норвегия преговаря условията за двустранна търговска сделка с Китай, и като един от най-големите износители на петрол и газ, е склонна да разшири енергийното си сътрудничество с нарастващата азиатска суперсила.
"Няма причина за каквито й да е мерки срещу Норвегия като страна, а и миля, че ще навреди на репутацията на Китай, ако предприеме такива", заяви Стьоре пред норвежката телевизия NRK.
"Не е тайна, че години наред Китай предупреждава, че награждаване с отличие за мир на дисидент ще има негативни последици", допълни той.
По-рано тази година заместник вътрешния министър Фу Ин предупреди Нобеловия комитет, че награда за Лиу ще навреди на отношенията между Китай и Норвегия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670234
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796