Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 09:12 - Германски режисьор скандализира с филм за "истинското лице на Холокоста"
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Уве Бьол в собствения си филм.

Германски кино режисьор, известен с адаптациите на кървави електронни игри, предизвика силни критики и бойкот с новия си филм "Аушвиц" за ужасите на Холокоста, който се опитва да покаже през февруари на авторитетния фестивал "Берлинале".


Уве Бьол, който дори е бил наричан "най-слабият режисьор в света", обяснява, че е дошло времето да се покажат престъпленията на нацистите "в целия им ужас".

Целта на филма му за Освиенцим била публиката най-после да се сблъска с "истинската обикновена истина" за жестокостите на Третия райх.

Трейлърът, качен в YouTube, може да се гледа след потвърждение, че си поне на 18 години, но и след това гледката не е за нервите на всеки, описва лондонският "Гардиън".

В началото се вижда самият 45-годишен режисьор като офицер от СС, който спокойно се е подпрял на стената пред газова камера, докато вътре хората агонизират. В друга сцена с клещи се вадят златните зъби на още топлите трупове, а в трета се показва как горят телата в пещите.

Критикът Софи Алберс писа в сп."Щерн", че само комбинацията от имената Уве Бьол и Освиенцим е достатъчна, за да очаква зрителят най-лошото. Неин колега от списание за електронни игри също признава, че филмът вероятно ще отврати зрителите.

Така режисьорът се оказа принуден да брани творението си още преди то дори да е готово. В интервю за сп."Шпигел" той каза, че е крайно време на германците да се покаже "истинският Аушвиц" и че прекалено дълго публиката е била размеквана със специални истории като "Животът е хубав" или "Списъкът на Шиндлер".

Бьол допълва, че подобни филми вече не достигат до младите хора и че като германец има дълг да направи филм за миналото и да приложи в него таланта си да отразява сцени на брутална жестокост. "Разбира се, че реалността е непоносима, но все пак говорим за нещо като кланица за хора. Всеки германец е длъжен да гарантира, че Холокостът не е забравен", допълва той и обяснява, че сцените с жестокост са само 20 минути

"Гардиън" припомня, че веднъж Бьол обещал да спре да снима филми, ако 1 милион души подпишат петиция срещу него. В момента под такава онлайн петиция са се подписали над 360 000 души.


Тагове:   Отврат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670038
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796