Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 15:57 - За биоритмилогията
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 939 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според науката биоритмология, която се занимава с изучаването на ритмите на активност и пасивност в организма, повечето от процесите в нашето тяло са синхронизирани с периодичните влияния на Слънцето, Луната и Земята, а така също и на космическите влияния. Руският учен Александър Чижевски, основателят на хелиокосмобиологията, пише по този повод следното:

„Ние сме обкръжени от всички страни с потоци от космическа енергия, която идва към нас от далечните мъглявини, звезди, метеоритни потоци и Слънцето. Би било съвършено погрешно да се смята, че само Слънцето е единственият създател на земния живот в неговия органичен и неорганичен план. Следва да се мисли, че в продължение на много дългото по време развитие на живата материя енергията на дадените космически тела, като звездите и мъглявините, е оказала върху еволюцията на живите вещества огромно въздействие. Развивайки се под непрекъснатия поток от космическа радиация, живото вещество е трябвало да съгласува с тях своето развитие.“




Гласувай:
2



1. hikari - Месечните биоритми и ролята на лунните фази
23.08.2012 15:59
Нашият календарен месец, наброяващ 30-31 дни, не съответства на никакви периодически процеси в природата. Затова пък лунният месец с продължителност 29,5 дни е естествен период, с който са свързани цикличните изменения в природните процеси на Земята.

В течение на лунния месец се извършват приливите и отливите в моретата и океаните, като тяхната мощност нараства или намалява в зависимост от деня на лунния месец. Изменя се поведението на атмосферата, което на свой ред се отразява върху метеорологическите явления. Преминаването на Луната през магнитосферния шлейф на Земята променя параметрите на магнитосферата. Отражението на слънчевата светлина от повърхността на Луната също се изменя периодически. И всички тези промени се отразяват върху организма на растенията, животните и хората.

Съвременната наука е намерила връзките, посредством които Луната влияе върху човека.

Така поради силното гравитационно въздействие на Луната върху твърдата и водната повърхност на Земята в дните на новолуние и пълнолуние твърде силно се изменят следващите физически параметри: влажност, атмосферно налягане, температура, електрическо и магнитно поле.

И дори незначителното изменение на тези параметри оказва влияние върху човешкия организъм. Ако това става рязко и силно, а организмът на човека е затлачен с токсини, предварително е отслабнал и пр., всичко това довежда до различни заболявания.

Например рязкото колебание на атмосферното налягане нарушава стабилността на кръвотворните функции, води до хипертония, различни усложнения на сърдечно-съдовите нарушения.

Мозъкът твърде чувствително реагира на изменението на влажността, което рефлектира в неговата активност.

Но още по-изразената биоелектрическа активност на мозъка се свързва с изменението в напрежението на магнитното поле, което води до много психични нарушения.

цитирай
2. hikari - ---
23.08.2012 16:00
На пръв поглед изглежда, че съвременната наука вече знае всичко за Луната, за механизмите на влиянието й върху човека и така нататък. Но ако се обърнем към различни древни източници, в които се дават конкретни препоръки за използването на лунния цикъл, ще изпаднем в “безтегловност”.

Така тибетската медицина препоръчва да се провежда профилактично лечение и други общоукрепващи процедури през първите дни на лунния месец. Посочва се, че “болестите на злите духове” /кръвоизлив в мозъка, паралич, инфаркт на миокарда, остри психични заболявания, епилепсия и др./ най-често възникват през 4-, 8-, 11-, 15-, 22-, 29-тия ден на лунния месец.

Китайската народна медицина препоръчва през първия ден на новата Луна да се прави едно изгаряне /Вж. Цзю терапия /мокса/ в раздела Масажи, книга 2/, през втория - две, и така до 14 изгаряния в средата на лунния месец. Или процедурата мокса да се извършва в точката цзу-сан-ли само през първите 8 дни на лунния месец.

Авестийската астрология утвърждава, че в новолуние прекалената физическа активност не е така опасна, както в пълнолуние. Защото в новолунието енергията е концентрирана в дълбочина на организма и трудно върви навън. В пълнолунието е обратно - тя се намира на повърхността и леко се изразходва.

Освен това в продължение на лунния цикъл има две фази /първа и трета/, през които организмът всмуква и задържа постъпващите в него вещества, течности - тогава е добре да се подхранва чрез кожата с микроелементи /разтворени например във ваната отвари от билки, преварена урина и пр./, да се правят планови операции и пр. Обратно, през втората и четвъртата фаза на Луната организмът добре отделя, изхвърля натрупаните шлаки - тогава е най-подходящо да се провеждат очистителни процедури, клизми, гладолечение.

Източните народи, особено в древността, са отделяли голямо внимание на някои дни от лунния месец

Това са дните на „екадаши“ – 11-ият и 26-ият ден от новолунието и денят на „двете тръби“ – 14-ият ден от новолунието

цитирай
3. hikari - ---
23.08.2012 16:01
/това е денят непосредствено преди пълнолунието/. Дните на „екадаши“ са най-мощните за очистване; тогава особено леко се понася въздържането от храна, което е и най-ефективно. Денят на „двете тръби“ символизира канализационните тръби, през които се извеждат натрупаните шлаки в организма; през този ден може не само да се гладува, но и да не се пие вода, защото според древните течностите, приети през този ден, носят замърсяване.

През лунния месец дните на преход от дадена фаза в друга се считат за неблагоприятни, рискови. Това се обяснява с факта, че организмът не може рязко да се подчини на гравитационните сили и да премине от свиване към разширяване и обратно; смяната на потоците води до резки и силни неблагоприятни последици през 8-ия, 15-ия, 22-ия и 29-ия ден.

В Китай и Индия и до днес хората живеят по фазите на лунния календар, който е внесен в гражданския календар. Езотеричната астрология утвърждава, че лунните фази са първата крачка към нейното опознаване.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665564
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796