Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2012 13:18 - Вани които ще ви преобразят
Автор: hikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4850 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2012 13:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Що се отнася до баните, традициите по света са различни: Япония е известна със своето церемониално къпане, Средиземноморието тачи хамама, скандинавците и северните народи си правят сауна. Вие също можете, променяйки температурата на водата, да откриете в собствената си вана нови усещания, да успокоите тялото си или да отприщите енергията си.

Какви са възможностите за това с помощта на ваната?

  • ВАНА С ТЕМПЕРАТУРА НАД 37 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ

Тази вана довежда до пълно отпускане. Тя сваля напрежението и отпуска мускулите, увеличава потенето и оросяването на кожата с кръв, благоприятства отстраняването на токсините. Тя е много ефикасна при мускулни схващания, болки в кръста и гърба, при болезнени цикли /за жената/.

Внимание! Такава вана не се препоръчва на сърдечноболни, на хора с високо кръвно или с разширени вени.

Как се прави? Влезте във вани с хладка вода, след това увеличете топлата вода и повишете температурата. Тази вана е много подходяща след изморителни физически упражнения. В този случай я завършвайте с кратък студен душ.

  • ВАНА С ТЕМПЕРАТУРА ОТ 35 ДО 37 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ

Тази вана доставя енергия и равновесие. От хладка до почти гореща, тя е идеална както сутрин за концентриране на енергията, така и вечер за настройка преди сън. Нейната температура съвпада почти с температурата на тялото, ето защо, независимо дали се къпете сутрин или вечер, вие няма да имате трудности да влезете в нея.

Как се прави? Сутрин: приятно изтегнати във ваната, потопете тила си във водата за 10 минути и след това, излизайки от банята, го изплакнете със студена вода; изплакнете и ръцете си. След такава вана денят ви ще бъде много успешен. Вечер: отпуснете мускулите си и свалете напрежението, като сипете във водата предварително сварена отвара от слез, валериан или лайка. Тези билки имат успокояващи свойства. Но внимавайте да не заспите.

  • ВАНА С ТЕМПЕРАТУРА ОТ 25 ДО 30 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ

Тази вана тонизира и ободрява. От хладка до студена, тя събужда и стимулира за по-малко от 3 минути. Сутрин тази вана ще ви изправи на крака мигновено; вечер тя ще ви позволи да изкарате до късно през нощта дори ако се чувствате уморени. Студената вода тонизира тъканите и кръвообращението, прави ви динамични, изостря сетивата и е идеална при смущения в кръвообращението.

Как се прави? Седнете най-напред в хладка вана и след това пуснете студената вода, докато стигнете постепенно до около 25 градуса по Целзий.

  • ВАНА С ТЕМПЕРАТУРА ОТ 15 ДО 18 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ

Тази вана ви прави силни и динамични. При тази температура водата е студена, тръпки пробягват през тялото ви, сърдечният ви ритъм и кръвообращението ви се засилват. Тази вани е изключително ободряваща, тя разширява вътрешните органи, които трябва да се борят със замръзването. Тя благоприятства по този начин устойчивостта на организма към инфекциите. Освен това усилията, които организмът трябва да осъществява, за да поддържа телесна температура, употребяват много енергия, които организмът черпи от своите запаси. По този начин човек може да отслабне.

Как се прави? За да увеличите укрепващия ефект, сипете във водата две шепи морска сол. Ако пък имате нужда от силно освежаващо средство, седнете във ваната с ниво на водата 25 см при 15 градуса по Целзий и търкайте тялото си в продължение на минута. След това се изсушете енергично.




Гласувай:
0



1. hikari - Възстановителна вана
20.08.2012 13:19
След тежка и изморителна работа на полето, в къщи, при пренасяне на багаж и пр. човек толкова много се изморява, че не може дори да заспи. Да възстанови силите си ще му помогне ваната.

Внимателно се измийте на душа, напълнете ваната с топла вода и сипете в нея 500 г морска сол, предварително разтопена на котлона в съд с вода. Потопете се в този електролит за 15-20 минути.

Топлата вана е едно прекрасно средство за отпускане на тялото. В случая солената вода е източник на допълнително количество електрони, които организмът получава чрез акупунктурните точки, раздвижва ги в меридианите и за сметка на това създава допълнителна кинетична енергия, попълвайки своите енергийни запаси. Освен това в такава вана се нормализира и хармонична разпределя общият зарад на организма, което снема напрежението. Спомнете си бодростта и силите, които получавате след къпането в морска вода.

Вместо морска сол може да се използват 2 л изпарена урина.

Препоръчаната вана ще отпусне не само мускулите, но и психиката. След ваната вече ви очаква пълноценен сън, който напълно ще възстанови силите ви.

цитирай
2. hikari - Дъждовните бани
20.08.2012 13:20
Ако е въпрос за студени бани, бих препоръчал на всички хора дъждовните бани, главно през месеците май, юни, юли и най-много до половината на август. Дъждовните капки през тези месеци са топли и пълни с електричество и магнетизъм. Тези бани благотворно се отразяват върху нервната система и върху много хронически болести. Ще видите какъв здрав сън ще имате. Затова наричам тези бани „бани на ангелите“.

Като правите баните, ще се молите на Бога да ви очисти чрез тях и ще благодарите за благословението, което Той ви праща от небето. Който умее правилно да възприема енергиите на дъждовните капки, той се е домогнал до онази първична материя, която алхимиците са търсили.

След банята ще изтриете тялото си с чиста, суха кърпа, ще се преоблечете, ще изпиете една-две чаши гореща вода. Не се бойте от простуда - май, юни, юли са пълни с живот.

цитирай
3. hikari - Биостимулираща вана
20.08.2012 13:22
ОТ ТРИНА. Една от най-ефективните стимулиращи и лечебни процедури е ваната с трина /отпадъчния материал от купите сено, особено балканското/. Взимата се около 200 грама трина и се слага във вряща тенджера с вода. Ври пет минути, след което се сваля от огъня и се оставя малко да изстине и се прецежда. Отварата се излива във ваната, добре се разбърква и се стои в нея до половин час.

ОТ ОВЕСЕНА СЛАМА. Старо народно средство за лечение и общо укрепване на вътрешните органи е ваната с отвара от овесена слама. Около 250 грама накълцана овесена слама се вари в тенджера от няколко литра в продължение на половин час. Прецедена, отварата се излива във вана. Лежи се в нея спокойно в продължение на около половин час.

ОТ ДИЛЯНКА. При нервни сривове и неразположение много е полезна общоукрепващата вана с отвара от корени дилянка. Една стиска от накълцани корени се поставя във вряла вода за половин час, след което се сваля от огъня и престоява още половин час. Прецедената отвара се излива във ваната и се оставя в нея, докато е приятно.
Препоръчва се температурата на укрепващите вани да бъде равна на температурата на тялото, което предварително се измива на душа. Тези вани в зависимост от нуждите се правят всяка седмица, на две седмици или веднъж месечно.

цитирай
4. hikari - Гореща вода срещу грипа
20.08.2012 13:23
Грипът иде, за да отнеме излишния баласт от човешките умове и сърца; дойде ли, пийте гореща вода, яжте варени картофи и не се бойте. Пийте три дни гореща вода, без да се храните, и треската ще ви напусне. Така се лекува и хремата.

Водата, с която ще се лекувате, трябва да бъде абсолютно чиста, най-добре изворна. Ако искате някакви лекарства, било като лечебни средства или средства за прочистване, ще ви препоръчвам следните: изпивайте на ден по 2-3 литра чиста гореща вода.

Ще вземеш чашата с гореща изворна вода, ще я погледнеш, ще я приближиш до устните си и ще приемеш с устата си само една глътка. Докато я пиеш, ще мислиш само за нея. Само така водата пречиства организма. Само така тя внася Божественото благо в човека. Водата е високо интелигентна и разумна, тя освежава и опреснява. Бъдещите физиолози ще обяснят едно от най-великите свойства на водата, с което хората ще могат да се лекуват.

Казвам: най-мощното лекарство в света е горещата вода.

Петър ДЪНОВ

цитирай
5. hikari - Водолечение при студени крайници
20.08.2012 13:24
За закаляване на крайниците добър е следният способ: краката се потапят до или над коленете в студена вода за не повече от 1 минута. След като се обуят краката, в студената вода да се потопяват и ръцете до рамото за 1 минута.

Много по-добре е това да се прави едновременно при наличието на подходящи съдове. Този способ съветвам да се прилага и след някои болести, защото той ускорява кръвообращението в крайниците. Потапянето на ръцете в студена вода е особено полезен за тия, чиито ръце се изприщват от студа или на които ръцете са студени.
Прилагането на способа да става само когато ТЕМПЕРАТУРАТА НА ТЯЛОТО Е НОРМАЛНА.

Севастиян КНАЙП

цитирай
6. hikari - Водата за вътрешна баня
20.08.2012 13:25
Водата е високоинтелигентна и разумна, тя освежава и опреснява. Бъдещите физиолози ще обяснят едно от великите свойства на водата, с което хората ще могат да се лекуват. Много неврастеници страдат от нямане на вода в организма, от много малко влага; други пък страдат от застояла вода, която не се разнася в организма, защото е затлачен.

Ще вземеш чаша с вода, ще я погледнеш, ще я приближиш до устните си и ще приемеш с устата си само една глътка. Докато я пиеш, ще мислиш само за нея. Само така водата пречиства организма. Само така тя внася Божественото благо в човека. Ще приемаш водата вътрешно за пречистване.

Съвременните хора правят водни бани външно, но резултатът им е слаб. Човек трябва да прави редовно всеки ден по 3 пъти вътрешна баня с чиста вода – сутрин, обед и вечер, и тогава може да разчита на хигиена.

По този начин се възприема и светлината, и въздуха.

Петър ДЪНОВ

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665632
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796