Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 13:06 - Какво защитава японските реактори от най-лошото
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1104 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 14.03.2011 13:11


Ключова роля за избягване на ядрена катастрофа в Япония играе системата от защитни стени около реакторите, останали без охлаждане.

Дори да започне безконтролно топене на активната част, докато стените издържат, няма опасност от изхвърлянето на потенциално опасно количество радиоактивни материали във въздуха.

"Всичко, което виждам досега, показва, че структурата за задържане на случващото се в реакторите, върши точно тази работа, за която е създадена. Тя задържа радиацията вътре, което е добра новина. Случващото се не е като в Чернобил. През 1986г. инцидентът в СССР стана, защото нямаше външна обвивка и когато реакторът гръмна, всичко бе изхвърлено моментално в атмосферата", обяснява пред "Ройтерс" Мари Дженекс от щатския университет на Сан Диего.

Извън реакторите на АЕЦ "Даиичи" е засечена радиация, но засега на много ниски равнища. Преди да има основания за сериозни опасения, тези равнища трябва да се повишат хиляди пъти, твърдят ядрени експерти.

Всеки изминал ден без наистина сериозна авария и повишаване на радиацията е добра новина, защото сочи, че събитията се развиват така, както ги очакват специалистите. При изключването на един реактор има значително количество остатъчна топлина, която трябва да бъда намалена и първите 4 до 7 дни са съдбоносни. Според Дженекс след като са минали 4 дни от труса и цунамито, все по-вероятно е, че намалява вероятността за сериозен инцидент.

Част от горивните пръти в два от реакторите край Фукушима са останали оголени и затова е критично важно изливането на вода - макар и морска - в реакторите, за да могат те да се охлаждат. Заливането със солена морска вода е крайна мярка, защото след преминаването на кризата те няма да може да бъдат използвани отново за производство на енергия, макар че ядрената реакция в тях ще продължи.

Истинският сигнал за тревога ще е изхвърлянето на плутоний от реактор №3, защото той е единственият, използващ това гориво. Това би било признак, че се е разтопила стоманената обвивка и е в ход разтапяне на ядрото.

За останалите два проблемни реактора тревожният знак би било изхвърлянето на уран-235 или цезий. В събота бе засечено наличие на цезий, но с ниска концентрация, поради което има хипотеза, че той може да е дошъл от друг източник, а не от топенето на реактора.

Ако обвивката на ректорите се пробие, ще последва рязко увеличение на радиацията.

В един момент в търпящата бедствие АЕЦ радиацията достигна 751 микросиверта - дозата, която човек получава при рентгенова снимка на стомах, например, обясняват японски ядрени специалисти. Фаталните дози започват от 7 милиона микросиверта.

При рязък скок на радиацията данните ще бъдат отчитани не в микро- а в милисиверти, т.е. хиляди пъти по-високи равнища.

Взрив във вътрешността на реактора може да повреди обвивката му, но засега няма засечен такъв. Защитната конструкция е изградена така, че да изведе топящото се гориво в специално отделение, изградено така, че да не позволява натрупване на опасно количество температура.

Допълнителен сигнал, че нещата отиват на зле би било нареждането за тотална евакуация на територията на централата, както и на трасето на евентуалното радиоактивно замърсяване след експлозия.


Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



1. hikari - Албена Тодорова - bembeni: Липсва ясна, точна и подробна информация за АЕЦ "Фукушима"
14.03.2011 13:08
Когато порастна искам да стана като @bembeni - възхитителна психика.

Този туит публикува dianabaz вчера.

Bembeni e Албена Тодорова. В момента живее в Япония, защото е на 14-месечна специализация със стипендия от Японската фондация в Токийския университет. Там събира материали за дисертацията си, защото в България е докторант по модерна японска литература.

Няма да е никак пресилено да твърдим, че в момента в Twitter тя е най-популярната българка, която е в Токио и разказва като очевидец какво се случва. Bembeni пише почти денощно, защото, както споделя, "ами аз хубаво искам да спя, но тук лекичко тресе".

Просто мисля, че ако нещо има да се случва, няма причина да го посрещнем гладни, жадни, вмирисани, рошави и паникьосани.

Забелязах туит от нея в петък, ретуитнат (т.е. цитиран) от човек, когото следвам, но след това нямах време за мрежата и едва днес сутринта отново попаднах на споделяното от нея. Ретуитваха я все повече хора, даваха й кураж, разменяха статии, обсъждаха ядрените пръчки...

Последвах я и аз. Хареса ми миксът й от новини - превод на най-важните неща от японските медии, линкове към ценна информация по темата, лични преживявания и кратки, но точни коментари (виж надолу).

Докато следеше новините, говореше по телефона, пишеше по скайп и се опитваше да си приготви вечеря (по-късно от Twitter стана ясно, че кърито й не се е получило), тя отговори по мейл и на въпроси на "Дневник". Питах най-вече за преживяното и как се живее между твърде честото люлеене на щипките (тя беше обяснила, че по тях преценява колко е силен поредният земетръс).

(Не познавах Албена до днес, но забелязах, че заради следенето в Twitter приемаш хората за по-близки, защото директно й заговорих на "ти").

Това първото земетресение ли е, което преживяваш в Япония?
- Не, преживявала съм и преди, но много по-слаби. Бях в Япония по време и на това земетресение (през октомври 2004г. - 6,9 по Рихтер - бел. ред.), но не го усетих изобщо.

цитирай
2. hikari - ...
14.03.2011 13:09
Има ли някакви задължителни инструкции, които получава всеки, като пристигне в Япония?
- Всеки - не знам. Аз имам инструкции от Японската фондация, чийто стипендиант съм - при извънредни обстоятелства да следя информацията и да следвам указанията на съответните служби.

Как реагират японците в сравнение с чужденците?
- Всеки различно. Има хора, които напускат Токио. Има такива, които остават тук. Но като цяло няма усещане за паника.

А твоите приятели/познати в Япония?
- И те също. Някои са много спокойни. Някои не. Всеки се чуди какво да прави, но това е решение, което всеки трябва да вземе за себе си.

Липсва ли информация и каква в момента? (въпросите и отговорите са по мейл около 14:30 българско време, 21:30 - японско - бел. ред.)
- Да, липсва ясна, точна и подробна информация за АЕЦ "Фукушима".

Вярва ли се на официалната информация за радиацията?
- Не мога да отговоря.

Как се живее с продължаващите трусове?
- Както и без тях :) В един момент стават досадни.

Страх ли те е - сигурно е излишен въпрос?
- Да, страх ме е.

Как се мъчиш да преодоляваш страха?
- Не знам. Просто мисля, че ако нещо има да се случва, няма причина да го посрещнем гладни, жадни, вмирисани, рошави и паникьосани.

Туитваш много, точно и с коментар? Как ти помага в този момент мрежата?
- Невероятно много. Усещам подкрепата на всички хора, които пишат, и някак си светът като цяло изглежда като едно по-добро място. Изглежда като дом.

Защо имаш нужда да споделяш в този момент?
- Не мога да го изразя с думи. Не искам да изпадам в повече клишета.

Накрая bembeni (което идва от Албена) ми пише: "Моля те, спомени @Momchil като човека, който се включи с точни, аргументирани и успокояващи коментари и без когото може би нямаше изобщо да успея да запазя спокойствие."

Проверявам в Twitter - Момчил Пеков е в България и според визитката му е ядрен инженер.

цитирай
3. hikari - ...
14.03.2011 13:11
Проверявам в Twitter - Момчил Пеков е в България и според визитката му е ядрен инженер.

Последният туит на bembeni за днес е около 21 часа българско време: няма новини за #Fukushima, но нямам сили да ги чакам вече. Лекичка!

Селекция туити от bembeni (без редакция):

молба към всички-моля ви, недейте да се панирате и да панирате хората около себе си.ако имате възможност, прегърнете някого около вас

изгасили са гигантските екрани на шибуя, множество неонови табели,свиват работно време на магазини,за да пестят ток

лашка леко, но неприятно. и спира

този път цунамито е дошло сравнително бавно,но предупреждението за цунами прекалено бавно е дошло

искам да чуя интервю с някой, който е на място в АЕЦ, не шефът да ми изнася подредени и известни факти.сори за хейта #Fukushima #japan

да преодолеем кризата и да изградим още по-добра Япония #japan #PMKan #Kan

по-малко от 9 часа сън за последните 41 часа. оставям ТВ-то да говори и отивам да поспя малко

1/2много държа да уточня - не съм журналист или репортер,просто следя японските вестници и тв, превеждам и пускам каквото успея, без претенции

2/2 за изчерпателност и 100% достоверност.благодаря за подкрепата на всички.моля ви само за едно - не пращайте насам паника. не ни трябва

1/2приятели около мен (обмислят) да напускат Токио поради #Fukushima и страх от нов трус. И мен ме е страх.Но докато не ми кажат какво да правя

2/2хората, които са поели отговорност за мен тук, не смятам да се евакуирам самосиндикално. не е глупост или геройство, а решение.

всъщност може да е глупост или геройство, но не искам да мисля сега за това. точка. отивам да вечерям, този път наистина.

люлее, отивам да спра чайника

Всички туити от Албена са на twitter.com/#!/bembeni
цитирай
4. hikari - Хиляди хора все още са в неизвестност след разрушителното земетресение в Япония (ОБЗОР)
14.03.2011 13:17
Токио. По данни на японската полиция около 5000 души са загинали след разрушителното земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер, което разтърси Япония в петък. Днес в префектура Мияги бяха открити телата на 2000 загинали. Хиляди хора все още са в неизвестност след разрушителния земен трус.
Критична е ситуацията в град Минамисанрику, където местните власти не могат да установят контакт с около 10 000 души – над половината от населението.
В префектура Ивате в неизвестност са 8000 жители.
Около 450 000 души са били евакуирани до неделя в Мияги и в още пет префектури. Има недостиг на питейна вода, хранителни продукти и гориво.
Правителството се опитва да достави храни и бутилирана вода в засегнатите райони с военни хеликоптери.
По данни на агенцията за противопожарна отбрана и извънредни ситуации напълно или частично са разрушени над 63 000 сгради.
След излизането от строя на системата за охлаждане във втория реактор на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” японското правителство обяви „извънредна ситуация".
По данни на енергийната компания „Токио Електрик Пауър” равнището на водата в резервоара за налягане в реактора се е понижило, но горивните пръти засега все още са във водата.
По-рано в същата централа избухнаха експлозии в първи и трети енергоблок. Първият взрив на водород бе в събота, а днес сутринта аналогична експлозия избухна и в трети блок. Властите заявиха, че превишаването на радиационния фон в близост до централата в момента е незначително.
Нивата на радиацията в засегнатата от земетресението японска атомна централа са в рамките на допустимите стойности, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
„Радиационният фон се измерва в четири зони в периметъра около централата и отчетените нива са в рамките на нормалното”, се посочва в съобщението.
цитирай
5. zaw12929 - От всичко което слушах и гледах в ...
14.03.2011 17:05
От всичко което слушах и гледах в медиите Вашият постинг и коментари са с най спокоен искрен тон. Благодаря Ви, Аз също съм инженер, но всеки се интересува.
Аз мисля това, което се случва няма да спре ядрената енергетика, а ще я направи още по сигурна, което и до сега е правено
Напредъка няма ход назад. От машините загиват много хора, но... пред застоя, човечеството избра прогреса...
Моля се, за успеха, да дойде по навреме с по малко трудности.
Но не знаем Бог колко изпитания ни е поставил
Доброто предстои.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665638
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796