Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2011 08:35 - Блогъри: Експертизата на прокуратурата е потресаваща
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 1 Гласове:
2



    image В анализите на записите на Танов, които правихме с различни граждани по Интернет, ние анализирахме доста хипотези. Първото видимо нещо е, че презаписът е направен на диктофон, казва блогърът Делян Делчев. Това е очевидно доказателство, че записите не са "оригинални", но също така не е доказателство за това, че те са подправени. Анализът на прокуратурата е просто потресаващ.

Той казва следните две неща:

* има 4khz записи от телефонна линия, върху вторичен презапис 16khz - значи не са оригинални (топлата вода)
* намираме стилистични несъответствия (тоест Борисов не говори на литературен български) значи са подправени - ?!?!?!?

Техният анализ не споменава нищо за СРС маркерите.
Не казва как може да се направи подправяне така, че оригиналният фонов шум (вторичният фонов шум може да се изфилтрира и не афектира оригиналният) да е винаги еднакъв и с еднаква мощност.
Не обяснява как няма индикатори снаждане.
Не обяснява защо СРС маркерите не са нарушени, а е веднага видимо дори за такива експерти, че те не са сложени там при вторичният презапис.
Не отговаря на важния въпрос - оригиналният произход СРС ли е или не, тъй като ако е СРС, това доказва, че почти 100% сигурно е, че маркерите са били изначално там, а като следствие значително улеснява изследването за подправяне (което има съвсем друг извод от изказания от "експертите"
на прокуратурата) предвид, че тяхната логика, цялост и последователност не са нарушени никъде.

Не се дава и обяснение на другите преки и косвени доказателства за липсата на подправяне (които сме изложили).

И макар прокуратурата днес да призна официално, че това са СРС-та (ама били законни, а не незаконни), в експертизата не се анализират никакви изводи, последвали от това. Нито е казано дали продължителността на разговорите е същата, като отбелязаната в трафичните данни (добър индикатор за подправяне, който в момента сякаш е колосална държавна тайна).

Аз казвам следното:

Нека СРС-тата бъдат декласифицирани и да бъдат дадени за сериозна експертиза от независима лаборатория (докато са класифицирани не могат), може и в чужбина. Нека експертизата на експертите бъде цялостно публикувана и да подлежи на обществени въпроси и дискусия. Тъй като изказаното в медиите е просто смешно.

А дотогава, на нашата група работила по тези записи, мнението си остава това, което е публикувано.
А на изводите от експертите на прокуратурата ще кажа: много слабо, много слабо, много слабо...

Нека да публикуват точките, където те мислят, че може да има снаждане във всеки разговор, за да видим и ние. И дали тези точки съвпадат, променяйки едновременно смисъла и на 3-те контролни разговора -
Танов-Борисов, Танов-Дянков, Танов-Странджев. Тъй като и трите разговора носят един и същ смисъл (един и същи текст изказан от три лица едно на друго - за това какво бил обещал Борисов), подправянето трябва да е и в трите на едно и също място (иначе защо Танов ще си измисля същия текст в другият разговор, дето Борисов не му го е казал). Тези 3 разговора могат поотделно да се засекат контролно за подправяне. Ако има, то трябва да е на едни и същи ключови места, което трябва да е много лесно доказуемо. Ако не е на едни и същи ключови места, няма как да съществува. Ако и на трите разговора дължината съвпада с описаната в трафичните данни, няма изпълним начин за подправяне и няма как и да има.

Не мога да разбера как експертите на прокуратурата са видели нещо, което ние не можем, и то при условие, че трябва да е очевидно в засечката на всичките тези разговори. Понеже ако са видели нещо на друго място, то не променя смисъла на разговора по същество.

Така че аз искам граждански достъп до експертизата на експертите. И искам да им задам 2-3 въпроса.

Междувременно, въпреки супер слабата експертиза - поне по написаното в медиите, нашата неформална и непознаваща се група (при bivol.bg) продължава да работи върху далеч по-сериозни методи, които установяват дали е имало подправяне или не.


Тагове:   българистика,


Гласувай:
2



1. hikari - БТА: СРС-та срещу Танов са унищожени и не могат да се сравнят с оповестените записи
20.01.2011 21:20
Не може да се установи дали записите от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов са от СРС-та срещу него, защото самите СРС-та са унищожени и няма как да бъдат сравнени с оповестените от в. "Галерия" записи. Това съобщи БТА, като се позова на свои източници в Съдебната палата.

Вчера от прокуратурата разпространиха резултатите от експертизата на записите, според която те са манипулирани. Шефът на комисията за контрол на СРС в парламента Явор Нотев пък заяви, че срещу Ваньо Танов са използвани СРС по досъдебно производство за контрабанда.

СРС срещу Танов са използвани по разследване за контрабанда, но те не са доказали престъпление и са унищожени, твърдят още източниците на БТА. Освен срещу Танов специалните разузнавателни средства са били приложени и спрямо сина му и още хора от Свиленград и София. Възможно е контролът спрямо тях да не е бил само телефонен, твърдят същите източници.
Те потвърждават още, че подслушването на шефа на митниците е подписано от вътрешния министър Цветан Цветанов през февруари 2010 г., а окончателното разрешение е дадено от доскорошния председател на Софийския градски съд Георги Колев.

Наблюдаващият прокурор по разследването не е подслушвал подобни на огласените от в. "Галерия" разговори и не е запознат дали те са част от СРС, съобщи още БТА.

В момента се извършват допълнителни експертизи на записите и разпити на служители на ДАНС и ДОТИ поради съмнения за непрофесионализъм в работата им и изтичане на информация, съобщават още от агенцията.

По-рано днес обаче Явор Нотев каза пред БиТиВи, че за разговори, за които е преценено, че трябва да се унищожат, първо се съставят протоколи, а и за тях има изготвени съобщения с резюме от съдържанието им. "Така че в известен смисъл може да се направи извод за проведените разговори", обясни той.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658501
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796