Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 17:31 - НА ЖИВО: Министри и посланици дезертират от режима на Кадафи
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 473 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2011 23:45


image  "Ройтерс" разпространи любителска снимка от град Бенгази, на която демонстранти седят на покрива на изгоряла сграда, развявайки знамето на либийската революция.
17:06 Група либийски духовни авторитети издаде фетва, призоваваща всички мюсюлмани да изпълнят дълга си и да въстанат срещу режима в Либия. Групата поиска освобождаването на ислямския учен Садик ал-Грияни, който бе арестуван, след като критикува правителството, съобщи "Ройтерс".
Групата, която се нарича "Мрежа на свободната улема в Либия" и включва над 50 духовни авторитети, казва, че правителството и негови поддръжници "са показали абсюлотно арогантна безнаказаност и продължават, дори усилват, кървавите си престъпления срещу човечеството".   "Така те показаха пълно безверие към заръките на бог и неговия възлюбен пророк (мир над главата му", казва изявлението, което не е датирано.

Правосъдният министър на Либия Мустафа Абдул Джалил е подал оставка в знак на несъгласие с "прекомерната употреба на насилие срещу антиправителствените демонстранти", потвърди днес и частният либийски вестник "Курина", след като часове по-рано новината бе съобщена от излизащия в Лондон египетски в."Ашарк алаусат".

Непотвърдени остават сведенията за оставките на други двама министри.

По-рано през деня и постоянният представител на Либия в центъра на Арабската лига в Кайро Абдел Монейм ал Хони заяви  пред журналисти, че се присъединява към "революцията". Отново в понеделник посланикът на страната в Индия потвърди пред Би Би Си, че режимът на Кадафи използва наемници, за да потуши размириците, и добави, че прекратява изпълняването на функцииите си.

По-рано същия ден за оставката си като посланик в ефир пред телевизия "Ал Джазира" съобщи и посланикът на Либия в Китай.

 

Духовни лидери в #libya : Протестът под всяка възможна форма срещу властта в Либия е божествено задължение на всеки

radinakoleva, 15:53 image

Гръцкото външно министерство готово да изпрати самолети С-130, за да прибира гражданите си от #libyabit.ly »

metodig, 15:13 image

Журналисти от CNN са на път за #libya с конвой на Червения кръст, непотвърдено.

metodig, 14:43 image

London School of Economics, където през 2008 Сейф ал Ислам прави докторантура, а през 2009 получава 1.5 млн лири от #libya, къса с Триполи.

metodig, 14:35 image

Би Би Си цитира сведения, че Муамар Кадафи е напуснал Триполи #libya

metodig, 14:24 Бипове съдържащи: #libya »

Италия е най-големият губещ от размириците в бившата си колония

Анализ: Изолацията на Либия засега работи за Кадафи

Компаниите започват да изтеглят персонала си от Либия

Бивш председател на либийския парламент призова за диалог с опозицията


Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
2



1. hikari - "Ройтерс": Либийското посолство в ООН изостави Кадафи
21.02.2011 23:46
Персоналът на постоянното представителство на Либия към Организацията на обединените нации (ООН) обяви в понеделник, че служи на народа си, а не на властите, ръководени от Муамар Кадафи.

В телефонен разговор с "Ройтерс" говорителят на мисията Дия ал-Хотмани казва: "Членовете на либийската мисия представляват единствено либийския народ и никой друг".

Ибрахим Омар ал Дабаши - зам.-посланикът на Либия в ООН, заяви пред Би Би Си, че Кадафи няма да може да се задържи дълго на власт. "Мисля, че това е краят на полковник Кадафи, въпрос е на броени дни дали той ще подаде оставка или либийският народ ще се отърве от него въпреки всичко".

Според него Кадафи би трябвало да бъде съден, "за да чуем от него всичко за извършените преди престъпления - било за геноцида срещу затвора "Абу Салем" или за сегашния геноцид, в който изчезват безследно някои важни хора..., било за другите му престъпления през 42-те години на власт".

Във връзка с непотвърдените съобщения за въздушни атаки срещу демонстранти в либийската столица, Ал Дабаши призова ООН да наложи над Триполи зона, забранена за полети.
Според телевизия "Ал Джазира" либийският посланик в Бангладеш лично е потвърдил, че спира да изпълнява нарежданията на режима в Триполи. оставка е подал и либийският посланик в ЕС. В интернет се появи съобщения, че е изчезнал - и вероятно избягал - Шукри Ганем, либийският министър на петролната индустрия и бивш премиер на страната, допълва "Ал Джазира".

Противоречиви са сигналите за дипломатите в Лондон, където част от либийските служители излязоха на улицата да демонстрират със сънародниците си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665845
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796