Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 14:47 - АФП: Инцидентът в АЕЦ „Фукушима” достига шеста от седем степени за радиоактивно замърсяване
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 820 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2011 14:48


Париж. Инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима” вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала за сериозността на ядрените инциденти, обяви Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност, предаде АФП.
Най-високата седма степен е достигана само веднъж – при експлозията в Чернобил през 1986 г.
Японската агенция за ядрена безопасност дава на инцидента във „Фукушима” четвърта категория.
„Инцидентът е преминал в изцяло ново измерение спрямо вчера. Ясно е, че се намираме на шесто ниво”, коментира Лакост на пресконференция. „Основният ред на нещата се е променил”.


Губернаторът на Токио се извини, че определи цунамито като „божие наказание”

 
image  Токио. Губернаторът на столичната префектура Токио Синтаро Исихара поднесе публични извинения за думите си, че стихийното бедствие, разрушило Япония миналия петък, е „божие наказание”, предаде РИА Новости, като се позова на японското издание „Йомиури шимбун”.
В понеделник по време на свое изявление пред журналисти Синтаро Исихара заяви,че случилото се в петък е „божие наказание” за егоизма, стремежът към забогатяване и липсата на духовни ценности”. Думите му срещнаха недоволството на населението.
„Отказвам се от думите си и поднасям искрените си извинения”, заяви губернаторът, признавайки, че думите му „сериозно са наранили” гражданите на страната.

image  Токио. Пожарът в склада за ядрени отпадъци в авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1” е потушен, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Би Би Си.
По-рано бе съобщено, че заради пожара е имало изтичане на радиация в атмосферата.
По данни на японските власти нивото на радиация в района около централата е 400 пъти над годишната норма.

image
 





Тагове:   Япония,


Гласувай:
2



1. hikari - Вторичен трус с магнутуд 6,0 по Рихтер е разтърсил северното японско крайбрежие
15.03.2011 14:50
Токио. Вторичен трус с магнутуд 6,0 по Рихтер е разтърсил северното японско крайбрежие край бреговете на о-в Хоншу, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ.
Земетресението, регистрирано около 11:49 часа българско време, е на дълбочина 15,3 км., епицентърът е на разстояние около 300 км североизточно от столицата Токио. До момента няма данни новият трус да е предизвикал нови жертви или щети в опустошения от мощен трус от 9 по Рихтер и последвало цунами регион.
цитирай
2. hikari - Над 17 000 души са безследно изчезнали след земетресението и цунамито в Япония
15.03.2011 14:51
Токио. Над 17 000 души са безследно изчезнали след земетресението и цунамито в Япония, съобщава японската телевизия NHK.
По уточнени данни на местните власти в неизвестност са 17 589 души. 10 000 души са изчезнали в град Минами-Санрику в префектура Мияги. В град Онагава в същата префектура в неизвестност са 5000 души.
В префектура Фукушима са изчезнали над 2500 души.
По-рано японската полиция съобщи, че над 6000 души са загинали или са в неизвестност след земетресението и последвалото го цунами.

цитирай
3. hikari - Земетресението в Япония е ускорило въртенето на Земята
15.03.2011 14:54
Вашингтон. Земетресението, разтърсило Япония на 11 март, е ускорило незначително скоростта на въртене на планетата, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ, предаде агенция Интерфакс.
Според изчисленията на учените, денонощията са станали с около 1,8 микросекунди по-кратки. „Скоростта на въртене на Земята се изменя постоянно, под влияние не само на земетресения. Много по-значителен ефект имат атмосферния вятър и океанските течения”, се посочва в съобщение от ведомството, като учените успокояват, че няма причини за безпокойство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658904
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796