Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 04:50 - В четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1” има пожар
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1177 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2011 04:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1” има пожар. По информация на властите, има изтичане на радиация.
Премиерът на Япония Наото Кан призова населението, живеещо в радиус от 30 км от централата да остане по домовете си и да затвори прозорците и вратите.
Същевременно посолството на Франция в Токио разпространи съобщение, според което радиационен облак може да достигне японската столица за 10 часа, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра, предаде Ройтерс.
  Част от персонала на втори реактор на АЕЦ „Фукушима 1” е евакуиран  Компанията „Токио електрик пауър” е евакуирала част от служителите си при втори реактор на АЕЦ „Фукушима 1”, след като там избухна взрив, предаде АФП, позовавайки се на съобщение от компанията.
„Преместихме служителите си на по-безопасно място”, с изключение на тези, които работят върху охлаждането на реактора, каза говорител на компанията.
Представител на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност заявява пред АФП, че „работниците край реактор No.2, без изпомпващите вода за охлаждане на реактора, са били евакуирани”. Той подчертава, че „евакуацията не означава, че има криза”. 

Нивото на радиация южно от АЕЦ „Фукушима 1” е осем пъти над нормалното
По данни от тази сутрин, нивото на радиация южно от АЕЦ „Фукушима 1” е достигнало 8,217, предаде агенция Киодо. Този показател превишава годишната норма на естествено облъчване на човека осем пъти.
В информацията се отбелязва, че нивото на радиацията в централата се е повишило четири пъти след взрива.
По информация от правителствен източник, има опасност от разтопяване на радиоактивни материали. 

Индипендънт”: Япония се подготвя за най-лошото
Япония се бори да спаси своята атомна централа от пълен срив, след като трета експлозия за три дни избухна в пострадалата централа, горивните пръти на реактора останаха изцяло оголени, а служителите се борят да охладят елементите на трите реактора, пипе вестник “Индипендънт”.
Докато властите се опитват да уверят обществеността, че експлозията не поражда пряка заплаха за здравето, последният от инцидентите подхрани и без това вече напрегнатото настроение и опасенията относно способностите на властите да се справят със ситуацията. Като индикатор за опасенията от възможната радиационна заплаха, американските власти преместиха корабите си в Японско море от 7-ма Флотилия по-далеч от крайбрежието на Фукушима, след като слаба радиация бе отчетена при 17 членове на екипажа, участвали в спасителни операции.
В град Сендай, най-близкият голя, град до епицентъра на земетресението, новините за ядрените проблеми бяха придружени от нови страхове от предстоящи трусове и вълни цунами.
 

     


Тагове:   Япония,


Гласувай:
2



1. hikari - Чута е експлозия и във втори реактор на АЕЦ „Фукушима”
15.03.2011 04:52
15 март 2011 Нова експлозия е чута в друг реактор на пострадалата от земетресението в Япония атомна централа, съобщи правителството на страната.
„Днес, „Токио електрик пауър” ни информира, че е имало експлозия във втори реактор на атомната централа „Фукушима 1”, съобщи пред репортери източник от правителството, предаде АФП.
цитирай
2. hikari - Повредите в охладителните системи на АЕЦ „Фукушима” може да доведе до взрив, според руски експерт
15.03.2011 04:54
Повредите в охладителните системи на реакторите в японската атомна централа „Фукушима” може да доведе до взрив, но опасност от изхвърляне на радиоактивни материали е в директна зависимост от състоянието на системите за защита на реакторите. Това коментира пред радио ”Ехото на Москва” членът на Асоциацията на независимите експерти за безопасно използване на ядрената енергия в Русия Владимир Кузнецов. Той отбелязва, че до момента администрацията на атомната централа е успяла да намали налягането и така да защити обезопасителния корпус от разрушаване.
цитирай
3. hikari - Нивото на радиация южно от АЕЦ „Фукушима 1” е осем пъти над нормалното
15.03.2011 04:58
Токио. По данни от тази сутрин, нивото на радиация южно от АЕЦ „Фукушима 1” е достигнало 8,217, предаде агенция Киодо. Този показател превишава годишната норма на естествено облъчване на човека осем пъти.
В информацията се отбелязва, че нивото на радиацията в централата се е повишило четири пъти след взрива.
По информация от правителствен източник, има опасност от разтопяване на радиоактивни материали.
цитирай
4. hikari - Япония е поискала от САЩ помощ за охлаждане на ядрените реактори
15.03.2011 05:01
Япония е поискала помощ от САЩ за контролиране на повредените си атомни електроцентрали в резултат на земетресението от миналата седмица и последвалото го цунами, предаде АФП.
„Японското правителство официално поиска помощ от САЩ на фона на продължаващите опити за справяне с проблемите с охлаждането на АЕЦ”, съобщиха от американската комисия за ядрено регулиране.
„Като част от по-мащабния отговор на САЩ комисията обмисля възможни отговори на молбата, включително и осигуряването на техническа подкрепа”.


цитирай
5. hikari - Пожарът в четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1” е потушен
15.03.2011 08:00
Токио. Пожарът в четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима 1” е потушен, предаде агенция Киодо, позовавайки се на съобщение на компанията „Токио електрик пауър”.
В съобщението се казва, че в 2.40 часа (българско време) възникнал пожар на четвъртия етаж в сградата на четвърти реактор, който по-късно бил потушен.
Вследствие на пожара е имало и изпускане на радиация, съобщи премиерът Наото Кан в извънредно телевизионно обръщение към населението и призова хората около централата да останат в домовете си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658701
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796