Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 10:06 - Паризиен”: Франция очаква радиоактивен облак от Япония, няма опасност за здравето на французите
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 796 Коментари: 2 Гласове:
1



image  Париж. Началник във френския Институт по радиационна защита и ядрена безопасност обяви, че в следващите дни Франция ще усети последствията от радиоактивното изтичане от електроцентралите в Япония, повредени от силното земетресение, което разтърси страната миналия петък, пише в. „Паризиен”.
„Много вероятно е от следващата седмица нататък да установим преминаването на облак над нашата територия”, заяви Жан-Марк Перес, началник на отдела за наблюдение на радиоактивността в околната среда.
Според специалиста обаче поради разсейването на частиците по пътя от Япония не съществува опасност за здравето на французите. „Нивото на радиоактивността ще бъде под опасния праг, това е сигурно”, заяви Перес.
  „Фигаро”: Очаква се възстановяване на електрозахранването в АЕЦ „Фукушима 1”
  image  Париж. Японската агенция за ядрена сигурност обяви, че електрическото захранване на авариралата атомна електроцентрала в японската префектура Фукушима може да бъде възстановено още този следобед, пише в. „Фигаро”.
В шестия ден след силния трус и предизвиканото цунами, които доведоха до спирането на централата и повреда в охлаждащата й система, хеликоптери спуснаха вода над реактори 3 и 4 в опит да предотвратят по-голям ядрен инцидент. Подновяването на електрозахранването може да възстанови работата на охлаждащите помпи на реакторите и да помогне за напълването на басейните, в които е поставено отработеното ядрено гориво.

  „Куриер”: Стрес тестове за атомните електроцентрали през есента
  image 
Виена. В началото на тази есен ще бъдат извършени стрес тестове на всички 143 атомни електроцентрали в ЕС. Решението бе взето след аварията в АЕЦ „Фукушима” в Япония, съобщава австрийският вестник „Куриер”.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че проверката ще обхване и временните хранилища за ядрени отпадъци. На територията на ЕС няма постоянни хранилища за ядрени отпадъци. 

„Индипендънт”: Отчаянието в Япония се превръща в гняв    image  Токио. В опитите си да поеме контрол над ядрената криза и да нахрани и осигури подслон на хиляди хора, останали без дом от земетресението, японското правителство се изправя пред засилващи се гласове на недоволство, пише вестник „Индипендънт”.
На фона на медиите в страната, които отразяват очевидната липса на напредък при осигуряването на засегнатите хора на най-основните неща, губернаторът на префектура Фукушима Юхей Сато изрази неудовлетворение от недостиг, разкрил се по време на евакуацията. „Тревогата и гнева на хората достигнаха до точката за кипене”, заяви губернаторът.
 
 


Тагове:   япония,


Гласувай:
1



1. hikari - Има риск от непредвидено спиране на електрозахранването в Токио
17.03.2011 10:07
Токио. Източна Япония днес е застрашена от мащабно спиране на електрозахранването, ако потреблението на електрическа енергия не бъде понижено, предаде АФП, позовавайки се на изявление на японския министър на промишлеността.
Заради студената вълна, която се разпростира днес в източната част на Япония, потреблението на електроенергия силно се е повишило въпреки въвеждането на график за подаване на електричество. Ако компаниите и гражданите не положат всички усилия да намалят електрическото си потребление, Токио и околностите може да потънат в тъмнина в четвъртък вечерта.
„Тази сутрин потреблението на електричество беше почти изравнено с производството, което означава, че през нощта, когато е традиционният пик, нуждите може да надвишат многократно възможностите за електроподаване, а това ще наложи непредвидено мащабно спиране на тока”, заяви министърът.
цитирай
2. hikari - Военни хеликоптери са започнали да изливат вода върху АЕЦ „Фукушима-1”
17.03.2011 10:11
Токио. Японски военен хеликоптер е започнал да излива вода върху третия аварирал реактор на АЕЦ „Фукушима-1”, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано днес бе излята вода и върху четвърти реактор на АЕЦ-а. Операцията е изпълнена по указания на властите, след като по-рано сутринта беше извършено измерване на нивото на радиацията в района около атомната електроцентрала.
По последни данни на властите 13 784 души са загинали или са в неизвестност след разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония. Полицията потвърждава за 5178 загинали. Ранени са 2285 души. 8606 души са в неизвестност.
Над 380 000 души са били принудени да напуснат домовете си.

САЩ изпратиха в Япония уреди за радиационен контрол

Вашингтон. САЩ изпратиха в Япония уреди за изследване на радиационното замърсяване на почвата и въздуха, съобщи пред Конгреса американският министър на енергетиката Стивън Чу, цитиран от РИА Новости.
Американци се намират на мястото на събитието с всички уреди за измерване не само за да помогнат на японските ядрени служители и японското правителство, „но и заради собствената ни безопасност. Трябва да знаем точно какво се случва,” заяви Чу.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664449
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796