Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 14:48 - Охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" продължава до нормализиране на ситуацията
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 945 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2011 15:17


image  Японски инженери охладиха четири от реакторите на авариралата АЕЦ "Фукушима 1"

Токио. Японски инженери успяха да охладят четири от реакторите на авариралата АЕЦ "Фукушима 1" под сто градуса, предаде телевизия NHK като се позова на министъра на отбраната на Япония Тосими Китадзаву. На пресконференция в Токио министърът каза, че операцията по охлаждане на хранилищата с отработено ядрено гориво с вода е била ефективна. Това показва, че реакторите са по-стабилни, отколкото се очакваше, добави той.
Токио. Продължава охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" до нормализиране на ситуацията, предаде телевизия NHK като се позова на генералния секретар на японското правителство Юкио Едано. Операцията по охлаждане с вода на трети реактор и на хранилището с отработено ядрено гориво е успешна, но е необходимо тя да продължи до нормализиране на положението. Очаква се операцията да продължи целия съботен ден.


    image  Следи от радиоактивни субстанции са открити в питейната вода в Япония

Осака. Следи от радиоактивни субстанции бяха открити в питейната вода в различни градове на страната, но те не застрашават човешкото здраве, съобщи японското правителство, цитирано от АФП.
Завишени нива на радиоактивен йод бяха открити във водоизточниците в Токио и централните префектури Гунма, Точиги, Сайтама, Чиба и Ниагата. Също така в Точиги и Гунма е регистрирано наличието на радиоактивен цезий. „Обаче параметрите са напълно в рамките на нормите за питейната вода”, се посочва в съобщението.


image
 


Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



1. hikari - Работи системата за охлаждане на два от шестте реактора на АЕЦ "Фукушима 1"
19.03.2011 14:50
Токио. Системата за охлаждане на два от шестте реактора на АЕЦ "Фукушима 1" работи. Това съобщи представител на японската агенция за ядрена и промишлена безопасност, предаде телевизия NHK. По думите му - аварийният дизелов генератор на шести реактор е възобновил работа. Системата за охлаждане на пети реактор също е в работно състояние. Инженерите са започнали охлаждане на хранилище за отработено гориво. За състоянието на другите четири реактора не се съобщава нищо.

цитирай
2. hikari - В резултат на земетресението японски полуостров се е изместил с над 5 метра
19.03.2011 14:51
Токио. Полуостров Осика в североизточната част на основния японски остров Хоншу в резултат на земетресението от 11 март се е изместил с 5,3 метра в югоизточна посока и надморското му равнище се е понижило с 1,2 метра, съобщи японският географски институт, цитиран от РИА Новости.
Това е най-значителното изместване на земната кора откакто институтът провежда наблюдения.
цитирай
3. hikari - Две земетресения с магнитуд 5,4 и 5,9 по Рихтер бяха регистрирани днес в Япония
19.03.2011 14:52
Токио. Две земетресения с магнитуд 5,4 и 5,9 бяха регистрирани днес по източното крайбрежие на Япония, предаде РИА Новости.
Епицентровете на земетресенията бяха на дълбочина 9 и 24 километра. Няма заплаха за възникване на цунами.
През последната седмица по източното крайбрежие на Япония бяха регистрирани над 260 повторни труса с магнитуд над 5 по Рихтер.
цитирай
4. hikari - Пробиха покривите на "Фукушима"
19.03.2011 15:19
Покривите на Пети и Шести реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" бяха пробити, за да бъдат предотвратени експлозии, предаде Франс прес.

През последните няколко дни в тези два реактора, които са преминавали техническа проверка към момента на предизвиканата от разрушителното земетресение на 11 март авария, се отчита повишаване на температурата в техните хранилища за отработено ядрено гориво.

Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи, че системите за изпомпване на вода в Пети и Шести реактор са били частично възстановени, като са захранвани от дизелови генератори.
Вследствие на това температурата в хранилището за отработено гориво към двата реактора е започнала да се понижава.

Неголямо количество радиоактивни частици, попаднали във въздуха след аварията във "Фукушима - 1", достигнаха американския щат Калифорния, съобщи бгнес.

Незначителна концентрация от частиците е била регистрирана в Сакраменто, административен център на щата. Наличието им във въздуха обаче не е довело до повишаване на радиационния фон в Калифорния. Няма опасност за здравето на местното население, подчертават калифорнийски експерти.

Японските власти препоръчаха днес на хората, живеещи близо до авариралата атомна електроцентрала, да взимат йод, съобщи Международната агенция за атомна енергия, цитирана от
Ройтерс
цитирай
5. hikari - Токио
19.03.2011 15:20
Поредно земетресение с магнитуд 6,1 разлюля Ибараки, североизточно от Токио, където тези дни се засили сеизмичната активност, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Трусът е бил на дълбочина 20 километра. Земетресението е усетено силно във всички централни и североизточни префектура на главния японски остров Хоншу, включително и в столицата Токио.

Заплаха от цунами няма, не се съобщава и за жертви и разрушения. Временно е спряно движението на високоскоростните влакове по няколко линии.

Междувременно работници успяха днес да свържат към електрическата мрежа ядрени реактори на АЕЦ "Фукушима", съобщи ДПА.

По-рано властите заявиха, че очакват електричеството в Първи и Втори реактор да бъде пуснато утре, припомня БТА.

Компанията оператор на централата ТЕПКО предупреди, че след възстановяването на електрозахранването ще мине време, докато охладителните системи заработят отново, тъй като трябва да се направят проверки на оборудването във "Фукушима".

Земетресението на 11 март и последвалите вълни цунами доведоха до срив в охладителните системи на шестте реактора на централата, след което избухнаха експлозии и пожари и стана изтичане на радиация.

АСН

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669744
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796