Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 13:15 - Японският премиер: Ще построим наново страната от развалините
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 329 Коментари: 1 Гласове:
1



 image

Ние ще построим наново Япония от развалините. Трябва всички да споделяме тази решимост, заяви японският премиер Наото Кан в телевизионно обръщение. Той увери, че правителство оповестява цялата информация за инцидента в ядрената централа „Фукушима 1″, предадоха световните агенции.

Трябва честно да заявим, че ситуацията с инцидента в атомната централа остава много сериозна, каза Кан в телевизионно обръщение. Той добави че положението не е оптимистично, но се надява, че със сплотени усилия японският народ ще преодолее кризата.

Същевременно енергийната компания „Токио илектрик пауър“ (ТЕПКО) – оператор на „Фукушима 1″, съобщи, че е възстановено подаването на електрическо захранване за блок 4 в централата. Преди това бе съобщено, че в събота е пуснат и токът за блокове 1 и 2. Целта на тези операции е да се задействат водните охладителни помпи на трите реактора.

Японски инженери не могат да потвърдят дали повредените от земетресението атомни реактори в североизточната част на страната са под контрол, заяви Хидеохико Нишияма, зам.-генерален директор на японската агенция за ядрена и промишлена безопасност, предаде Ройтерс. „Борим се срещу пожар, който не виждаме, като разпръскваме вода. Огънят не се разпространява, но все още не можем да кажем дали е под контрол“, допълни той.

От днес Европейският съюз осигурява въздушен мост с Япония, по който да бъдат превозвани помощите за пострадалата от катастрофалното земетресение и цунами страна, съобщиха от Европейската комисия. Всички страни от ЕС са предложили съдействие, девет предлагат 100 000 одеала, казаха говорителите на комисията. Вчера стана ясно, че България ще прати одеала.



Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



1. hikari - Би Би Си: Само в японската префектура Мияги загиналите може да са 15 хиляди души
20.03.2011 16:48
Токио. Японската полиция съобщи, че 15 хиляди души може да са загинали само в префектура Мияги вследствие на разрушителното земетресение и последвалото го цунами в Япония преди девет дни. Броят на потвърдените случаи междувременно нарасна на 8133 души, а 12 272 души са в неизвестност.
Според кореспондент на Би Би Си хората в Япония започват да говорят за сполетялото ги бедствие по същия начин, по който говорят за Втората световна война.
Имаше отделни добри новини, като например откриването на оцелели 80-годишна жена и на внука й сред отломки на къща в град Ишиномаки девет дни след земетресението.
Данните за 15-те хиляди вероятни жертви на бедствието в Мияги не включват данните за хилядите други загинали и хора в неизвестност в северните и южни райони на Япония.
Според сведения броят на потвърдените смъртни случаи ще нарасне до най-малко 20 хиляди души.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665152
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796