Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 12:53 - Нова тревога около Фукушима
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 680 Коментари: 2 Гласове:
0



Япония отбелязва напредък при справянето си с ядрената криза в АЕЦ „Фукушима-1”, въпреки че изтичането на радиация причини редица проблеми досега. 300 инженери се борят за спасяването на шестте реактора на АЕЦ „Фукушима-1” в опасната зона, откакто електроцентралата беше повредена след земетресението и последвалото го цунами.
Кризата ще струва на третата икономика в света над 200 милиарда долара и ще изисква най-големите дейности по възстановяване след края на Втората световна война. Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщи, че все още не е ясно дали охлаждащата система в АЕЦ „Фукушима-1” е повредена и дали ще заработи, след като бъде възстановено електрозахранването.



АЕЦ "Фукушима 1" повече няма да се използва
АЕЦ "Фукушима 1" повече няма да се използва, това предаде Интерфакс като се позова на информация от японското правителство. Стабилизира се положението в трети реактор на авариралата АЕЦ. Не се налага изпускането на радиоактивна пара. В неделя пожарникари и военни продължават работата по охлаждането на авариралите трети и четвърти реактор на централата, за да не допуснат ново изпускане на радиация. Във връзка с усложнената ситуация, АЕЦ "Фукушима" повече няма да се използва, това е заявил генералният секретар на правителството на Япония Юкио Едано.

Двама оцелели японци бяха открити девет дни след земетресението
80-годишна жена и 16-годишно момче са открити живи в неделя под развалините в японския град Ишиномаки, девет дни след земетресението, последвани от цунами, съобщи японската телевизия NHK.
Полицията в префектура Мияги съобщи, че двамата са отговорили на виковете на спасителните екипи. Те са били отслабнали, но в съзнание.

Радиоактивен фасул от Япония е открит в Тайван
Властите в Тайван са открили доставка с фасул от Южна Япония, докато са проверявали хранителни продукти за радиация, предаде АФП.
Радиацията е открита в 14 кг фасул от Кагошима, заяви Цай Шу-чен, представител на администрацията по храните.
Това е първото съобщение за замърсена с радиация храна извън пределите на Япония след изтичането на радиоактивни вещества от АЕЦ „Фукушима-1”.

Япония отново откри радиация в хранителни продукти
Япония отново откри „необичайни нива” на радиация в мляко и спанак, взети от района на АЕЦ „Фукушима-1”, заяви говорителят Юкио Едано, като същевременно призова консуматорите да запазят спокойствие, предаде АФП.
Новите мостри от мляко и спанак бяха открити на четири места в префектура Фукушима, където се намира авариралата АЕЦ „Фукушима”, а друг случай е регистриран в съседната префектура Ибараки, заяви Едано.
Едано подчерта, че няма риск за здравето.

Радиоактивен йод и цезий са открити в дъжд и прах в Япония
Японски специалисти са открили съдържание на радиоактивен йод и цезий в проби от дъжд и прах в различни региони на Япония в рамките на 24 часа в събота, съобщи агенция Киодо, като се позова на информация на министерството на науката, образованието и културата.
В префектурите Точиги и Гунма в пробите са открити радиоактивен йод и радиоактивен цезий, в префектурите Токио, Сайтама, Чиба, Канагава и Ямагата – радиоактивен йод.
Откритите вещества са в безопасни за здравето количества, съобщават специалистите.
В събота радиоактивен йод беше открит в мляко и спанак в префектура Фукушима.

Около половин милион японци живеят във временни убежища
Най-малко 450 хиляди души са принудени да живеят във временни убежища в Япония след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, предаде телевизия Си Ен Ен.
Част от хората, загубили домовете си, живеят в училища. В някои от най-засегнатите райони властите снабдяват населението с храна чрез хеликоптери.
„Хората още не са озлобени или разстроени от неудобствата, но възниква въпросът ще могат ли те да живеят така в продължение на седмици или месеци”, заяви жител на тежко засегнатия град Хирота.

Налягането в един от реакторите на АЕЦ „Фукушима-1” се повишава
Представители на японската агенция за ядрена безопасност съобщиха, че се увеличава налягането в един от реакторите на АЕЦ „Фукушима-1”, съобщи Би Би Си.
Очаква се в неделя да продължат работите по възстановяване на електроенергията, нужна за пускане в действие на охладителната система на реакторите. В събота електрозахранването беше частично възстановено.

Броят на загиналите и изчезналите в Япония надхвърли 20 000 души
Броят на потвърдените случаи на загинали хора и включените в списъците с изчезналите в Япония надхвърли 20 000 души в неделя, девет дни след мощното земетресение и последвалото цунами, предаде АФП.
Има опасения за далеч по-голям брой загинали от природните бедствия засегнали отдалечени райони по тихоокеанското крайбрежие на Северния остров Хоншу.
Полицията съобщи, че е потвърдена смъртта на 8133 души, а 12272 други са в неизвестност.

Радиоактивна прах и частици са открити край Токио
Радиоактивна прах и частици са били открити в областта на Токио, съобщи правителството. Опасност за здравето на хората няма, предаде агенция Ройтерс. Частиците са открити в рамките на 24 часа от петък сутринта.

Температурата в резервоарите на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Фукушима 1” е почти нормална
Компанията „Токио електрик поуър”, оператор на атомни централи, съобщи, че температурите в резервоарите за отработено гориво на реактори 5 и 6 на АЕЦ „Фукушима 1” са паднали до почти нормалните нива, предаде агенция “Киодо”.

Японската армия охлажда 4-ти реактор на АЕЦ „Фукушима-1” със специализирана техника
Японските сили за отбрана са започнали да охлаждат четвърти реактор на атомната електроцентрала „Фукушима 1” с помощта на специализирана техника, снабдена с водни оръдия. Това съобщи министерството на отбраната на Япония, предаде радио ”Ехото на Москва”. Този начин за охлаждане на реактора се прилага за първи път върху четвърти енергоблок.
В четвъртък с помощта на специализирана техника силите за сигурност на Япония проведоха извънредната операция по охлаждане на трети енергоблок в АЕЦ „Фукушима-1”, продължила 45 минути.

МААЕ: Не е сигурно, че водните помпи в АЕЦ „Фукушима-1” ще заработят
Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщи, че все още не е ясно дали охлаждащата система в АЕЦ „Фукушима-1” е повредена и дали ще заработи, след като бъде възстановено електрозахранването, предаде АФП.
“Не знаем дали водните помпи са повредени или ще заработят, когато електричеството бъде възстановено”, заяви Греъм Андрю, научен и технически съветник в МААЕ.

Загиналите и изчезналите в Япония достигнаха почти 20 000 души
Броят на потвърдените случаи на загинали хора и включените в списъците с изчезналите достигна почти 20 000 души в събота, осем дни след мащабното земетресение и последвалото го цунами в страната, предаде АФП.
Националната полицейска агенция съобщи, че е потвърдена смъртта на 7653 души, а 11 746 други са в неизвестност до 23,00 часа местно време (16,00 часа българско време).
Надеждите да бъдат открити още оцелели в развалините са минимални, след като студена вълна обхвана североизточните части на Япония и покри със сняг по-голямата част от засегнатия регион по-рано тази седмица.

България ще предостави като хуманитарна помощ на Япония 2000 одеяла, 1000 походни легла и 60 000 консерви
Съвместно с Червения кръст, България ще предостави като хуманитарна помощ на Япония 2000 одеяла, 1000 походни легла и 60 000 хранителни консерви, както и финансови средства, съобщиха от Министерство на външните работи. Съвместно с други министерства, МВнР е проучило възможността за предоставяне на леглова база за японски деца, които да се възстановяват у нас за по-дълъг период от време, ако постъпи такова искане от японски общини.

В централните префектури на Хоншу радиацията е намаляла до нормалните нива
Аварията в АЕЦ „Фукушима-1” продължава да въздейства на радиационния фон в централните и североизточни префектури на главния японски остров Хоншу, но нивата на радиацията намаляват, съобщи японското министерство на науката и образованието.
По данни на министерството, което води постоянен мониторинг на ситуацията, през последните дни радиацията е намаляла до нормалното ниво в префектурите Ибараки, Точиги и Гунма. В повечето южни райони, включително и в столицата, радиацията остава в предела на допустимите норми, съобщи ИТАР-ТАСС.

Охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" продължава до нормализиране на ситуацията
Продължава охлаждането на трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1" до нормализиране на ситуацията, предаде телевизия NHK като се позова на генералния секретар на японското правителство Юкио Едано. Операцията по охлаждане с вода на трети реактор и на хранилището с отработено ядрено гориво е успешна, но е необходимо тя да продължи до нормализиране на положението. Очаква се операцията да продължи целия съботен ден.



Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



1. hikari - Броят на загиналите при земетресението в Япония надмина 21 000 души
20.03.2011 12:57
Токио. Броят на официално потвърдените смъртни случаи и на обявените за изчезнали в Япония достигна почти 21 000 души в неделя, девет дни след разрушителното земетресение, последвано от цунами, предаде АФП.
Има опасения от достигането на много по-голям брой на загиналите. Националната полицейска агенция съобщи, че 8199 души са загинали, а 12 722 са в неизвестност до 15 часа местно време в неделя (8 часа българско време). Най-засегната е префектура Мияги с общо 4882 загинали.
цитирай
2. hikari - Над 15 000 души са жетвите на природните бедствия само в Мияги, според полицията
20.03.2011 12:59
Токио. Силното земетресение и последвалото цунами в Япония вероятно са отнели живота на повече от 15 000 души само в префектура Мияги, предаде агенция Киодо, позовавайки се на представител на местната полиция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665729
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796