Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 07:12 - Кой ще се трогне от 700 000 подписа срещу монополистите? Всеки освен политиците
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 494 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.12.2010 07:12


Ваня Петкова 

20-годишният преход роди две големи политически дъвки - досиетата на бившата Държавна сигурност и референдумите. Веднъж на два-три месеца една от темите се поставя на дневен ред в медиите и започва разтягането на едни локуми от едни и същи политически лидери. Тезите им не са се променяли за 20 години, но общото между двете теми е, че колкото и каквото да се каже по тях, никога нищо не се случва.

Разгеле преди няколко години след кански мъки беше създадена комисията за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност, но пък не беше регламентирана лустрация. С което работата беше свършена наполовина, а конспиративната теза за ченгетата от ДС, които продължават да дърпат конците във вътрешната и външната ни политика, избуяха точно преди Коледа с оповестените имена на дипломатите, сътрудничили на бившия репресивен апарат. Дали посланиците и консулите ще бъдат отзовани няма особено значение. По-важното е как да се спре сериалът с досиетата.


2010 година ще бъде запомнена в политически план и с двете подписки, внесени в Народното събрание за свикване на национален референдум. Първата бе внесена от ВМРО и е за евентуално членство на Турция в Европейския съюз. Втората бе събрана от РЗС и е за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. Последната подписка, внесена в деловодството на парламента, не е за свикване на референдум, но е достатъчно красноречива заради броя на подкрепилите я.

Преди няколко месеца известни български артисти и музиканти подеха инициатива срещу монополистите. За няколко месеца те успяха да съберат около 700 000 подписа, които вчера бяха предоставени на вниманието на депутатите. Надеждата на артистите е парламентът да обърне внимание на това и да въведе европейски регламенти. Но вярвате ли, че след "потъването" на няколко подписки в деловодството на парламента, при това за провеждане на референдум и отговарящи на всички законови изисквания, сега Народното събрание ще вземе отношение по този наболял въпрос?

Гражданите почти винаги са били на заден план при взимането на кардинални решения! Вероятно така ще стане и сега, освен ако избирателите не решат да приключат тази псевдодемокрация на следващите избори!



Тагове:   българистика,


Гласувай:
0



1. анонимен - Първанов свиква референдум за "Белене" заедно с двата вота
23.12.2010 08:29
Ако премиерът Бойко Борисов продължи да се ослушва за строежа на АЕЦ "Белене", президентът ще организира подписка за свикване на референдум за централата до изборите. Това обяви Георги Първанов пред БНТ. Идеята за народно допитване той огласи още през юни. Досега не предприел нищо, защото след изявлението му премиерът заел коренно различна позиция, прегърнал идеята за строителството на "Белене" и предприел серия от активни разговори по въпроса, обясни Първанов. "Аз все пак мисля, че полезното време за решението на този въпрос изтича. То е в рамките на 2011 г. И ако все пак правителството отсече и каже, че "Белене" няма да се случи, то аз съм склонен да възобновя своята идея", обясни Първанов. Според него допитването може да се случи заедно с изборите за президент и местна власт - "да съчетаем три в едно". Първанов няма правомощия да свиква референдум, но може да инициира събирането на 500 000 подписа, които правят провеждането му задължително.

Президентът обвини премиера, че нарочно се ослушва за "Белене", за да види кой ще надделее в обществения дебат "за" и "против". От което България вече е загубила 15-16 месеца полезно време. "Това е време, в което Турция много мащабно, много динамично реализира проектите за развитието на ядрената си енергетика. Същото е със северните ни съседи. Тоест ние губим темпо, което може да се окаже решаващо", посочи Първанов.

-----АБВ

АБВ няма да става партия, защото не иска да се занимава с партийна дейност и защото в него участват лидери и членове на други партии с традиции - земеделци, социалдемократи, патриотични организации, обясни Георги Първанов. Той не изключи вероятността движението да участва в коалиции, но това щели да решат хората в зависимост от предизвикателствата, пред които България ще бъде изправена в следващите години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672030
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796