Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2011 03:43 - "Монд": Когато България поеме председателството на ЕС
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 566 Коментари: 1 Гласове:
0




image

Според предварителните планове България трябва да поеме ротационното председателство на Евросъюза през 2018г. Как обаче биха изглеждали нещата, ако страната ни беше начело на Общността сега? На сайта си френският вестник "Монд" публикува обширна статия на Александър Леви, посветена на премиера Бойко Борисов и на това как би изглеждал ЕС под неговото ръководство.  Публикуваме пълния текст на статията:

Някой ден по примера на Унгария и София ще поеме ротационното председателство на ЕС. Не се знае дали в онзи исторически момент за страна, която навремето бе наричана "16-тата република на СССР", българското управление ще бъде обект на толкова много тревоги и критики, на каквито е подложен в наши дни консерваторът Виктор Орбан. Той е обвиняван в задушаване на медиите и окупиране на всички постове в Унгария.

Според мнозина наблюдатели дясноцентристката партия ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов също ще бъде изкушена да прекроява законите по свой вкус, за да управлява колкото се може по-дълго. Някои дори виждат известна "путинизация" на българската политика, като ГЕРБ се превръща в местен вариант на "Единна Русия"...

Но това не е така. За момента сякаш всичко противопоставя унгарските консерватори и техните приятели от ГЕРБ, като се започне от премиера, който кара сърцата на българските домакини да тупкат със своите маниери на мачо и неподражаемото си чувство за хумор.

По отношение на стила, ако днес България поемаше председателството на ЕС, европейските технократи трябваше бързо да свикнат с едни малко странни нрави и обичаи.

Бивш ръководител на пожарникари и каратист с висок дан, Борисов, например, не е любител на вратовръзките - те му "стягат врата". За сметка на това той видимо си пада по неофициално облекло като анцузи, спортни шапки и други спортни атрибути.

Чувствайки се видимо некомфортно в костюм от три части, той замина с анцуг на дългото пътуване до Бразилия, за да присъства на клетвата на Дилма Русеф, която по баща е от български произход. После се преоблече, разбира се, преди да предаде поздравление от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой на бразилския президент.

Портрет на българска й баба и актуализирана версия на генеалогичното й дърво допълваха българските подаръци за Дилма Русеф. Беше вълнуващо и мило.

От това пътуване Борисов получи обещание за посещение на Дилма в България, както и обща снимка с  Хилари Клинтън. "Държавният секретар на САЩ ни завижда, както всички наоколо, за привилигированите връзки, които ние вече имаме с Бразилия", каза той пред медиите.
image

 

  Правителствена пресслужба

На българските избиратели Борисов обясни, че за икономия българската делегация е пътувала с пътнически самолет. "Също както, когато отидохме в ООН, в Ню Йорк, използвахме градския транспорт", уточни той, карайки за пореден път сънародниците си да се смеят.

Всъщност цялата 2010-а година премина под знака на смеха. "2010-та – един безкраен виц", както писа неотдавна един вестник. А българите се превиваха от смях от вметнатите изречения на Бойко Борисов и на някои от неговите министри.

През февруари премиерът увери българските медии, че в европейските институции може спокойно да се мине само с един език. "Аз например се оправям много добре. Важното е да имаш какво да кажеш".

Понякога с твърде груби думи, като тези на събранието на Европейската народна партия (в която членува ГЕРБ), посветено на икономическата криза, когато преводачът отказа да преведе предложението на българския правителствен ръководител...

Но в своята страна той рядко е цензуриран, дори напротив. Бойко Борисов винаги е следван от цяло ято камери и микрофони. И често дава обширни интервюта, за да разкаже за детството си, преминало в "шортета" да рита топка, да храни пилета, прасета и най-общо казано, да ходи на горско училище. С цената на няколко паметни плесници, с които е бил удостоен от майка му - човек, към когото премиерът изпитва дълбоко уважение.

Бивш шеф на полицията, а впоследствие и кмет на София, Борисов има днес ясна визия каква политика да следва: "Не можеш да напълниш хладилника на хората, без да пъхнеш в затвора онези, които са го изпразнили", обяснява той борбата си с организираната престъпност и корупцията - бич за България.

Всъщност бандитите и престъпниците ще направят най-добре да стоят настрана: "И един ден аз попитах господин Путин: Ако ти си на мое място, ще ги пратиш в Сибир, нали? Ще ги пратиш. Докато ние само сме се задоволили само с това да ги дадем на прокурор."

Но работата на премиера не е някаква синекурна длъжност. Съвсем не. Често се случва Бойко Борисов да се оплаче от новата си работа с учудваща искреност. "Когато поех този пост, веднага разбрах нещо: приятелството не съществува, става въпрос само за пари". Всичките му приятели го напуснали още през първия месец на мандата му. "Оттогава живея сам, като куче, в официалната резиденция".

През уикендите, през които не открива спортни площадки, детски градини и нови пътища, той гледа мачове по телевизията.

Ах, тези мачове... Със сигурност те са любимият спорт на Бойко Борисов. Както и тенисът, и каратето. Във всички дисциплини той мрази да губи, както и спрямо политическите си противници. Които той намира по-скоро за слаби: "Все едно да гледаш мач на тигрите от Бистрица срещу Реал Мадрид".

Затова нека изживеем българското председателство, поне ще се позабавляваме малко. И оттам нататък -да я караме в същия дух...


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



1. анонимен - Когато ние поемем председателството,
06.01.2011 01:32
ще заразим цяла Европа с хепатит А!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665314
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796