Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 12:32 - за информацията и дезинформацията - със средствата на науката
Автор: hikari Категория: Технологии   
Прочетен: 240 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.08.2009 12:41


Достоверността на научната информация... Достоверността на журналистическата информация... Достоверността на медицинската информация...
Въпроси... въпроси... мога да ги продължа до безкрайно много. Но кога един източник на информация е достоверен?
В моята професия има редица обективни и субективни критерии за информационна достоверност но аз ще спомена само три:

1. дадена информация е вярна, когато съответства на обективните факти на науката и житейската опитност.

2. информацията е обективна и вярна, когато може да бъде проверена и възпроизведена.

3. субективната опитност, водеща до градивност и усъвършенстване на отделната личност или на цели народи.

Например - когато говорим за достоверността на Библията ни се опираме на различни научни факти - с примери от историята и археологията.

Ето някои от тях.
В Библията четем - Хайде да си съградим град и кула, висока до небето... Затова му е дадено името Вавилон.  - дълго време критиците смятаха, че библейският разказ за Вавилонската кула е легенда. Но преди няколко десетилетия беяха открити останките от величествената вавилонска кула, датираща от около 4000 години преди Христа. легендата се оказа истина.

В Библията четем - Тогава Господ изля върху Содом и Гомора жупел и огън. Критиците определяха библейската история за Содом и Гомор като легенда. Съвременни археологически разкопки в южните части на Мъртво море откриха останките от тези два града. По разкопките може да се съди, че внезапно са престанали да съществуват по време, съвпадащо с времето, когато е живял Аврам. и тази легенда се оказа истина.

В Библията четем - А Израил живееше в Египет, в земята Гесем... Днес египтолозите напълно са доказали съществуването на много от историческите градове и личности, описани в Библията по време на 4000-годишното робство на евреите в Египет - Питом, Рамзес, фараон Рамзес ІІ, и др. и тук историческата наука потвърждава библейската информация.

В Библията пише: И стените рухнаха до основи... а Иерихон и всичко що беше в него, с огън изгориха. През последните десетилетия археолозите разкриха напълно рухналите до основи стени на град Иерихон и доказаха, че градът е бил изгорен, което напълно съответства на библейските събития, станали преди 3200 години с най-старият град на света - града на палмите. и тук историята и археологията потвърждават информацията в Светото писание.

следва продължение
 


Тагове:   здрав разум,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670126
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796