Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 15:57 - СУ затваря врати. Идват и протести, закани се ректорът
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
2



image 

Поводът е отнемането на Ботаническата градина в Балчик

 

От понеделник, 4 април, Софийският университет „Св. Климент Охридски” затваря врати и прекратява всякаква дейност.

Крайната мярка е своеобразен протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик от управляващите за сметка на Алма матер, който досега разполагаше с нея.

Това реши Академическият съвет на СУ, а ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Иван Илчев сподели пред студентско радио "Реакция", че мотивацията за този драстичен акт е решението на Върховния административен съд, взето в четвъртък миналата седмица.

"Всички тези дела до момента бяха в полза на Софийския университет, но изведнъж последното решение твърди обратното. Всъщност решението е правилно, то казва, че Държавата има правото да се разпорежда с публичната държавна собственост, така че ние не спорим за това, че е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено. Това, което искаме, е правителството да преразгледа решението си, с което на практика отнема Ботаническата градина в Балчик, създадена от СУ преди 55 години", обяви ректорът.

 

Иван Илчев изтъкна, че оттогава базата на градината се развива постоянно, там се провеждат и практики на студенти, правят се изследвания и се води обширна културна дейност. В крайна сметка това отива в ръцете на „съмнителни бизнес интереси“.

"Като историк искам да отбележа, че това е първият случай въобще в българската история, при който по такъв начин се посяга на националната институция Софийски университет",  изтъква още проф. Илчев.

На заседанието на Академичния съвет е станало ясно и че параметрите на новия годишен бюджет на учебното заведение "не позволяват реалното съществуване на една първостепенна научна и образователна институция".

От СУ изтъкват, че за 2 години са отправили 51 предложения до правителството, от които нито едно не е получило отговор.

Не е изключено в следващите дни да се организират протести срещу тенденциозното според ректора на СУ отношение на кабинета спрямо Алма матер.

"Призовавам студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започваме да готвим още от утре. Защото не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е звучна плесница в лицето на българското образование и наука.

Аз не съм привърженик на идеята да се протестира на всяка цена и да се срутва българското общество, но за съжаление нормалният диалог с управляващите досега не се е състоял", завършва проф. Иван Илчев.

"Двореца" в Балчик преминава към Министерството на културата Ровят Ботаническата в Балчик, а Данаилов рови в папки Кабинетът отне голяма част от имота на СУ в "Двореца" - Балчик Режат главите на кактусите в Балчик



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672124
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796