Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 20:09 - Алма матер сложи катинар
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 587 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 04.04.2011 20:10


image 
Голям катинар увисна на главния вход на Ректората на Софийския университет. Той бе заключен символично в знак на протест срещу решението на съда, че Ботаническата градина в Балчик е собственост на Министерството на културата.
Софийският университет хлопна врати в знак на протест и в защита на Ботаническата градина в Балчик.

Съдбата на парка, който от десетилетие предизвиква конфликти между Алма матер и другия собственик на Двореца в Балчик - Министерството на културата, се очаква да се реши в сряда на заседание на правителството.

“В момента нашите юристи и тези на Министерския съвет работят по различни варианти за решаване на проблема с Ботаническата градина”, каза зам.-министърът на културата Тодор Чобанов.

Един от проектите, по които се работи е подписването на споразумение между министъра на културата Вежди Рашидов и колегата му от образователното ведомство Сергей Игнатов. В документа ще се предвижда Ботаническата градина да се използва от студенти и преподаватели, за да “извършват образователно-изследователска дейност извън курортния сезон”. Министерството на образованието пък получава правото да провежда форуми, конференции и обучения на територията на градината и двореца.

Любопитното е, че в този проектодокумент, с който “Труд” разполага, Софийският университет изобщо не фигурира. Правото на ползване за просветно-научна дейност на градината и комплекса е дадено на “висшите училища в структурата на Министерството на образованието, младежта и науката”.

От споразумението става ясно, че собственик на целия комплекс от сгради и парк си остава културното ведомство и неговият център “Двореца”. Подобен документ със сигурност ще предизвика недоволството в Алма матер. Студенти от Билогическия факултет, предвождани лично от ректора проф. Иван Илчев, вече тръгнаха на протестен поход към Балчик.

Официалното споразумение, което ще бъде представено на Министерския съвет, още не е готово, казаха и от образователното ведомство. Експерти на министър Игнатов не участвали в изготвянето му.




Гласувай:
1



1. hikari - Кунева и Цачева в битка за президент?
04.04.2011 20:18
Две дами може би ще се включат в битката за президент. От НДСВ все още изчакват решението на Меглена Кунева дали ще участва в надпреварата, а сайтът “Бинюз” лансира името на парламентарната шефка Цецка Цачева като претендент от ГЕРБ.

От НДСВ днес авансово дадоха подкрепата си за кандидатурата на Кунева. На заседание на Политическия съвет на партията на 20 април ще бъде даден срок, в който Кунева да обяви решението си. Жълтите уважават нейното намерение да потърси широка гражданска подкрепа за евентуалната й кандидатура. Ако бившата еврокомисарка откаже, от НДСВ ще търсят друг вариант за вота.

Цачева изскочи от списъка с кандидатите за президент на ГЕРБ, съобщи “Бинюз”, като се позова на близки до управляващите среди.

Това стана само ден след като вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че управляващите обсъждат мъж и жена като номинации за държавен глава.

Сред спряганите имена на дами е и това на кметицата на София Йорданка Фандъкова. Кандидатурата на Цачева обаче засега натежавала заради мъжкото й поведение начело на парламента.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673751
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796