Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2009 21:56 - вместо пост за малцинствените права - малко инфо за идеологии и практики, които нарушават човешките права
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1261 Коментари: 1 Гласове:
2



Постоянно сме облъчвани от разпространението на идеите за защита на човешките права но това не пречи на съществуването на идеологии, които са насочени към ограничаване на основните права. И какво от това, че тези идеологии официално не са част от държавната политика? Безпрепятствено и днес, те се разпространяват сред различни обществени кръгове.

Все пак какво е идеологията? Това са идеи, които се стремят да променят света, без да имат достатъчно съответствие с него. За разлика от идеологиите, научните теории са съвкупност от идеи, чиято истина зависи от това дали идеите съответстват на фактите. Т.е. идеологиите са идеи, които се стремят да променят фактите а теории са идеи, които обясняват фактите.

Идеологиите са идеи, обвързани с ценности. На практика те се състоят от морални ценности и политически възгледи. Обикновено една идеология е свързана с конкретна социална група и изразява интересите, ценностите на тази група. Идеологията е заинтересована идея, докато научната теория не е обвързана с ценности, както пояснява Макс Вебер. Да, науката се стреми да ни представи истини за света, независимо дали те ни харесват или не.



Гласувай:
2



1. hikari - Още малко за идеите, идеологиите и научните теории
25.11.2009 21:59
Платон е открил света на идеите. Според него идеята е смислов образец, на който вещите подражават. Наполеон пръв нарича идеолози група френски теоретици, тъй като според него те повече фантазират, отколкото изследват. Идеология по съдържание се противопоставя на научна теория.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674547
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796