Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2009 23:31 - за ксенофобията отблизо
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 724 Коментари: 2 Гласове:
1



Другостта. Другост. Друг. Знам чудесно какво означава да си Другият. Бях на 16 когато попаднах в лицея във Ферне - единствено дете от България. Лицеят беше интернационален, имаше деца от различни краища на света... Не би трябвало да усещам ксенофобски настроения сред французите  - трябваше да са свикнали... и все пак. Идвах от комунистическа България. Говориха ми за концлагери, за лагери на смъртта, за мъченици - жертви на комунизма. Неща, които по-късно научих с подробности, след 10 ноември. Но тогава, в моя лицей изпитвах ужасна обида от това, че накърняват образа на страната ми. Унижението роди безумна амбиция да докажа, че съм по-добрата, че съм най-добрата, точно защото съм от България.

Сега от една по-зряла позиция осмислям, че омразата е била проявление на ксенофобия. Агресивността е била взаимна. Нетолерантността също.Обяснимо е. Коренът на ксенофобията е в естествената любов към родното, но този филиз прораства в недъгавото схващане че хората от далеч и различните преставляват заплаха, опасност за спокойствието и установеният ред.



Гласувай:
1



1. hikari - ксенофобска ли е позицията на Калин?
25.11.2009 23:40
Българите по-скоро ще запознаят дъщерите си с училищния дилър и всеки ден ще им дават джобни за амфетамини. Дори циганите да са много красиви - българите пак не искат да правят сватби с тях. И няма да пожелаят, докато потенциалните им сватове стачкуват срещу еволюцията с брадва в ръка. Докато продължават да живеят с махленски предразсъдъци срещу цивилизацията.
.....
Етническата самозащита на традициите не пожела да предаде 11-годишния рекорд на Кортеза като урок „Какво не трябва да правим преди завършване на гиманизия”. Затова и от прегазената смесена любов също няма да има полза като извод. Циганите могат да оправдават педофилските си традиции със законите на племенното право. Но не могат да накарат българите да харесват начина им на живот. И трябва да го сменят, ако искат бяла и руса булка за не толкова белия си син. Защото бащите на булките имат други планове за тях и не искат да ги дават за разплод, преди да ги видят в абитуриентска рокля. Въпрос на сексуално възпитание, на грамотност и най-вече на перспектива. Каквато не съществува в домакинство, където прехраната се вади със законна брадва и незаконна сеч. Където кражбата на бакър е източник на приходи, а потреблението на ток не създава разходи.

Житейските планове на българите и циганите досега се разминаваха като бързи влакове,....

Калин Руменов

Забранена любов с циганин
19.11.2009
цитирай
2. razkazvachka - не е: има по-дълбоки течения из тинята на притежаването на правата върху децата и русите булки
26.11.2009 14:07
Защото бащите на булките имат други планове за тях и не искат да ги дават за разплод, преди да ги видят в абитуриентска рокля. Въпрос на сексуално възпитание, на грамотност и най-вече на перспектива.


Една от най-добрите ми приятелки в детските ми години беше Гинка - осиновената руса дъщеричка на циганското семейство оттатък реката. Тя беше щастлива като циганка - други не бяха я поискали. Но пък и циганите бяха щастливи и си я отглеждаха с гордост. Беше свободна и независима личност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674014
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796