Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 17:16 - за студентският живот
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 404 Коментари: 1 Гласове:
1



Мадрето: Студентските години... Изградените през тях контакти, познанства и приятелства стават основа за подкрепа в професионалната реализация.
Падрето: Петте години учене заедно стават основа за лични взаимоотношения през следващите петдесет...
Второкурсника: Затова изборът на висше училище, в което приемът е труден е въпрос не само на престиж но и на подбор на средата.
Работещото момче: Средата е определяща и в бранша, в който професионално се реализираш. В гилдията се учиш и растеш професионално.
Мадрето: Така си е. Всъщност това е инвестиция не само в професионални знания и умения но и в изграждане на мрежа от социални контакти.
Работещото момче: В този смисъл - ученето в чужд университет те обогатява на контакти с хора от най-различни националности... това разширява кръгозора. а после - и възможностите ти за реализация.
Падрето: Все пак - от първостепенна важност са програмата, предлаганите курсове, преподавателският състав, базата, и най-накрая социалните контакти.
Тийн 11: Е, то и в училище е същото. Доколкото можем да говорим за престижност в нашите училища.
Тийн 12: Все пак, кой прави училището? Учителите и учениците. Целта е - да изгради у нас навици за учене...
Второкурсника: В университета се налага да се водят записки по лекциите... Тогава става ясно освен умения за учене дали имаш умения за подбор и организиране на информацията.
Тийн 11: При някои от моите преподаватели също си водим записки - по история например. Госпожата настоява записките ни да включват осмисляне на чутото, подбор и записване само на най-съществените положения. Но тя е млада и амбициозна. Казва ни - че записките пестят не само време и усилия, но и ни учат да извличаме същественото от всякаква устна информация, да я подреждаме с минимум усилия.
Второкурсника: Историчката ви е абсолютно права. Но студенската практика те учи и на още нещо - да запазваш автентичността на чутото, защото някои преподаватели държат да чуват в отговора ти собствените си съждения. Научаваш се да не внасяш своеволни промени, а в същото време е важно за теб самият - да вписваш новото в рамката на вече известното ти, да правиш връзките с това, което знаеш и да записваш своите идеи... Да се научиш да съхраниш това раздвояване или дори многоплановостта на записките е умение, което е изключително ценно през студентските години!
Тийн 12: В моето училище ни карат да правим конспекти по книги - особено по испанска литература. Това са един вид записки, които водим докато четем дадена книга. Опира до умение за резюмиране на прочетен текст. Изискват ни конспектът да съдържа няколко неща - първо - точното име на книгата или разказа, второ - точни цитати, отбелязват се с кавички; трето - резюме накратко на прочетеното; четвърто - формулиране на мислите, които имаме по повод прочетеното...
Падрето: Абсолютно необходимо умение и в училище и в университета е да си създадете навик за създаването на база данна по определени теми. Това ще ви улесни както в подготовката за изпити, така и ще изгради една широка обща култура, на която ще се опира професионализма ви във бъдеще. Правенето на библиографска база данни е свързано с познаването на библиотеки, структурата им, справочният им фонд. Особено важно е когато влизате във виртуалните библиотеки в мрежата. Научете се да съхранявате информация за всички книги, които са ви от полза в дадена област. Това означава - база данни за основните справочници, речници, енциклопедии, книги, учебници - къде могат да бъдат намерени, защото това може много да ви улесни, когато се наложи бързо да потърсите ориентираща или обзорна информация...



Гласувай:
1



1. razkazvachka - Поздрави за празника светъл на завършилите училище! На майките и учителите им...
24.05.2010 19:13
Привет, колеги! Да ви е весел празникът и да ви е успешно следването!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674551
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796