Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2010 16:35 - световната мъдрост
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 928 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дошъл веднъж при един даоски монах човек, който се оплаквал, че колкото и да се опитва, не може да постигне световната мъдрост. А след като не може да постигне световната мъдрост, той се съмнява в мъдростта на Бога. И това силно го притеснявало, затова дошъл при мъдреца за помощ. Монахът се съгласил да помогне на човека, но при условие, че той ще изпълнява нарежданията му. Първото му нареждане било - да седи на брега и да слуша песента на реката. Това е гласът на Бога - казал монахът. Човекът така и направил. Но когато вечерта се завърнал при монаха, на въпроса му дали е разбрал мъдростта на света, само поклатил глава.
Тогава второто нареждане било да гледа пламъците на огъня. Това е танцът на Бога - казал монахът. Но на сутринта човекът отново казал, че не е разбрал мъдростта на света. Земята и въздухът също не му говорели за мъдростта на света, понеже не можел да прогледне в тайните им. Монахът се замислил.
А на третия ден казал на човека: Тогава погледни навътре в себе си, там се крият всичките ти съмнения. И като видял в себе си приказния и многообразен свят на душата човекът постигнал мъдростта на Бога, пресъздал във всяка душа образа на Вселената. И съмненията го напуснали, и се изпълнила с покой душата му.
Така всеки трябва да погледне в себе си, ако иска да види цялата Вселена.



Гласувай:
3



1. анонимен - Опознай себе си за да опознаеш Вселената -
12.09.2010 19:44
Това е древна древногръцка мъдрост.До къде стигнахме със сляпото подражание на източните религии!...
цитирай
2. bizcocho - Чудесно казано!
12.09.2010 20:32
Чудесно казано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673244
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796