Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 21:08 - Съвета на сърцето - виртуални диалози с баба Дейна - 2
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове:
2



- Но какво е съвестта според Библията, Ела? - баба Дейна въздъхна в слушалките ми. Не забравяй за състоянието на юдеите от онова време. Библията говори главно за практическите функции на съвестта, които се проявяват в поведението на човека.
- Да, да знам добре - саморефлексията - необходимостта човек да се замисли върху всяка работа, с която се заема и резултатите, които ще произлязат. В Библията има много примери за това, че разумният човек размисля предварително и се вслушва в гласа на съвестта си, а неразумният и особено горделивият не се съобразява с нищо и действа спонтанно. В размисъла на разумният човек съвестта се проявява като наставник.
- Така е, тази функция е рефлексивна и поддържа равновесие в поведението на човека. Заради това добро старозаветните писатели препоръчват да изследваме своите пътища и да се обръщаме към Бога.
- Има и нещо друго - съвестта се проявява и като свидетел в съд, и свидетелства въз основа на съгласуваността /или несъгласуваността/ между човешкото поведение и върховният нравствен закон - Бог. "Защото нашата похвала е тая: свидетелството на съвестта ни..."
- Обективното свидетелство на съвестта придава на човешките постъпки достоверност и правдивост: "Ние отхвърляме тайните срамни дела, без да прибягваме до хитрост, и като се препоръчваме всекиму на съвестта."
- Всъщност, като обхваща всички сфери на човешката психика, съвестта разкрива емоционалните ни състояния като радост, тревога и скръб. Радостта винаги е резултат от добра постъпка а лошата поражда у нас страх и съвестта ни ни измъчва.
- "Истина говоря в Христа, не лъжа - свидетелства ми моята съвест"....
- И пак опираме до нравственият закон  - "И върши каквото е право и добро, за да ти е добре". Свещеното Писание разкрива тази нормативна функция на съвестта, заповядано ни е да постъпваме честно и справедливо.
- Такова постъпване потвърждава правотата на нравственият закон. Когато изпълняваме изискванията на съвестта усещаме одобрение и това ни носи похвала и вътрешно спокойствие. Ако отхвърляме повелите на съвестта си усещаме угризения и тревожност. Знаем, че съвестта ни е постоянно будна и когато сме насаме със себе си тя ни нашепва и ни предупреждава.
- Затова и горко на този, който извършва зло вместо добро и се опитва да измами съвестта си.

следва...



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673477
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796